Robots duiken steeds vaker op in ons leven, niet alleen in fabrieken en magazijnen, maar ook op luchthavens, scholen en in de zorg. Om te zorgen dat deze robots ons beter begrijpen, en wij hen, start de TU Eindhoven een speciaal Social Robotics Lab.
Robots duiken steeds vaker op in ons leven, niet alleen in fabrieken en magazijnen, maar ook op luchthavens, scholen en in de zorg. Om te zorgen dat deze robots ons beter begrijpen, en wij hen, richt de TU Eindhoven een speciaal Social Robotics Lab op. In het lab kunnen studenten en jonge onderzoekers robots ontwerpen die niet alleen slim zijn, maar ook sociaal en moreel. Het lab, een samenwerking van de faculteiten Industrial Design en Industrial Engineering & Innovation Sciences, gaat vrijdag 28 juni van start met een symposium.
Speciaal lab voor slimme en sociale robots
Robots duiken steeds vaker op in ons leven, niet alleen in fabrieken en magazijnen, maar ook op luchthavens, scholen en in de zorg. Om te zorgen dat deze robots ons beter begrijpen, en wij hen, richt de TU Eindhoven een speciaal Social Robotics Lab op. In het lab kunnen studenten en jonge onderzoekers robots ontwerpen die niet alleen slim zijn, maar ook sociaal en moreel. Het lab, een samenwerking van de faculteiten Industrial Design en Industrial Engineering & Innovation Sciences, gaat vrijdag 28 juni van start met een symposium.
Robots die kunnen samenwerken met elkaar en met mensen
Sociale robots zijn robots die kunnen samenwerken met elkaar en met mensen. Ze zijn slim genoeg om te voorspellen wat andere robots en mensen van plan zijn, en daaraan hun gedrag aanpassen. Denk aan een zelfstandig rijdende auto, die doorheeft dat hij moet stoppen als hij een voetganger voor een zebrapad ziet staan. Of aan schoonmaakrobot op een vliegveld, die tijdig opzij gaat als hij ziet dat mensen tegen hem aan dreigen te botsen. Dat werkt ook andersom. Als mensen aanvoelen wat de robot van plan is, kunnen ze daar rekening mee houden.
De uitdaging is om robots te ontwerpen die niet alleen hun eigen intenties kenbaar maken, maar ook die van mensen begrijpen. "We willen robots zo ontwikkelen dat mensen begrijpen dat de robot hen begrijpt", aldus Raymond Cuijpers, samen met Emilia Barakova oprichter van het lab. "De razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van robotica en kunstmatige intelligentie zorgen voor functioneel vaardige robots, maar de sociale intelligentie die nodig is om nauw met mensen samen te werken ontbreekt nog grotendeels. Het Social Robotics Lab biedt onderzoekers de kans om beter en gerichter onderzoek te doen naar kunstmatige sociale intelligentie."
Emilia Barakova: "Het nieuwe lab zal een grote impact hebben op het sociale robotica onderzoek van de TU/e. Met dit lab kunnen we diepgaander onderzoek doen in de verschillende complexe aspecten van sociale robotica. Samen zullen we toewerken naar de ontwikkeling van morele en ethische kunstmatige ‘agents' die mensen ondersteunen in verschillende domeinen zoals de gezondheidszorg en het onderwijs."
Symposium 28 juni
Aan de TU/e wordt al ruim 20 jaar onderzoek gedaan naar social robotics. Vrijdag 28 juni bundelt de universiteit al deze onderzoeksinspanningen in een nieuw Social Robotics Lab. De opening wordt gevierd met een symposium ‘The Future of Social Robotics'. Gastsprekers, onder wie Maarten Steinbuch (TU/e), Tony Belpaeme (Gent University) en Jim Tørresen (University of Oslo) bespreken daar de laatste ontwikkelingen op het gebied van sociale robotica. Het symposium is voor iedereen toegankelijk. Aanmelden kan hier .
Sterke trillingskracht voor beter gevoel
CO2 -meting, ventilatie en COVID-19
Soldeeroppervlak en soldeermaskers bij BGA's
Luchtlekken en ontladingen in beeld
Duurzame opslag van levensmiddelen en medicijnen
Als de winkel om de hoek
RS Components neemt veel werk uit handen
Garages zijn goede plekken om een bedrijf te beginnen, tenminste als je kijkt naar de geschiedenis van een aantal grote bedrijven van vandaag de dag. Ongeveer in dezelfde tijd als de geboorte van Silicon Vally in de USA, en wel in 1937, ontstond er in een Engelse garage een bedrijfje dat zich specialiseerde in het leveren van onderdelen aan reparateurs van radio's. "A replacement for every job and a 24 hours' service on top of it!" was in 1937 de basis en vandaag de dag zijn dit nog altijd de pijlers waar het bedrijf op rust, al is er wel wat veranderd.
Lees verder >>
Siemens Nederlands N.V.
Lead Engineer Electrical
Als Lead Engineer Electrical ben jij verantwoordelijk voor de engineering en realisatie van onze uitdagende projecten op het gebied van energiedistributie in de datacenterbranche. Jij draagt zorg voor de technische oplossing. Je voert het werk gedeeltelijk zelf uit en bent daarnaast verantwoordelijk voor het aansturen van de engineers binnen het projectteam. Meer informatie
ASML
Group Leader Electronics and Software Development ASML Delft
Do you take the lead in getting technical issues solved and are you able to inspire people? Do you see the big picture without missing the important details and are you capable to deploy complex electrical and software projects? Then you might be the one to join ASML's Delft department.
Click on this link for more information.
Lees hier de meest recente editie van e-totaal magazine!
U scrollt eenvoudig door de verschillende artikelen en via de actieve hyperlinks komt u direct in contact met de verschillende leveranciers en adverteerders.
Veel leesplezier!
Wilt u de papieren editie gratis ontvangen, vul dan uw gegevens in via het contact formulier .
Terwijl de coronavirus-pandemie zich over de hele wereld verspreidt, vragen we ons steeds meer af hoe we onszelf en anderen thuis, op het werk of op andere ontmoetingsplaatsen veilig kunnen houden. Het desinfecteren en steriliseren van alle kamers waarin we verblijven en de objecten die we gebruiken met vloeistoffen op alcoholbasis is mogelijk, maar praktisch onmogelijk. Het is onmogelijk om elke plek te bereiken of simpelweg zijn niet alle oppervlakken en materialen geschikt om te bevochtigen. Kunnen de verworvenheden van moderne technologie op de een of andere manier bijdragen tot een verhoging van het veiligheidsniveau in onze omgeving?
Lees verder
Ontvang wekelijks het laatste nieuws uit uw vakgebied. Meld u hier aan voor de gratis nieuwsbrief. U wordt dan ook op de hoogte gehouden van het verschijnen van de nieuwe
e-zines.
Ondernemersinformatie over de Corona-crisis
Speciaal voor ondernemers, bedrijven en zzp'ers is er specifieke informatie omtrent de Corona-crisis te vinden (over o.a. de verschillende pakketten aan noodmaatregelen die het kabinet getroffen heeft).
Websites met meer informatie: