Een coating van nanohaartjes, een polymeerborstel, zou nog veel meer toepassingen kunnen krijgen, stelt Sissi de Beer van de Universiteit Twente. Tot nu toe worden deze borstels vooral gebruikt als ze ondergedompeld zijn in vloeistof. Toepassing in de lucht is volgens De Beer kansrijk, maar roept wel fundamentele vragen op die ze nu kan onderzoeken dankzij een subsidie van NWO. Tegelijk werkt zij met twee studenten, finalisten van de Holland Chemistry Student Competitie, al aan een eerste toepassing: een elektronische neus die de versheid kan vaststellen van voedingsmiddelen, om verspilling te voorkomen.
Polymeerborstels bestaan uit polymeren die aan één kant vastzitten aan een oppervlak. Afhankelijk van het type polymeer, kan zo'n coating van nanohaartjes een speciale functie krijgen, bijvoorbeeld voor het hechten of juist afstoten van een specifieke stof. De polymeerborstels worden tot nu toe vrijwel alleen in oplossing gebruikt: ze zuigen zich dan vol water. Waarom zou je de borstels niet ook in lucht kunnen gebruiken, vraagt onderzoeker dr. Sissi de Beer zich af: dat zou het aantal toepassingen drastisch vergroten. Te denken is aan gassensoren of aan coatings die een oppervlak schoon houden.
Nieuwsgierigheid gedreven
Toch is dit nog niet vanzelfsprekend: hoe kwetsbaar zijn de nanohaartjes eigenlijk, zijn ze bijvoorbeeld gemakkelijk te vervormen of zelfs gevoelig voor breuk? Hoe haalt de borstel vocht uit de lucht, en hoe condenseert het gas eigenlijk, dat wordt gedetecteerd? Voor dit nieuwsgierigheid gedreven, creatief en risicovol onderzoek heeft Sissi de Beer nu een zogenaamde ‘KLEIN'-subsidie gekregen van NWO Exacte en Natuurwetenschappen. Ook participeert zij in het nationale programma Soft Advanced Materials, geleid door Prof. Katja Loos van de Rijksuniversiteit Groningen. Via deze twee wegen kan zij nu vaart gaan maken met de uitwerking van haar ideeën.
Studentencompetitie
Naast het fundamentele werk, wordt ook meteen een eerste ‘proof of principle' voorbereid door twee studenten, begeleid door Sissi de Beer: Rens Horst van de UT en Rick Cohen van Saxion Hogeschool. Zij zijn finalisten in de Holland Chemistry Student Competition en gaan een sensor ontwikkelen die, als een elektronische neus, in een vroeg stadium voedselbederf kan detecteren, om ook verspilling tegen te gaan. De studenten gaan daarvoor ook samenwerken met de spinoff onderneming LioniX International: de eigenlijke meting gaat straks plaatsvinden door gebruik te maken van licht, via een fotonische chip, en daarin is dit bedrijf koploper. De finale van de Holland Chemistry Student Competition is tijdens CHAINS, de jaarlijkse chemieconferentie in december.
Sterke trillingskracht voor beter gevoel
CO2 -meting, ventilatie en COVID-19
Soldeeroppervlak en soldeermaskers bij BGA's
Luchtlekken en ontladingen in beeld
Duurzame opslag van levensmiddelen en medicijnen
Als de winkel om de hoek
RS Components neemt veel werk uit handen
Garages zijn goede plekken om een bedrijf te beginnen, tenminste als je kijkt naar de geschiedenis van een aantal grote bedrijven van vandaag de dag. Ongeveer in dezelfde tijd als de geboorte van Silicon Vally in de USA, en wel in 1937, ontstond er in een Engelse garage een bedrijfje dat zich specialiseerde in het leveren van onderdelen aan reparateurs van radio's. "A replacement for every job and a 24 hours' service on top of it!" was in 1937 de basis en vandaag de dag zijn dit nog altijd de pijlers waar het bedrijf op rust, al is er wel wat veranderd.
Lees verder >>
Siemens Nederlands N.V.
Lead Engineer Electrical
Als Lead Engineer Electrical ben jij verantwoordelijk voor de engineering en realisatie van onze uitdagende projecten op het gebied van energiedistributie in de datacenterbranche. Jij draagt zorg voor de technische oplossing. Je voert het werk gedeeltelijk zelf uit en bent daarnaast verantwoordelijk voor het aansturen van de engineers binnen het projectteam. Meer informatie
ASML
Group Leader Electronics and Software Development ASML Delft
Do you take the lead in getting technical issues solved and are you able to inspire people? Do you see the big picture without missing the important details and are you capable to deploy complex electrical and software projects? Then you might be the one to join ASML's Delft department.
Click on this link for more information.
Lees hier de meest recente editie van e-totaal magazine!
U scrollt eenvoudig door de verschillende artikelen en via de actieve hyperlinks komt u direct in contact met de verschillende leveranciers en adverteerders.
Veel leesplezier!
Wilt u de papieren editie gratis ontvangen, vul dan uw gegevens in via het contact formulier .
Terwijl de coronavirus-pandemie zich over de hele wereld verspreidt, vragen we ons steeds meer af hoe we onszelf en anderen thuis, op het werk of op andere ontmoetingsplaatsen veilig kunnen houden. Het desinfecteren en steriliseren van alle kamers waarin we verblijven en de objecten die we gebruiken met vloeistoffen op alcoholbasis is mogelijk, maar praktisch onmogelijk. Het is onmogelijk om elke plek te bereiken of simpelweg zijn niet alle oppervlakken en materialen geschikt om te bevochtigen. Kunnen de verworvenheden van moderne technologie op de een of andere manier bijdragen tot een verhoging van het veiligheidsniveau in onze omgeving?
Lees verder
Ontvang wekelijks het laatste nieuws uit uw vakgebied. Meld u hier aan voor de gratis nieuwsbrief. U wordt dan ook op de hoogte gehouden van het verschijnen van de nieuwe
e-zines.
Ondernemersinformatie over de Corona-crisis
Speciaal voor ondernemers, bedrijven en zzp'ers is er specifieke informatie omtrent de Corona-crisis te vinden (over o.a. de verschillende pakketten aan noodmaatregelen die het kabinet getroffen heeft).
Websites met meer informatie: