Direct en snel je elektrische auto opladen met zonne-energie

Op dinsdag 6 en woensdag 7 juni wordt aan de TU Delft tijdens de Research Exhibition een systeem gedemonstreerd waarmee elektrische auto's direct worden opgeladen met stroom uit zonnepanelen.

Elektrische auto’s kun je pas echt duurzaam noemen, als je die auto ook daadwerkelijk oplaadt met duurzaam opgewekte stroom. De TU Delft heeft samen met het bedrijf Power Research Electronics een snellader ontwikkeld waarmee auto’s direct kunnen worden opgeladen met stroom uit zonnepanelen (bijvoorbeeld die op je dak). Het stroomnet is daardoor dus niet meer nodig als tussenstap om te laden. Bovendien werkt het systeem twee kanten op: niet alleen kun je je elektrische auto opladen met zonnestroom, maar de energie uit de (opgeladen) batterij van de auto kan bijvoorbeeld ook worden gebruikt om je huis van elektriciteit te voorzien.

Gelijkstroom
‘Zonnepanelen wekken gelijkstroom op, en normaal moest deze gelijkstroom uit zonnepanelen eerst worden omgezet in wisselstroom voordat je een elektrische auto kon gaan opladen’, zegt prof. Pavol Bauer van de TU Delft. ‘Met onze lader (10 kW) hoeft dat dus niet meer: een belangrijke stap vooruit.’

Smart
Het systeem is uit te breiden door meerdere laders en zonnepanelen te koppelen. Bedrijventerreinen en woonwijken zouden hiermee in de toekomst op een nieuwe manier van stroom kunnen worden voorzien, voor een deel los van het stroomnet. Een ander belangrijk voordeel is volgens Bauer dat het systeem smart is. ‘We nemen informatie en voorspellingen mee over de actuele situatie op de stroommarkt. Je kunt het aanbod van zonnestroom tot op zekere hoogte voorspellen. Als er veel aanbod is van zonnestroom, daalt de prijs en omgekeerd. Afhankelijk daarvan, kun je dus kiezen wat de slimste verbruik-strategie is.’

20 snelladers
Power Research Electronics heeft inmiddels 20 snelladers van dit type geproduceerd. Het bedrijf verwacht dat het systeem aan het eind van het jaar commercieel beschikbaar zal zijn.

Tijdens de Research Exhibition van de TU Delft wordt het systeem gedemonstreerd met een auto die wordt opgeladen. Plaats van handeling is de Green Village op de Delftse campus. De demonstraties zijn op dinsdag 6 juni om 12.30 en 14.30 uur en op woensdag 7 juni om 13.30 en 15.30 uur.