De Muurmelaar is een levende gevel die de bewegingen van voorbijgangers analyseert en omzet in klanken en ritmes. Het klinkt surreëel, maar het is geen fictie. De interactieve gevel werd ontwikkeld aan het Departement Architectuur van de Leuvense universiteit.
De voorbije jaren heeft het architectenbureau DMOA werk gemaakt van een nieuwe thuishaven aan de Ruelensvest. Om zijn nieuwe gebouw op een spannende manier in de buurt te integreren, ging het op zoek naar een concept voor een ‘levende' gevel. Die moest in staat zijn om voorbijgangers te boeien en hen meer met elkaar in contact te brengen.
Die pittige uitdaging werd het onderwerp van de masterproef van KU Leuven-student Maarten Houben, onder begeleiding van professor Andrew Vande Moere (onderzoeksgroep Research[x]Design). "De bedoeling was was om de gevel zelf geluid te laten maken, alsof de architecturale materialen kunnen spreken", zegt Maarten Houben.
"Na verschillende experimenten kozen we ervoor om de instrumenten in de kaders van de ramen te verwerken. Onder de dorpel van elk raam werd een kastanjehouten blokje bevestigd, samen met een elektronisch gestuurd hamertje. Als de camera, die eveneens verborgen zit in de gevel, een voorbijganger opmerkt, dan worden de houtblokjes van 17 ramen ritmisch aangeslagen. Je kan het effect vergelijken met een grote xylofoon. Als iemand voorbij het gebouw wandelt, ontstaat er een geluidslandschap van houtklanken met verschillende tonen en ritmes."
De interactieve gevel, die de naam Muurmelaar kreeg, slaat niet alleen geluiden uit, maar past die ook aan aan de bewegingen, richtingen en snelheden van de voorbijgangers. "Iemand die haastig voorbij het gebouw wandelt, zal een ander ritme veroorzaken dan een slenterend persoon", legt professor Vande Moere uit. "Ook meerdere voorbijgangers kunnen worden herkend en hun toevallige ontmoeting wordt in de verf gezet met een speciaal effect. Op die manier wordt het bewandelen van een banaal pad onverwacht een spannende ervaring."
Ontmoetingsplaats
De introductie van de levende gevel is in de buurt niet onopgemerkt voorbij gegaan, zegt Benjamin Denef van DMOA. "We hebben in de eerste weken al verschillende positieve reacties gekregen. We zien dat mensen hun route aanpassen om langs het gebouw te wandelen, joggers houden hier halt, groepen kinderen lopen het pad op en af. Er is al zelfs een vrouw ons bureau binnengestapt om te vertellen dat ze er ‘zo gelukkig van werd'. Dat is wat we voor ogen hadden: een frivool element dat een kenteken en een ontmoetingsplaats voor de buurt kan worden."
De onderzoekers van de KU Leuven gaan ook verder opvolgen wat de levende gevel teweegbrengt. "We willen meten hoe mensen reageren op de verschillende dynamische reacties van de gevel, en hoe deze dialoog tussen mens en gebouw een betekenis kan krijgen die het functionele overstijgt", vervolgt professor Vande Moere.
"In architectuur worden moderne technologieën vaak gebruikt voor functionele domoticatoepassingen zoals het automatisch aanpassen van ventilatie, verwarming of verlichting. Maar door de architectuur zelf op een meer subtiele en interactieve manier in te zetten willen we kijken hoe dit de ervaring van mensen kan beïnvloeden. Zo is er in de context van kantoren of ziekenhuizen nog veel potentieel om de ruimtelijkheid dynamisch te veranderen aan de steeds wisselende menselijke activiteiten die er plaatshebben."
Nieuw tijdens Electronics & Applications 2019
Twee kwadranten, hoge nauwkeurigheid en snelle hersteltijd
Zeer interessant voor de vervangingsmarkt
Groot, zwaar en log... lastig, maar communiceren, dat doen ze toch!
Intelligente stappenmotorsturing in een enkel IC
Advertentie
Geef uw werkzaamheden een professionele uitstraling
Met de Brother P-touch labelprinters maakt u snel en eenvoudig onverwoestbare en slijtvaste labels, waarmee u elke klus verantwoord en professioneel kunt afwerken. De gelamineerde labels zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en maten en bij uitstek geschikt voor het markeren van installaties, leidingen, buizen, bedrading en zelfs uw gereedschap.
Ga voor meer info naar www.manutan.nl/brother
Bedrijf: ENGIE Infra en Mobility
Functie: Senior Engineer Electrical - Dordrecht
Piekt jouw energielevel als je...
de kans krijgt om de nieuwste technieken toe te passen,
werkt aan grootschalige, indrukwekkende projecten bij gerenommeerde klanten,
elektrotechnische installaties kunt ontwerpen vanuit bestek, voorlopig ontwerp of specifieke klantbehoeftes?
Van ontwerp en uitvoering tot inbedrijfstelling en onderhoud. Jouw scope is breed als Sr. Engineer Electrical.
Kijk hier voor meer informatie.
De dsPIC33CH Curiosity ontwikkelkaart is een ontwikkel- en demonstratiesysteem met een uitstekende prijs/prestatie-verhouding voor de dsPIC33CH128MP508 serie krachtige digitale signaalcontrollers met dubbele kern. De ene kern van de dsPIC33CH is ontworpen om als een master te werken terwijl de andere kern zich als een slave gedraagt.
Lees verder
Van dinsdag 2 oktober tot en met vrijdag 5 oktober vond de beurs World of Technology & Science 2018 plaats in de Jaarbeurs Utrecht.
Meer informatie over deze beurs kunt u vinden op onze speciale WoTS 2018 pagina's .
Hier vindt u ook informatie over exposanten en vele producten en noviteiten die u op de beurs kon tegenkomen.
Ontvang wekelijks het laatste nieuws uit uw vakgebied. Meld u hier aan voor de gratis nieuwsbrief. U wordt dan ook op de hoogte gehouden van het verschijnen van de nieuwe
e-zines.