Een seintje over onze activiteit als we nog geen tienduizend stappen hebben gezet, een VAR die meekijkt of het buitenspel was, elektrische fietsen die het rijden vergemakkelijken. Allemaal innovaties in de sport om het bewegen aan te moedigen zodat we fit blijven, of om de sport objectiever te maken. Maar waar ligt de grens van het aanvaardbare? Wanneer leidt technologie tot manipulatie in de sport?
Tijdens een openbaar Fontys-college op 10 oktober belichten Colette Cuijpers, lector Recht en Digitale Technologie, en Steven Vos, lector Move to Be, vanuit hun invalshoek de vraag: Technologie in de sport: een vloek of een zegen?
'We gebruiken allerlei apps en apparaten, zoals Fitbits, om onze sportprestaties te meten en te delen. Dat begint bij stappen tellen, om te bepalen of je wel actief genoeg bent geweest op een dag. Maar er zijn ook studies die laten zien dat allerlei emoties afgeleid kunnen worden met die technologie.' Cuijpers constateert dat we vaak bij die apps klakkeloos de algemene voorwaarden accepteren, waarmee we toestemming geven om die gegevens met derde partijen te delen. 'Wat als die partijen advertenties gaan sturen gericht op jouw emotie? Of als die app niet alleen zegt dat je nieuwe hardloopschoenen moet gaan kopen, maar ook nog eens waar en van welk merk? Kan dat dan zomaar en mag dat dan zomaar?'
Bionische benen
Met technologie kun je ook je lichaam aanpassen en daardoor je sportprestaties verbeteren, gaat Cuijpers verder. Bijvoorbeeld bionische benen die beter worden dan de benen waarmee we geboren zijn, zoals Hugh Herr in zijn Ted Talk verwoordt. "Ja, manipulatie van het menselijk lichaam, hoe ver mag dat gaan? Dat je eigenlijk niet meer in een gewone competitie zou mogen participeren omdat je jezelf dusdanig hebt verbeterd dat het geen eerlijke strijd meer is? Wanneer wordt technologie doping?"
Hacken
Of de VAR? Brengt die rechtvaardigheid in het voetbal? 'De VAR is nu nog een ondersteunende tool die de scheidsrechter helpt. Die scheidsrechter neemt op dit moment nog altijd de uiteindelijke beslissing. Maar kijk je naar de Hawkeye in tennis, dan zegt die technologie al of de bal in of uit is. Dat wordt gevolgd en niet overruled door een scheidsrechter.' Klinkt als objectief, maar naast een heel andere sportbeleving, heb je ook het risico dat zo'n systeem gehackt kan worden, vertelt Cuijpers. "In een sport als voetbal waar veel geld omgaat in sportweddenschappen kan manipuleren van die technologie wel heel lucratief zijn."
Een verhaal met twee kanten
Het is een ingewikkeld verhaal met naast een blik op mogelijke manipulatie, ook aandacht voor argumenten die technologie juist rechtvaardigen. Technologie biedt mensen immers de mogelijkheid om te sporten en een deel van de ongewenste subjectiviteit haal je eruit. 'Het is zeker geen negatief verhaal, we laten beide kanten zien', vertelt Steven Vos. 'Ik bekijk het vanuit de bewegingswetenschappelijke en psychologische kant en vanuit industrieel ontwerp. Colette belicht het vanuit de juridische kant. We willen prikkelen en verschillende perspectieven tonen.'
Voetballers 24/7 monitoren
Als voorbeeld noemt Vos de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), Europese wetgeving die in mei 2018 de bescherming van persoonsgegevens op scherp zette. 'Iedereen schoot in paniek. Het is ook lastig want de techniek loopt voor op de wettelijke kaders. Er was bijvoorbeeld een voetbalelftal dat alle spelers 24/7 wilde monitoren. Zodat ze gericht rust konden nemen en hun trainingen konden individualiseren. Maar mag dat en wie doet dat? Bekeken vanuit de club zijn het duurbetaalde spelers die je optimaal wilt inzetten. Maar volgens de Europese wetgeving mag het niet. Terwijl een individuele atleet juist alle baat heeft bij een individueel aangepaste training om blessures en overbelasting te voorkomen.'
Bewustwording
'Sport heeft van zichzelf al ongelijkheid in zich', vertelt Vos. Bovendien worden spelers ook nu al volop ‘gestuurd'. 'Kijk bijvoorbeeld naar wielrennen, de ploegleider neemt op de limiet nog een beslissing in de wagen. Hoe autonoom is de renner dan nog?'
De lectoren sluiten af met een reeks tips, bijvoorbeeld over hoe je je privacy bewaakt bij dataverzameling. Maar het gaat vooral om bewustwording, zeggen beide lectoren. Vos: "We willen meerdere kanten belichten en een realistisch verhaal neerzetten."
Het openbaar college in de reeks Fontys for Society is op 10 oktober, van 19.30 - 21.00 in het Fontysgebouw TQ op Strijp T, in Eindhoven.
Niet alleen voor IT maar ook voor OT
Slim en secuur voeren dankzij elektrische voerrobot
Twee online kennisdagen
Met slimme software voor het gesproken woord
Drie dagen informatie over industriële netwerken
De rol van sensoren in IIoT
Sensoren zijn een sleuteltechnologie geworden. Lees in deze gratis whitepaper alles over de cruciale rol van slimme sensoren in het Industrial Internet of Things en lees meer over IIoT op de themapagina van RS Components.
DC-spanningsomvormer - welke te kiezen?
Omvormer, spanningsdeler, lineaire stabilisator - wat moet ik kiezen?
Lees verder
De perfecte oplossing voor toepassingen die veel contacten vereisen
Lees verder
Verwen jezelf met een GRATIS Fluke
Je verdient iets extra's na een moeilijke periode.
Als je dit voorjaar een Fluke-instrument via een erkende distributeur koopt, ontvang je een gratis Fluke-instrument!
kijk snel op www.fluke.nl/freefluke
Lees hier de meest recente editie van e-totaal magazine!
U scrollt eenvoudig door de verschillende artikelen en via de actieve hyperlinks komt u direct in contact met de verschillende leveranciers en adverteerders.
Veel leesplezier!
Wilt u de papieren editie gratis ontvangen, vul dan uw gegevens in via het contact formulier .
Acal BFi:
5G voor uw project?
5G is er, maar wanneer kunnen we echt beginnen?
Transfer Multisort Elektronik:
Optische kabel - alles wat u moet weten
Leds voor sterilisatie met UV-C-licht
RS Components Nederland:
Als de winkel om de hoek
RS Components neemt veel werk uit handen
Transfer Multisort Elektronik:
Leds voor sterilisatie met UV-C-licht
Ontvang wekelijks het laatste nieuws uit uw vakgebied. Meld u hier aan voor de gratis nieuwsbrief. U wordt dan ook op de hoogte gehouden van het verschijnen van de nieuwe
e-zines.
Ondernemersinformatie over de Corona-crisis
Speciaal voor ondernemers, bedrijven en zzp'ers is er specifieke informatie omtrent de Corona-crisis te vinden (over o.a. de verschillende pakketten aan noodmaatregelen die het kabinet getroffen heeft).
Websites met meer informatie: