De TU/e wil het bedrijfsleven in een vroeg stadium betrekken bij het ontwikkelen van nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI). Het midden- en kleinbedrijf (MKB) vormt de ruggengraat van onze economie, maar plukt nog nauwelijks de vruchten van Kunstmatige Intelligentie (AI).
Om elkaar te helpen slaan EAISI, het nieuwe AI-instituut van de TU/e, en de FME, de vereniging van ondernemers in de techindustrie, nu de handen ineen. Dinsdag 29 oktober werd tijdens het AI in Engineering Symposium aan de TU/e een overeenkomst getekend om toegepast AI-onderzoek toegankelijk te maken voor het midden- en kleinbedrijf.
Beide partijen hopen dat met het samenwerkingsakkoord de drempel voor MKB'ers om samen te werken met een kennisinstelling lager wordt. Dit kan bijvoorbeeld in speciale labs, waar bedrijven, onderzoekers en studenten samenwerken aan de oplossing van een concreet probleem. Ook wil de TU/e de kennis die wordt ontwikkeld bij EAISI beter ontsluiten voor ondernemers, zodat die meteen kunnen worden toegepast in de praktijk.
Frank Baaijens, rector magnificus van de TU/e, ziet de ondertekening als een belangrijke stap, omdat de TU/e het bedrijfsleven in een vroeg stadium wil betrekken bij het ontwikkelen van nieuwe toepassingen van AI. Ook Albert van Breemen, werkzaam bij het High Tech Systems Center en programmamanager van EAISI, is blij met de samenwerking. "De FME biedt de TU/e toegang tot een uitgebreid netwerk van bedrijven in de hightech-sector, en kan aangeven waar het mkb op korte en lange termijn behoefte aan heeft".
Bij de FME zijn 2200 bedrijven en 45 brancheorganisaties aangesloten. De brancheorganisatie ziet de samenwerking met de TU/e als een logische stap. "De Technische Universiteit Eindhoven is voor ons een heel interessante partij, want het AI-onderzoek hier draait specifiek om AI in Engineering. Ons doel is om het gedegen onderzoek dat hier plaatsvindt, toepasbaar te maken voor de bedrijven die we vertegenwoordigen".
Symposium
De overeenkomst werd ondertekend tijdens het AI in Engineering Symposium dat dinsdag plaatsvond op de TU/e. Prominente sprekers van onder meer IBM, Intel, Microsoft en Google gaven daar hun visie op de ontwikkeling van AI. Ook zetten zij uiteen hoe zij bedrijven met software en kennis helpen om nu al aan de slag te gaan met AI, zonder dat daar specialistische kennis voor nodig is.
Rode lijn in de presentaties was de vaststelling dat we aan de vooravond staan van een nieuwe AI-revolutie, waarin kunstmatige intelligentie een sleutelrol zal spelen in de industrie. Denk aan toepassingen in slimme mobiliteit, distributie en logistiek, en het beheer en preventief onderhoud van complexe systemen, zoals olieplatforms en windmolens. In zijn openingsspeech relativeerde EAISI-directeur Carlo van de Weijer de angst die sommige mensen hebben voor AI. "De robots gaan het echt niet van ons overnemen. Ze nemen alleen de saaie klusjes van ons over. De belangrijkste uitdaging voor ons is vooral dat we zelf geen robots worden."
Geïnteresseerd in de ontwikkelingen in AI en Data Science aan de TU/e? De TU/e organiseert op 12 november de jaarlijkse Data Science Summit , met interessante sprekers uit de wereld van wetenschap en industrie, en een panel over Responsible Data Science.
Werkt u in het MKB en wilt u samenwerken met de TU/e op het gebied van AI? Neem dan contact op met EAISI of het High Tech Systems Center .
Niet alleen voor IT maar ook voor OT
Slim en secuur voeren dankzij elektrische voerrobot
Twee online kennisdagen
Met slimme software voor het gesproken woord
Drie dagen informatie over industriële netwerken
De rol van sensoren in IIoT
Sensoren zijn een sleuteltechnologie geworden. Lees in deze gratis whitepaper alles over de cruciale rol van slimme sensoren in het Industrial Internet of Things en lees meer over IIoT op de themapagina van RS Components.
DC-spanningsomvormer - welke te kiezen?
Omvormer, spanningsdeler, lineaire stabilisator - wat moet ik kiezen?
Lees verder
De perfecte oplossing voor toepassingen die veel contacten vereisen
Lees verder
Verwen jezelf met een GRATIS Fluke
Je verdient iets extra's na een moeilijke periode.
Als je dit voorjaar een Fluke-instrument via een erkende distributeur koopt, ontvang je een gratis Fluke-instrument!
kijk snel op www.fluke.nl/freefluke
Lees hier de meest recente editie van e-totaal magazine!
U scrollt eenvoudig door de verschillende artikelen en via de actieve hyperlinks komt u direct in contact met de verschillende leveranciers en adverteerders.
Veel leesplezier!
Wilt u de papieren editie gratis ontvangen, vul dan uw gegevens in via het contact formulier .
Acal BFi:
5G voor uw project?
5G is er, maar wanneer kunnen we echt beginnen?
Transfer Multisort Elektronik:
Optische kabel - alles wat u moet weten
Leds voor sterilisatie met UV-C-licht
RS Components Nederland:
Als de winkel om de hoek
RS Components neemt veel werk uit handen
Transfer Multisort Elektronik:
Leds voor sterilisatie met UV-C-licht
Ontvang wekelijks het laatste nieuws uit uw vakgebied. Meld u hier aan voor de gratis nieuwsbrief. U wordt dan ook op de hoogte gehouden van het verschijnen van de nieuwe
e-zines.
Ondernemersinformatie over de Corona-crisis
Speciaal voor ondernemers, bedrijven en zzp'ers is er specifieke informatie omtrent de Corona-crisis te vinden (over o.a. de verschillende pakketten aan noodmaatregelen die het kabinet getroffen heeft).
Websites met meer informatie: