Solar Team Twente heeft vandaag de nieuwe zonneauto RED E gepresenteerd in De Grolsch Veste. Met de nieuwe auto mikt het team op een toppositie tijdens de Bridgestone World Solar Challenge in oktober in Australië. Deze kleinste zonneauto in de Twentse historie kreeg al snel de bijnaam ‘de kart' vanwege het ontbreken van de neus. Het Twentse studententeam organiseerde tegelijkertijd een netwerkevenement waar dertig bedrijven en zo'n honderd studenten uit de regio elkaar ontmoetten. Daarmee pakt het team opnieuw haar rol in de ‘braindrain' uitdaging in Twente.
Ontdekkingsreis
Solar Team Twente nam het publiek tijdens de autopresentatie mee op hun ontdekkingsreis en het bereiken van deze tot nu toe grootste mijlpaal van Solar Team Twente 2019. Verschillende teamleden deelden hun ervaringen en vertelden over het bloed, zweet en tranen die vloeiden tijdens het ontwerp en productie van de zonneauto. "Het moment dat we de zonneauto uit de mal haalden was erg spannend: dan kun je voor het eerst écht ervaren hoe de auto geworden is. En wat is hij klein! Dat weet je natuurlijk van te voren, maar het is toch anders als hij voor je staat," vertelt Mariska Bos, verantwoordelijk voor de aerodynamica van de zonneauto, enthousiast. "Voor de aerodynamica is dat trouwens super goed. Onze zonneauto ondervindt ongeveer evenveel weerstand als een colablikje."
Onthulling
Na dit intieme inkijkje binnen het team volgde de onthulling van RED E. Drumband United Caribbean Rhythm Machine (UCRM) gaf een indrukwekkende drumshow die voor kippenvel zorgde, met als climax de onthulling. "Tijdens onthulling kwam alles samen: het team, de zonneauto, de partners en de supporters. Vol trost stonden we op het podium, want eindelijk mochten we laten zien waar we zo hard aan gewerkt hebben," zegt technisch manager Sybren Wubs. "De weg naar dit moment was niet altijd makkelijk. Vooral de planning was spannend: kan de auto op tijd naar de spuiter, hebben de technici genoeg tijd om de auto in elkaar te zetten, komen onderdelen wel op tijd binnen? Gelukkig is dat allemaal goed gekomen en konden we vandaag met trots de achtste zonneauto van het solarteam presenteren!"
Museum
In een speciaal opgezet, interactief museum ontdekten bezoekers meer over de zonneauto. Zo werden er in het mechanicagedeelte proefjes gedaan met carbon en werd uitgelegd hoeveel luchtweerstand de zonneauto heeft. In de elektronicahoek was te ontdekken hoe de auto van binnen in elkaar zit en hoe het mogelijk is om op zonne-energie te rijden. "Door vergelijkingen te maken met gebruiksvoorwerpen uit het dagelijks leven is inzicht te krijgen in de elektronica van onze auto. Daar is het museum heel geschikt voor. Een leuk vergelijking is bijvoorbeeld dat onze zonneauto met een snelheid van 80 km/uur evenveel verbruikt als een tosti-ijzer," vertelt elektronicus Rob Kräwinkel trots.
RED E: technisch hoogstandje
Net als bij de eerdere edities, is ook deze Twentse zonneauto een innovatief hoogstandje. RED E is door de keuze voor GaAs zonnecellen een stuk kleiner dan de voorgaande auto. GaAs-cellen worden voornamelijk in de ruimtevaart gebruikt. In plaats van 4m2 ligt er nu 2,64m2 aan zonnepaneel op de auto. Vooral in lengte is dat te zien, de neus mist als het ware. In afmeting scheelt dit bijna 1,5 meter. Alle componenten moeten dus ook veel efficiënter in de zonneauto worden geplaatst. Dit resulteert in knap ontwerpwerk van de kant van de mechanici. Een goed voorbeeld hiervan is de wielophanging die is gebaseerd op de Formule E ophangingen.
Samenwerken voor innovatie
Ook de elektrotechnici hebben niet stilgezeten. Deze editie rijdt Solar Team Twente voor het eerst met een eigen ontwikkelde Motor Controller Unit (MCU). De MCU is het onderdeel in de auto dat verantwoordelijk is voor de juiste aansturing van de motor. De ontwikkeling van deze MCU is voorgaande editie al gestart en in samenwerking met partner 3T uitgewerkt tot een werkend product. Een langdurige samenwerking die tijdens deze editie resulteert in een prachtige innovatie, toepasbaar in de industrie én in de zonneauto.
Advertentie
Sterke trillingskracht voor beter gevoel
CO2 -meting, ventilatie en COVID-19
Soldeeroppervlak en soldeermaskers bij BGA's
Luchtlekken en ontladingen in beeld
Duurzame opslag van levensmiddelen en medicijnen
Advertentie
Als de winkel om de hoek
RS Components neemt veel werk uit handen
Garages zijn goede plekken om een bedrijf te beginnen, tenminste als je kijkt naar de geschiedenis van een aantal grote bedrijven van vandaag de dag. Ongeveer in dezelfde tijd als de geboorte van Silicon Vally in de USA, en wel in 1937, ontstond er in een Engelse garage een bedrijfje dat zich specialiseerde in het leveren van onderdelen aan reparateurs van radio's. "A replacement for every job and a 24 hours' service on top of it!" was in 1937 de basis en vandaag de dag zijn dit nog altijd de pijlers waar het bedrijf op rust, al is er wel wat veranderd.
Lees verder >>
Siemens Nederlands N.V.
Lead Engineer Electrical
Als Lead Engineer Electrical ben jij verantwoordelijk voor de engineering en realisatie van onze uitdagende projecten op het gebied van energiedistributie in de datacenterbranche. Jij draagt zorg voor de technische oplossing. Je voert het werk gedeeltelijk zelf uit en bent daarnaast verantwoordelijk voor het aansturen van de engineers binnen het projectteam. Meer informatie
ASML
Group Leader Electronics and Software Development ASML Delft
Do you take the lead in getting technical issues solved and are you able to inspire people? Do you see the big picture without missing the important details and are you capable to deploy complex electrical and software projects? Then you might be the one to join ASML's Delft department.
Click on this link for more information.
Lees hier de meest recente editie van e-totaal magazine!
U scrollt eenvoudig door de verschillende artikelen en via de actieve hyperlinks komt u direct in contact met de verschillende leveranciers en adverteerders.
Veel leesplezier!
Wilt u de papieren editie gratis ontvangen, vul dan uw gegevens in via het contact formulier .
Terwijl de coronavirus-pandemie zich over de hele wereld verspreidt, vragen we ons steeds meer af hoe we onszelf en anderen thuis, op het werk of op andere ontmoetingsplaatsen veilig kunnen houden. Het desinfecteren en steriliseren van alle kamers waarin we verblijven en de objecten die we gebruiken met vloeistoffen op alcoholbasis is mogelijk, maar praktisch onmogelijk. Het is onmogelijk om elke plek te bereiken of simpelweg zijn niet alle oppervlakken en materialen geschikt om te bevochtigen. Kunnen de verworvenheden van moderne technologie op de een of andere manier bijdragen tot een verhoging van het veiligheidsniveau in onze omgeving?
Lees verder
Ontvang wekelijks het laatste nieuws uit uw vakgebied. Meld u hier aan voor de gratis nieuwsbrief. U wordt dan ook op de hoogte gehouden van het verschijnen van de nieuwe
e-zines.
Ondernemersinformatie over de Corona-crisis
Speciaal voor ondernemers, bedrijven en zzp'ers is er specifieke informatie omtrent de Corona-crisis te vinden (over o.a. de verschillende pakketten aan noodmaatregelen die het kabinet getroffen heeft).
Websites met meer informatie: