De Technische Universiteit Eindhoven richt een instituut voor Kunstmatige intelligentie (AI) op dat tot de Europese top moet gaan behoren. Dit om te voldoen aan de sterk stijgende vraag naar opleidingen, ingenieurs en kennis op het gebied van AI. Het Eindhoven Artificial Intelligence Systems Institute (EAISI, spreek uit: ‘easy') bundelt de bestaande activiteiten van de TU/e op het gebied van AI, zoals het Data Science Center Eindhoven en het High Tech Systems Center. Daarnaast worden er vijftig extra hoogleraren en (hoofd-)docenten aangenomen voor onderwijs en onderzoek op het gebied van AI. EAISI legt de nadruk op het gebruik van slimme algoritmen in machines, zoals robots en zelfrijdende auto's, vanouds een sterk punt van de TU/e. De totale besteding van de universiteit is zo'n 100 miljoen euro over vijf jaar tijd. Daarnaast worden er nog externe fondsen aangetrokken.
Kunstmatige intelligentie speelt nu al een belangrijke rol in het onderzoek en onderwijs van de TU/e. Zo'n honderd wetenschappers in Eindhoven zijn dagelijks bezig met het ontwikkelen van nieuwe kennis en slimme toepassingen van deze technologie. Ze ontwikkelen prijswinnende voetballende robots, mensvriendelijke drones voor de gezondheidszorg, 3D-beeldherkenningssystemen voor zelfrijdende auto's, medische beeldanalyse op basis van deep learning, en slim gebruik van data van gezondheidsapps.
Met EAISI wil de TU/e de volgende stap zetten in de ontwikkeling van AI. "Vroeger zat AI met name in de cyberwereld, bij Google, Booking.com, Spotify en andere consumentenplatforms. Nu evolueert AI richting velden waarin de TU/e traditioneel sterk is, zoals High Tech Systems en Human Technology Interaction. Bij EAISI worden de machines intelligent", aldus Carlo van de Weijer, directeur van het nieuwe instituut.
Behalve slimme machines wil EAISI ook machines maken waar de samenleving baat bij heeft. Er is in het nieuwe instituut dan ook nadrukkelijk oog voor morele en ethische aspecten van deze technologie. Dit moet waarborgen dat de slimme machines geen vooroordelen hebben, aanvoelen wat mensen van ze willen, en open en betrouwbaar zijn over hun doelen en waarden.
Arbeidsmarkt
EAISI wil de komende jaren vijftig nieuwe hoogleraren en (hoofd-)docenten aantrekken op het gebied van AI. Van de Weijer is optimistisch dat dat ook in een krappe arbeidsmarkt gaat lukken. "Ik denk dat Nederland niet achteraan loopt qua vestigingsklimaat. Eindhoven is redelijk betaalbaar en je kunt er prettig wonen. We hebben niet te klagen over de mensen die bij ons willen studeren en werken." De totale besteding van de universiteit is zo'n 100 miljoen euro over vijf jaar tijd. Het is de bedoeling dat er daarnaast nog externe fondsen aangetrokken worden.
De TU/e werkt in het nieuwe instituut nauw samen met studententeams zoals Fruitpunch en TechUnited en het bedrijfsleven in de regio Brainport. Zo zijn er onder meer contacten met ASML, Philips en NXP. Nadere bijzonderheden worden begin september bekendgemaakt.
Niet alleen voor IT maar ook voor OT
Slim en secuur voeren dankzij elektrische voerrobot
Twee online kennisdagen
Met slimme software voor het gesproken woord
Drie dagen informatie over industriële netwerken
De rol van sensoren in IIoT
Sensoren zijn een sleuteltechnologie geworden. Lees in deze gratis whitepaper alles over de cruciale rol van slimme sensoren in het Industrial Internet of Things en lees meer over IIoT op de themapagina van RS Components.
DC-spanningsomvormer - welke te kiezen?
Omvormer, spanningsdeler, lineaire stabilisator - wat moet ik kiezen?
Lees verder
De perfecte oplossing voor toepassingen die veel contacten vereisen
Lees verder
Verwen jezelf met een GRATIS Fluke
Je verdient iets extra's na een moeilijke periode.
Als je dit voorjaar een Fluke-instrument via een erkende distributeur koopt, ontvang je een gratis Fluke-instrument!
kijk snel op www.fluke.nl/freefluke
Lees hier de meest recente editie van e-totaal magazine!
U scrollt eenvoudig door de verschillende artikelen en via de actieve hyperlinks komt u direct in contact met de verschillende leveranciers en adverteerders.
Veel leesplezier!
Wilt u de papieren editie gratis ontvangen, vul dan uw gegevens in via het contact formulier .
Acal BFi:
5G voor uw project?
5G is er, maar wanneer kunnen we echt beginnen?
Transfer Multisort Elektronik:
Optische kabel - alles wat u moet weten
Leds voor sterilisatie met UV-C-licht
RS Components Nederland:
Als de winkel om de hoek
RS Components neemt veel werk uit handen
Transfer Multisort Elektronik:
Leds voor sterilisatie met UV-C-licht
Ontvang wekelijks het laatste nieuws uit uw vakgebied. Meld u hier aan voor de gratis nieuwsbrief. U wordt dan ook op de hoogte gehouden van het verschijnen van de nieuwe
e-zines.
Ondernemersinformatie over de Corona-crisis
Speciaal voor ondernemers, bedrijven en zzp'ers is er specifieke informatie omtrent de Corona-crisis te vinden (over o.a. de verschillende pakketten aan noodmaatregelen die het kabinet getroffen heeft).
Websites met meer informatie: