Onderzoekers van UT-onderzoeksinstituut MESA+ hebben een belangrijke stap gezet in het efficiënter maken van technologie om zonnebrandstoffen (solar fuels) op te wekken. Hierbij zet je energie uit zonlicht rechtstreeks om naar een bruikbare brandstof; in dit geval waterstof. Met enkel materialen die veel in de natuur voorkomen, ontwikkelden ze de meest efficiënte omzettingsmethode tot nu toe. De truc: ze slaagden er in om de plaats waar je zonlicht opvangt, te ontkoppelen van de plaats van de omzettingsreactie. Het onderzoek is op 15 januari gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Energy.
Onderzoekers overal ter wereld werken aan de ontwikkeling van solar fuel technologie. Hierbij wek je, net als planten, duurzame brandstoffen op met enkel zonlicht, CO2 en water. Een consortium van onderzoekers van UT-onderzoeksinstituut MESA+ van de Universiteit Twente werkt aan een zogenoemd solar to fuel-apparaat, dat waterstof produceert. Binnen dit fundamentele onderzoek hebben ze nu een belangrijke doorbraak bereikt. Met behulp van veelvoorkomende materialen - dus zonder de inzet van schaarse en dure edelmetalen - slaagden ze er in om de, tot dusverre meest efficiënte, methode te ontwikkelen om licht om te zetten naar waterstof. Het systeem bestaat uit microdraadjes gemaakt van silicium die minder dan één tiende van een millimeter lang zijn en waarvan alleen de bovenkant bedekt is met een katalysator. De fotonen (lichtdeeltjes) worden tussen de draadjes opgevangen. De chemische reactie waarbij waterstof ontstaat, vindt plaats bij de katalysator aan het uiteinde van de draadjes.
Loskoppelen
In hun onderzoek bereikten de wetenschappers, door de dichtheid en de lengte van de microdraadjes te variëren, een maximale efficiëntie van 10,8 procent. Deze wisten ze te behalen doordat ze de plaats waar de fotonen werden opgevangen los hadden gekoppeld van de plaats waar de omzettingsreactie plaatsvindt. Dit is nodig, omdat katalysatoren doorgaans licht weerkaatsen. Dit terwijl je - om de omzetting zo efficiënt mogelijk te laten verlopen - wil dat je juist zo veel mogelijk licht kunt absorberen. Het blijkt wel belangrijk om die ontkoppeling op de microschaal te doen, want daarboven wordt de geleiding door de siliciumdraden de beperkende factor.
Prof. dr. ir. Jurriaan Huskens, een van de betrokken onderzoekers, geeft aan dat 10,8 procent de hoogste efficiëntie is voor een ontwerp gemaakt van silicium, maar stelt wel dat de efficiëntie nog verder moet stijgen richting vijftien procent om de technologie ook economisch interessant te kunnen maken.
Twee kwadranten, hoge nauwkeurigheid en snelle hersteltijd
Zeer interessant voor de vervangingsmarkt
Groot, zwaar en log... lastig, maar communiceren, dat doen ze toch!
Intelligente stappenmotorsturing in een enkel IC
Productielijnen met flexibiliteit
Geef uw werkzaamheden een professionele uitstraling
Met de Brother P-touch labelprinters maakt u snel en eenvoudig onverwoestbare en slijtvaste labels, waarmee u elke klus verantwoord en professioneel kunt afwerken. De gelamineerde labels zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en maten en bij uitstek geschikt voor het markeren van installaties, leidingen, buizen, bedrading en zelfs uw gereedschap.
Ga voor meer info naar www.manutan.nl/brother
Bedrijf: ENGIE Infra en Mobility
Functie: Senior Engineer Electrical - Dordrecht
Piekt jouw energielevel als je...
de kans krijgt om de nieuwste technieken toe te passen,
werkt aan grootschalige, indrukwekkende projecten bij gerenommeerde klanten,
elektrotechnische installaties kunt ontwerpen vanuit bestek, voorlopig ontwerp of specifieke klantbehoeftes?
Van ontwerp en uitvoering tot inbedrijfstelling en onderhoud. Jouw scope is breed als Sr. Engineer Electrical.
Kijk hier voor meer informatie.
De dsPIC33CH Curiosity ontwikkelkaart is een ontwikkel- en demonstratiesysteem met een uitstekende prijs/prestatie-verhouding voor de dsPIC33CH128MP508 serie krachtige digitale signaalcontrollers met dubbele kern. De ene kern van de dsPIC33CH is ontworpen om als een master te werken terwijl de andere kern zich als een slave gedraagt.
Lees verder
Van dinsdag 2 oktober tot en met vrijdag 5 oktober vond de beurs World of Technology & Science 2018 plaats in de Jaarbeurs Utrecht.
Meer informatie over deze beurs kunt u vinden op onze speciale WoTS 2018 pagina's .
Hier vindt u ook informatie over exposanten en vele producten en noviteiten die u op de beurs kon tegenkomen.
Ontvang wekelijks het laatste nieuws uit uw vakgebied. Meld u hier aan voor de gratis nieuwsbrief. U wordt dan ook op de hoogte gehouden van het verschijnen van de nieuwe
e-zines.