PAVE360, een pre-silicium autonome validatieomgeving
Hoe lang zal het nog duren voordat we allemaal in een auto rijden die geheel zelfstandig zich door het verkeer beweegt. Dergelijke auto's waarin we zelf de passagier zijn en niet meer de bestuurder zullen nu echt binnen enkele jaren gemeengoed zijn. Voordat het echter zover is, moeten er nog de nodige hobbels genomen worden, want niets is grilliger dan het verkeer op onze wegen. Goede hulpmiddelen kunnen er echter voor zorgen dat deze hobbels sneller genomen worden.
Een lijnvolgend voertuig ontwikkelen is met de huidige microcontrollers en sensoren een klusje dat je gemakkelijk kunt doen. Dit ligt totaal anders bij voertuigen die zelfstandig door het verkeer op straat moeten navigeren. Niet alleen is het aantal sensoren dat dit voertuig moet hebben, vele malen groter, nog belangrijker is de veiligheid. Ongelukken moeten immers voorkomen worden hetgeen inhoudt dat er in het voertuig een zeer krachtig computersysteem aanwezig moet zijn. Dit systeem moet in staat zijn om razendsnel de juiste beslissingen te nemen op basis van dat wat zijn vele 'ogen en oren' waarnemen van de wereld om het voertuig heen.
Om de algoritmen te ontwikkelen die gebruikt worden door het computersysteem, vraagt heel veel tijd en inspanning. Daarbij moet de ontwikkelaar ook heel creatief te werk gaan, want hij moet vooraf al verschillende scenario's hebben bedacht waar het voertuig in de praktijk mee te maken zou kunnen krijgt. Zelfs de scenario's die eigenlijk nooit plaats vinden, moeten als het goed is in het computersysteem van het voertuig zijn verwerkt. Alleen dan kan de computer altijd de juiste beslissingen nemen om te allen tijde ongelukken te voorkomen.
Simuleren
Heel veel van de hard- en software wordt gebouwd op basis van simulatie in het laboratorium, maar voor het echte testen, moet het voertuig daadwerkelijk de weg op om daar te zien of alles wel zo werkt als gedacht. Toch zal het lastig blijven om bij testen in de praktijk alle mogelijke scenario's te doorlopen. Zelfs na vele duizenden kilometers op de weg heb je echt niet alle mogelijke verkeerssituaties voorbij zien komen. Ook op een testbaan is het vaak heel lastig om echt alles te kunnen testen. Simulatie is dan een oplossing om veilig voor alles en iedereen de meest onwaarschijnlijke situaties te testen.
Simulatie vraagt echter om een goede simulatieomgeving, want niet alleen moet de hard- en software hierop na te bootsen zijn, ook moet het mogelijk zijn om de raarste verkeerssituaties te kunnen programmeren. Met de overname van een aantal belangrijke bedrijven in de wereld van hard- en software en met name in de simulatiewereld, heeft Siemens een aantal grote spelers binnen het concern weten op te nemen die samen de pre-silicium autonome validatieomgeving PAVE360 hebben ontwikkeld. Dit is een innovatief ontwikkel- en simulatieplatform voor autonome voertuigen te ontwikkelen. PAVE360 biedt een complete omgeving waarin leveranciers van chips, sensoren en software kunnen samenwerken met de ontwikkelaar van het voertuig om te komen tot hard- en software die er voor moet zorgen dat het voertuig veilig de weg op kan. Nog voordat er een voertuig gebouwd is, kan met PAVE360 de dedicated microcontroller, maar ook de hardware- en software-subsystemen worden getest op basis van volledige voertuigmodellen, verkeersstromen, de bundeling van sensordata en zelfs de simulatie van slimme steden waar zelfrijdende voertuigen uiteindelijk gaan rijden.
Meer dan simulatie
Voor de ontwikkeling van een autonoom voertuig is ook heel veel kennis nodig. Nu kan een ontwikkelaar proberen om alle kennis die in de loop van de afgelopen decennia is opgedaan, in korte tijd zich eigen te maken, maar dat is onbegonnen werk. PAVE360 bevat daarom heel veel kennis die onmiddellijk inzetbaar is. Daarbij gaat het niet alleen om kennis over autonoom rijdende auto's. Ook heel veel beschikbare informatie staat de ontwikkelaar ter zijde variërende van landbouwvoertuigen tot aan warehouse-transporteurs. Ook al dit soort voertuigen met elk hun specifieke gebruikseigenschappen kan met PAVE360 ontwikkeld en gesimuleerd worden.
Eigen chip
Het doel van PAVE360 is uiteindelijk om de ontwikkeling van eigen hardware met de voor de toepassing afgestemde zelf ontwikkelde IC's te versnellen en te voorkomen dat er fouten in het geheel sluipen doordat niet alle denkbare en ondenkbare scenario's vooraf zijn getest. Daarbij beperkt het systeem zich niet tot auto's en normale wegen. PAVE360 is gemaakt voor de ontwikkeling van elk type voertuig. PAVE360 maakt dan ook deel uit van een complete, closed-loop simulatie-oplossing van waarmee ontwerpers alles kunnen testen, van siliciumontwikkeling tot volledige voertuigvalidatie.
Voor meer informatie over de producten en diensten van Siemens Digital Industries Software klik hier .
Telefoon | 070-3333513 |
Fax | 070-3332253 |
Bedrijfsnaam
Siemens NederlandAdres
Prinses Beatrixlaan 800Postcode en plaats
2595 BN Den HaagWebsite
http://www.siemens.nlMeer informatie
Leveranciersgids
Advertentie
Sterke trillingskracht voor beter gevoel
CO2 -meting, ventilatie en COVID-19
Soldeeroppervlak en soldeermaskers bij BGA's
Luchtlekken en ontladingen in beeld
Duurzame opslag van levensmiddelen en medicijnen
Advertentie
Als de winkel om de hoek
RS Components neemt veel werk uit handen
Garages zijn goede plekken om een bedrijf te beginnen, tenminste als je kijkt naar de geschiedenis van een aantal grote bedrijven van vandaag de dag. Ongeveer in dezelfde tijd als de geboorte van Silicon Vally in de USA, en wel in 1937, ontstond er in een Engelse garage een bedrijfje dat zich specialiseerde in het leveren van onderdelen aan reparateurs van radio's. "A replacement for every job and a 24 hours' service on top of it!" was in 1937 de basis en vandaag de dag zijn dit nog altijd de pijlers waar het bedrijf op rust, al is er wel wat veranderd.
Lees verder >>
Siemens Nederlands N.V.
Lead Engineer Electrical
Als Lead Engineer Electrical ben jij verantwoordelijk voor de engineering en realisatie van onze uitdagende projecten op het gebied van energiedistributie in de datacenterbranche. Jij draagt zorg voor de technische oplossing. Je voert het werk gedeeltelijk zelf uit en bent daarnaast verantwoordelijk voor het aansturen van de engineers binnen het projectteam. Meer informatie
ASML
Group Leader Electronics and Software Development ASML Delft
Do you take the lead in getting technical issues solved and are you able to inspire people? Do you see the big picture without missing the important details and are you capable to deploy complex electrical and software projects? Then you might be the one to join ASML's Delft department.
Click on this link for more information.
Lees hier de meest recente editie van e-totaal magazine!
U scrollt eenvoudig door de verschillende artikelen en via de actieve hyperlinks komt u direct in contact met de verschillende leveranciers en adverteerders.
Veel leesplezier!
Wilt u de papieren editie gratis ontvangen, vul dan uw gegevens in via het contact formulier .
Terwijl de coronavirus-pandemie zich over de hele wereld verspreidt, vragen we ons steeds meer af hoe we onszelf en anderen thuis, op het werk of op andere ontmoetingsplaatsen veilig kunnen houden. Het desinfecteren en steriliseren van alle kamers waarin we verblijven en de objecten die we gebruiken met vloeistoffen op alcoholbasis is mogelijk, maar praktisch onmogelijk. Het is onmogelijk om elke plek te bereiken of simpelweg zijn niet alle oppervlakken en materialen geschikt om te bevochtigen. Kunnen de verworvenheden van moderne technologie op de een of andere manier bijdragen tot een verhoging van het veiligheidsniveau in onze omgeving?
Lees verder
Ontvang wekelijks het laatste nieuws uit uw vakgebied. Meld u hier aan voor de gratis nieuwsbrief. U wordt dan ook op de hoogte gehouden van het verschijnen van de nieuwe
e-zines.
Ondernemersinformatie over de Corona-crisis
Speciaal voor ondernemers, bedrijven en zzp'ers is er specifieke informatie omtrent de Corona-crisis te vinden (over o.a. de verschillende pakketten aan noodmaatregelen die het kabinet getroffen heeft).
Websites met meer informatie: