Leunend op behaalde successen met zonneauto's tijdens de World Solar Challenge, zijn een aantal studenten begonnen met de ontwikkeling en bouw van een zonneauto die bedoeld is voor de particuliere markt. De startup Lightyear hoopt de Lightyear One, een hatchback met aandrijving in elk wiel en een actieradius van 800 kilometer, in 2021 op de markt te brengen. Tijdens het Machinebouw event zal Wim van Stratum, VP Operations bij Lightyear, meer vertellen over de ontwikkeling, productielijnen en potentiële valkuilen bij de introductie van de emissievrije auto.
Lightyear, met Helmond als thuisbasis, wil de productie van de eerste prototypes gaan starten. Volgens Van Stratum vormt het project een complexe puzzel. Hij vertelt: "In 2021 willen we de eerste auto's leveren. Momenteel zit Lightyear op de automotive campus. Daar hebben we in de zomervakantie een nieuwe locatie betrokken."
Hoe de productie precies zal worden ingericht, moet nog blijken. Maar de vraag naar de zonneauto is groot. En dat is niet zo vreemd, want de auto zit vol innovaties. Los van de zonnepanelen, die de Lightyear One deels kunnen bijladen, heeft de auto een luchtweerstandscoëfficiënt van slechts 0,20. Dat is een record: de Lightyear One heeft na windtunneltests het wereldrecord van meest aerodynamische productieauto in handen.
Lessen trekken uit Tesla
Lightyear zegt als kleine startup lering te zullen trekken uit de harde lessen die Tesla heeft opgedaan bij de bouw van de Model 3: "Wij kunnen zeker van Tesla leren", zegt Van Stratum. "Wat bij Tesla fout is gegaan is dat ze de productielijn overgeautomatiseerd hebben. Door teveel robotisering op de lijn werd het te complex om alle stations en robots op elkaar in te regelen. Dat lukte ze niet. Op een gegeven moment hebben ze automatisering uit de lijn gehaald en opgevangen met mankracht."
Deze ervaringen van Tesla hebben ook impact op de rest van de markt, zegt Van Stratum: "De tendens in de automotivemarkt is dat ze toch naar minder automatisering overschakelen dan in het verleden. Want mensenhanden krijgen bepaalde onderdelen soms sneller gemonteerd dan robots, die je telkens moet inprogrammeren. Dit was bij de Model 3 de bottleneck. Ook leverden toeleveranciers onvoldoende aan, omdat zij zich afvroegen of het Tesla wel zou lukken."
Dat is ook de boodschap die Van Stratum wil meegeven aan de bezoekers van zijn lezing op het Machinebouw event: "Ik wil gaan schetsen waar we heen willen met Lightyear. Maar ik wil ook benadrukken: keep it simple. Maak het je niet te moeilijk, te ingewikkeld. Er is tegenwoordig heel veel mogelijk met automatisering: industry 4.0, internet of things, de kreten die we allemaal kennen. Ik zou zeggen: pas alleen toe wat echt nodig is en toegevoegde waarde heeft. Stop er niet allemaal technologie in puur omdat het kan."
Wilt u de lezing van Wim van Stratum bezoeken?
Meld u kosteloos aan voor een bezoek aan het Machinebouw event.
![]() | |
Telefoon | 033 - 465 75 07 |
Fax | 033 - 461 66 38 |
Bedrijfsnaam
FHI, federatie van technologiebranchesAdres
Dodeweg 6BPostcode en plaats
3832 RC LEUSDENWebsite
http://www.fhi.nlMeer informatie
Leveranciersgids
Slim en secuur voeren dankzij elektrische voerrobot
Twee online kennisdagen
Met slimme software voor het gesproken woord
Drie dagen informatie over industriële netwerken
voor PV-installaties tot 1.500 VDC
De rol van sensoren in IIoT
Sensoren zijn een sleuteltechnologie geworden. Lees in deze gratis whitepaper alles over de cruciale rol van slimme sensoren in het Industrial Internet of Things en lees meer over IIoT op de themapagina van RS Components.
DC-spanningsomvormer - welke te kiezen?
Omvormer, spanningsdeler, lineaire stabilisator - wat moet ik kiezen?
Lees verder
De perfecte oplossing voor toepassingen die veel contacten vereisen
Lees verder
Verwen jezelf met een GRATIS Fluke
Je verdient iets extra's na een moeilijke periode.
Als je dit voorjaar een Fluke-instrument via een erkende distributeur koopt, ontvang je een gratis Fluke-instrument!
kijk snel op www.fluke.nl/freefluke
Lees hier de meest recente editie van e-totaal magazine!
U scrollt eenvoudig door de verschillende artikelen en via de actieve hyperlinks komt u direct in contact met de verschillende leveranciers en adverteerders.
Veel leesplezier!
Wilt u de papieren editie gratis ontvangen, vul dan uw gegevens in via het contact formulier .
Acal BFi:
5G voor uw project?
5G is er, maar wanneer kunnen we echt beginnen?
Transfer Multisort Elektronik:
Optische kabel - alles wat u moet weten
Leds voor sterilisatie met UV-C-licht
RS Components Nederland:
Als de winkel om de hoek
RS Components neemt veel werk uit handen
Transfer Multisort Elektronik:
Leds voor sterilisatie met UV-C-licht
Ontvang wekelijks het laatste nieuws uit uw vakgebied. Meld u hier aan voor de gratis nieuwsbrief. U wordt dan ook op de hoogte gehouden van het verschijnen van de nieuwe
e-zines.
Ondernemersinformatie over de Corona-crisis
Speciaal voor ondernemers, bedrijven en zzp'ers is er specifieke informatie omtrent de Corona-crisis te vinden (over o.a. de verschillende pakketten aan noodmaatregelen die het kabinet getroffen heeft).
Websites met meer informatie: