Datacommunicatie
6 juli 2016

Veilig IoT of Industrie 4.0

Meer dan alleen veilige toegang op afstand

Voor Industrie 4.0 of het internet der dingen moeten machines via internet te benaderen zijn, maar er zijn meer wensen die de gebruiker en de bouwer van de machine hebben die maken dat een koppeling aan internet wenselijk is. Een koppeling waaraan overigens heel veel eisen gesteld worden, want niet iedereen mag zomaar toegang kunnen krijgen tot de besturing. Tegelijkertijd mag het niet te ingewikkeld worden voor de mensen die wel toegang mogen krijgen. IXON, bouwer van slimme Ethernet-routers heeft daar al jaren ervaring mee – een ervaring die onlangs geleid heeft tot een nieuw besturingsplatform.

Dat het voor een iedereen handig is dat de machinebouwer bij problemen vanaf zijn thuisbasis in de machine kan kijken, is ondertussen wel bij iedereen bekend. Virtueel via internet is een monteur immers sneller ter plaatse hetgeen ook nog eens een behoorlijk kostenbesparing kan zijn.Koppeling aan internet gaat wel gepaard met grote veiligheidsrisico’s. Een leger hackers staat immers klaar om de door u aangelegde verbinding ook te gaan gebruiken, maar dan voor kwalijke zaken. Dit is dan ook iets dat we niet willen, vandaar dat voor de veiligheid niet meer gekozen wordt voor een verbinding via een firewall alleen, maar voor een verbinding via een VPN-tunnel. Hierbij wordt al het dataverkeer vanuit de machine aangestuurd richting een aparte server en dus niet rechtstreeks vanuit de buitenwereld naar de machine toe.
Naast de manier waarop de verbinding opgebouwd wordt, is er ook nog de taal waarin de communicatie plaatsvindt. Extra veiligheid wordt verkregen door versleuteling van de berichten. Banken maken hier o.a. gebruik van om zo de communicatie ook nog eens veilig te maken voor ‘afluisteren’.

Het systeem van IXON
Belangrijk is het gemak waarmee de verbinding opgebouwd wordt. Als machinebouwer zit je niet te wachten op ingewikkelde systemen, lastige communicatieprotocollen en een hele berg extra programmeerwerk voor het maken van de software van de machine. Dit is ook allemaal niet nodig, want routerontwikkelaar IXON heeft een systeem ontwikkeld waarbij al het werk aangaande de netwerkverbinding vanuit de router uitgevoerd wordt. Voor de gebruiker is de verbinding vergelijkbaar met een verbinding via het eigen Ethernet-netwerk.

Lees hier het complete artikel

Voor het in 2014 verschenen artikel over IXON klik hier

Dit artikel heeft betrekking op het volgende thema
Meer nieuws van IXON
Meer nieuws over Datacommunicatie
Meer nieuws over industriele netwerken/servers