Vincent Groenhuis ging als promovendus met robotica op de Universiteit Twente vier jaar lang de strijd aan tegen borstkanker. Met verschillende prototypes van 3D geprinte biopsierobots bewees hij het leed van de patiënt te kunnen verzachten en bovendien borstkankeronderzoek nauwkeuriger en efficiënter te maken. Groenhuis promoveerde cum laude op 9 januari. Zijn missie zit er nog niet op.
Borstkanker is nog altijd de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Door een naald in de borst te plaatsen en te navigeren naar het afwijkende weefsel (laesie), is het mogelijk een weefselsample te verkrijgen. Na ziektebeeldanalyse is een goede diagnose mogelijk, ook wel een biopsie genoemd.
Nauwkeurige navigatie van de biopsienaald is essentieel voor het bestrijden van borstkanker en alle andere soorten kanker. Door het gebruik van speciale naalden, waarvan de tip erg warm kan worden (thermo-ablatie) of erg koud (cryo-ablatie), is het mogelijk tumorcellen dichtbij de tip van de naald te vernietigen. Zo wordt kanker behandeld zonder ingrijpende chirurgische ingrepen.
Robotica is de oplossing
Voor het zeer nauwkeurig opsporen en visualiseren van de locatie van afwijkend weefsel bieden MRI-scanners de uitkomst. Maar de nauwkeurigheid van de handgestuurde naald is niet optimaal. Robotica is de oplossing, zo toont Groenhuis in zijn proefschrift nog eens aan, maar de aanpak vergt veel expertise. "Niet alle robots zijn een succesvolle combi met MRI-scanners. Robots bestaan vaak uit metaal en dat gaat niet samen met de sterke magnetische velden van MRI-scanners", vertelt hij.
Groenhuis onderzocht tijdens zijn promotieonderzoek verschillende robotica-opties en ontwikkelde enkele prototypes. Eerder werkte hij al aan de Stormram en Sunram robots, waarvan er inmiddels vijf zijn. De nieuwste is de Sunram 5. MURAB is een andere onderzoekslijn dan Stormram/Sunram. Van MURAB is er één echte robot. Beide lijnen zijn naast elkaar ontwikkeld met elk een geheel eigen filosofie. In zijn proefschrift omschrijft hij beide projecten.
MURAB
MURAB (MRI and Ultrasound Robotic Assisted Biopsy) is een robot buiten de MRI-scanner die ultrasound, MRI, elastografie en computer vision combineert om op basis van een patiëntspecifiek model de juiste strategie voor biopsie uit te voeren. Daarbij houdt de robot rekening met vervormingen.
Stormram
Voorganger Stormram is van plastic, is 3d-geprint en wordt aangedreven door luchtdruk. Het voordeel van plastic is dat de robot in de MRI-scanner kan worden gebruikt. De robot won eerder een prestigieuze prijs tijdens de Surgical Robotic Challenge op het internationale Hamlyn Symposium in London. Een van ‘s werelds belangrijkste evenementen op het gebied van roboticachirurgie.
De Stormram is een impuls voor de gehele diagnostische fase van borstkanker. Door de nauwkeurige naaldbediening, zo goed als realtime scanning met behulp van MRI en een enkele dunne naaldbiopsie waardoor sneller en nauwkeuriger diagnose gesteld kan worden.
De Stormram wordt aangedreven door rechtlijnige en gebogen luchtdrukmotoren. De robot wordt met slangen van 5 meter lang buiten de MRI-scanner bestuurd. Het ontwerp is kleiner dan de vorige versie, zodat het in de smalle tunnel van de MRI-scanner past.
De toekomst
Groenhuis is tevens betrokken bij Machnet Robotics, een nieuwe spin-off van de UT die een robot voor MRI-gestuurde biopsies op de markt brengt. De basis voor deze robot ligt bij de onderzoeksgroep van Stefano Stramigioli, die als hoogleraar Advanced Robotics zich bezighoudt met de ontwikkeling van medische robots. Françoise Siepel en Vincent Groenhuis zijn binnen deze groep samen met Stramigioli de uitvinders van de technologie achter de nieuwe biopsierobot. Hiervoor is octrooi verkregen. Groenhuis blijft verder ook na zijn promotie verbonden aan de UT. "Ik werk nog aan een onderzoeksproject over een veelbelovend nieuw type motor met bijzondere eigenschappen. Mijn werk zit er nog lang niet op", besluit hij.
Advertentie
Sterke trillingskracht voor beter gevoel
CO2 -meting, ventilatie en COVID-19
Soldeeroppervlak en soldeermaskers bij BGA's
Luchtlekken en ontladingen in beeld
Duurzame opslag van levensmiddelen en medicijnen
Als de winkel om de hoek
RS Components neemt veel werk uit handen
Garages zijn goede plekken om een bedrijf te beginnen, tenminste als je kijkt naar de geschiedenis van een aantal grote bedrijven van vandaag de dag. Ongeveer in dezelfde tijd als de geboorte van Silicon Vally in de USA, en wel in 1937, ontstond er in een Engelse garage een bedrijfje dat zich specialiseerde in het leveren van onderdelen aan reparateurs van radio's. "A replacement for every job and a 24 hours' service on top of it!" was in 1937 de basis en vandaag de dag zijn dit nog altijd de pijlers waar het bedrijf op rust, al is er wel wat veranderd.
Lees verder >>
TNO - Locatie Eindhoven
TECHNICAL CONSULTANT SMART INDUSTRY
Smart Industry is dé cruciale ICT ontwikkeling van onze industrie voor een verdere productiviteitsstijging. Wil jij jouw ICT-kennis en bedrijfskundig inzicht inzetten om te helpen? Reageer dan nu!
Siemens Nederlands N.V.
Lead Engineer Electrical
Als Lead Engineer Electrical ben jij verantwoordelijk voor de engineering en realisatie van onze uitdagende projecten op het gebied van energiedistributie in de datacenterbranche. Jij draagt zorg voor de technische oplossing. Je voert het werk gedeeltelijk zelf uit en bent daarnaast verantwoordelijk voor het aansturen van de engineers binnen het projectteam. Meer informatie
ASML
Group Leader Electronics and Software Development ASML Delft
Do you take the lead in getting technical issues solved and are you able to inspire people? Do you see the big picture without missing the important details and are you capable to deploy complex electrical and software projects? Then you might be the one to join ASML's Delft department.
Click on this link for more information.
Terwijl de coronavirus-pandemie zich over de hele wereld verspreidt, vragen we ons steeds meer af hoe we onszelf en anderen thuis, op het werk of op andere ontmoetingsplaatsen veilig kunnen houden. Het desinfecteren en steriliseren van alle kamers waarin we verblijven en de objecten die we gebruiken met vloeistoffen op alcoholbasis is mogelijk, maar praktisch onmogelijk. Het is onmogelijk om elke plek te bereiken of simpelweg zijn niet alle oppervlakken en materialen geschikt om te bevochtigen. Kunnen de verworvenheden van moderne technologie op de een of andere manier bijdragen tot een verhoging van het veiligheidsniveau in onze omgeving?
Lees verder
Lees hier de meest recente editie van e-totaal magazine!
U scrollt eenvoudig door de verschillende artikelen en via de actieve hyperlinks komt u direct in contact met de verschillende leveranciers en adverteerders.
Veel leesplezier!
Wilt u de papieren editie gratis ontvangen, vul dan uw gegevens in via het contact formulier .
Ontvang wekelijks het laatste nieuws uit uw vakgebied. Meld u hier aan voor de gratis nieuwsbrief. U wordt dan ook op de hoogte gehouden van het verschijnen van de nieuwe
e-zines.
Ondernemersinformatie over de Corona-crisis
Speciaal voor ondernemers, bedrijven en zzp'ers is er specifieke informatie omtrent de Corona-crisis te vinden (over o.a. de verschillende pakketten aan noodmaatregelen die het kabinet getroffen heeft).
Websites met meer informatie: