"De verwachtingen van de toekomst van AI zijn te positief. Wetenschappers moeten de verwachtingen beter managen"
Johannes Schmidt-Hieber (34), de jongste hoogleraar op de Universiteit Twente (UT), waarschuwt ervoor dat we voorzichtig om moeten gaan met machine learning en artificial intelligence (AI). De mogelijkheden zijn groot, maar tegelijkertijd kan AI volgens hem niet al onze problemen oplossen. "De verwachtingen van de toekomst van AI zijn te positief. Wetenschappers moeten de verwachtingen beter managen", aldus Schmidt-Hieber.
De Twentse wiskundeprof analyseert de theoretische eigenschappen van machine learning en maakt deel uit van de expertgroep voor de nationale AI-strategie die binnenkort wordt gepresenteerd. Schmidt-Hieber spreekt op donderdag 26 september zijn oratie uit aan de Universiteit Twente.
In zijn inaugurele rede gaat hij in op de AI-strategie en pleit bovendien voor een sterkere link tussen statistici en wiskundigen om zo machine learning naar een volgend niveau te tillen. De Nederlandse AI-strategie moet ervoor zorgen dat ons land succesvol wordt in het toepassen van AI. In een wereld waarin landen volop inzetten op AI en de opkomst van nieuwe machtige platformen razendsnel gaat, is het van groot belang om AI te omarmen, om zo de Nederlandse concurrentiepositie veilig te stellen. Daarnaast heeft Nederland een goede positie om juridische, ethische en technische risico's te ondervangen en te zorgen dat we de ontwikkelingen omzetten in kansen waar alle Nederlanders van profiteren, aldus de betrokkenen.
Realistische verwachtingen
Schmidt-Hieber staat achter de strategie, maar waarschuwt juist ook voor diezelfde risico's. "We moeten voorzichtig zijn met de gedachte dat AI al onze problemen kan oplossen. Bedrijven en overheden willen nu massaal investeren in AI en machine learning en verwachten dan grote opbrengsten. Machine learning-methoden zijn nog steeds erg kwetsbaar en makkelijk te foppen. Een kleine reclamesticker op een stopbord kan een zelfrijdende auto bijvoorbeeld doen geloven dat het een snelheidsbord is. Dit probleem kunnen we nog niet oplossen, ondanks alle verwachtingen. Als die verwachtingen niet worden waargemaakt, crasht het hele systeem. Dat zagen we ook rond de AI hypes in de jaren '50 en '80 en bij de financiële crisis van 10 jaar geleden. Wiskundige formules waren opeens niet meer toepasbar op die daling van de huizenprijzen. We moeten realistischer zijn in onze verwachtingen en als wetenschappers moeten we sceptisch zijn en deze signaleren niet negeren."
Babylonische spraakverwarring
Schmidt-Hieber baseert zijn benadering op zijn onderzoek in de statistiek. Binnen dat vakgebied werkt het overgrote deel van wetenschappers en bedrijven aan directe toepassingen. Schmidt-Hieber begeeft zich meer aan de theoretische kant. Juist in dat stadium moet volgens hem door statistici al veel meer dezelfde taal worden gesproken als wiskundigen, econometristen en psychologen. Eigenlijk door iedereen die zich bezig houdt met data science. De hoogleraar begint zijn oratie met het aloude Bijbelse verhaal van de toren van Babel, die door de Babylonische spraakverwarring uiteindelijk niet tot in de hemel reikte. "Die kant dreigt het op te gaan binnen de wiskunde. We praten allemaal door elkaar en worden er niet meer wijzer door. Onze formules zijn zo complex geworden dat ze te ver van elkaar af staan. We zouden vaker bij de punt van de toren moeten beginnen en naast de toepassingen ook het fundament moeten bouwen. Machine Learning en data science in het algemeen zijn nu nog te vaak een berg formules. En als de formule je niet aanstaat, verander je ‘m gewoon hier en daar. Zo zou het niet moeten zijn, we hebben meer theoretisch bewijs nodig."
Black boxes
Deep learning imiteert bijvoorbeeld hoe het menselijk brein leert en bestaat in de praktijk vaak uit miljoenen parameters. Deep learning word vergeleken met ‘black boxes' omdat we niet begrijpen hoe ze tot conclusies komen. Tot voor kort dachten we dat we dit theoretisch konden analyseren. Met de door Schmidt-Hieber ontwikkelde nieuwe methoden kunnen we de black boxes een beetje openen en meer van de binnenkant begrijpen. Schmidt-Hieber: "Maar dit is slechts een begin, er is nog veel werk te verzetten."
Advertentie
Sterke trillingskracht voor beter gevoel
CO2 -meting, ventilatie en COVID-19
Soldeeroppervlak en soldeermaskers bij BGA's
Luchtlekken en ontladingen in beeld
Duurzame opslag van levensmiddelen en medicijnen
Als de winkel om de hoek
RS Components neemt veel werk uit handen
Garages zijn goede plekken om een bedrijf te beginnen, tenminste als je kijkt naar de geschiedenis van een aantal grote bedrijven van vandaag de dag. Ongeveer in dezelfde tijd als de geboorte van Silicon Vally in de USA, en wel in 1937, ontstond er in een Engelse garage een bedrijfje dat zich specialiseerde in het leveren van onderdelen aan reparateurs van radio's. "A replacement for every job and a 24 hours' service on top of it!" was in 1937 de basis en vandaag de dag zijn dit nog altijd de pijlers waar het bedrijf op rust, al is er wel wat veranderd.
Lees verder >>
Siemens Nederlands N.V.
Lead Engineer Electrical
Als Lead Engineer Electrical ben jij verantwoordelijk voor de engineering en realisatie van onze uitdagende projecten op het gebied van energiedistributie in de datacenterbranche. Jij draagt zorg voor de technische oplossing. Je voert het werk gedeeltelijk zelf uit en bent daarnaast verantwoordelijk voor het aansturen van de engineers binnen het projectteam. Meer informatie
ASML
Group Leader Electronics and Software Development ASML Delft
Do you take the lead in getting technical issues solved and are you able to inspire people? Do you see the big picture without missing the important details and are you capable to deploy complex electrical and software projects? Then you might be the one to join ASML's Delft department.
Click on this link for more information.
Lees hier de meest recente editie van e-totaal magazine!
U scrollt eenvoudig door de verschillende artikelen en via de actieve hyperlinks komt u direct in contact met de verschillende leveranciers en adverteerders.
Veel leesplezier!
Wilt u de papieren editie gratis ontvangen, vul dan uw gegevens in via het contact formulier .
Terwijl de coronavirus-pandemie zich over de hele wereld verspreidt, vragen we ons steeds meer af hoe we onszelf en anderen thuis, op het werk of op andere ontmoetingsplaatsen veilig kunnen houden. Het desinfecteren en steriliseren van alle kamers waarin we verblijven en de objecten die we gebruiken met vloeistoffen op alcoholbasis is mogelijk, maar praktisch onmogelijk. Het is onmogelijk om elke plek te bereiken of simpelweg zijn niet alle oppervlakken en materialen geschikt om te bevochtigen. Kunnen de verworvenheden van moderne technologie op de een of andere manier bijdragen tot een verhoging van het veiligheidsniveau in onze omgeving?
Lees verder
Ontvang wekelijks het laatste nieuws uit uw vakgebied. Meld u hier aan voor de gratis nieuwsbrief. U wordt dan ook op de hoogte gehouden van het verschijnen van de nieuwe
e-zines.
Ondernemersinformatie over de Corona-crisis
Speciaal voor ondernemers, bedrijven en zzp'ers is er specifieke informatie omtrent de Corona-crisis te vinden (over o.a. de verschillende pakketten aan noodmaatregelen die het kabinet getroffen heeft).
Websites met meer informatie: