‘Welvaart Nederland bedreigd door tekort aan technisch personeel’

De welvaart van Nederland wordt bedreigd door een groeiend tekort aan technisch en ict-vaardig personeel. Donderdag luidde Hans de Jong, president van Philips Nederland, al de noodklok in het Algemeen Dagblad. VNO-NCW en MKB-Nederland onderstrepen die boodschap volledig. Dat is niet alleen een probleem van werkgevers, maar één voor de hele maatschappij.

Numerus fixus onnodig
Het kabinet moet bijvoorbeeld extra geld beschikbaar stellen voor technisch onderwijs, stellen de ondernemingsorganisaties. Het aantal technische studies met numerus fixus groeit en hoewel VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten voor vindingrijke oplossingen, zal er toch echt meer geld naar technisch onderwijs moeten. Meer aandacht voor techniek en voor programmeren is belangrijk in alle niveaus van het onderwijs, ook bijvoorbeeld op de basisschool en het vmbo. Ook is het zaak extra te investeren in onderzoek in de beta-technische wetenschappen. Dat is bepalend voor de concurrentiekracht op lange termijn.

Zelf opleiden
Werkgevers moeten alle zeilen bijstellen om aan voldoende personeel te komen. Het kan dan helpen om op een onorthodoxe manier op zoek te gaan, bijvoorbeeld door zelf personeel op te leiden dat nu nog langs de kant staat.