In een snel veranderende informatiesamenleving moeten bibliotheken hun dienstverlening steeds opnieuw uitvinden. De TU Delft en de Koninklijke Bibliotheek lanceren daarom vandaag het Future Libraries Lab, waar ontwerpers en computerwetenschappers nadenken over de bibliotheek van de toekomst. Welke nieuwe vormen van dienstverlening kunnen bibliotheken ontwikkelen? En hoe kunnen ze hun fysieke en digitale collecties op vernieuwende manieren blijven aanbieden? Deze en andere onderwerpen worden in het Lab onderzocht.
Design Lab voor de bibliotheek
Door een boek bladeren, informatie opzoeken, een verhaal dat van de pagina's tot leven komt: de bibliotheek is de plek waar je in contact komt met bronnen van informatie, kennis en cultuur. Digitale technologieën veranderen hoe we omgaan met deze bronnen. Denk bijvoorbeeld aan hoe artificial intelligence ons helpt om informatie te cureren, maar ook aan hoe we met virtual reality kennis en cultuur op andere manieren kunnen aanbieden.
Voor de bibliotheek is het belangrijk om de mogelijkheden van een digitaliserende samenleving te verkennen. Dat vraagt om een multidisciplinaire aanpak: het bundelen van kennis op het gebied van bibliotheken en informatie, computerwetenschap en expertise in het ontwerpen van organisaties en hun dienstverlening. Voor zulke multidisciplinaire verkenningen heeft de TU Delft het concept Delft Design Labs geïnitieerd. Het Future Libraries Lab is daarvan de nieuwste toevoeging.
Verbinden en kennis delen
In het Future Libraries Lab gaan masterstudenten en onderzoekers van de faculteiten van Industrieel Ontwerpen (IO) en Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI) een concept bedenken voor de bibliotheek van de toekomst.
Alessandro Bozzon, hoogleraar aan de faculteit Industrieel Ontwerpen TU Delft: "Digitalisering maakt nieuwe en gepersonaliseerde vormen om inhoud over te brengen mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan luisterboeken, podcasts en virtual reality. In het Future Libraries Lab onderzoeken we de behoeften van bibliotheekbezoekers, zodat we nieuwe, informatieve interacties en ervaringen voor hen kunnen ontwerpen."
Martijn Kleppe, hoofd Onderzoek KB: "Nieuwe vormen van dienstverlening ontwikkelen is een noodzaak, maar ook een grote kans voor de bibliotheeksector. Wij kijken ernaar uit om met studenten en onderzoekers van de TU Delft nieuwe technologieën voor bibliotheken te gaan verkennen."
Eerste projecten
Parels van Drenthe en Describing Images zijn de eerste twee projecten die in het lab worden uitgevoerd. In Parels van Drenthe wordt onderzocht hoe nieuwe technologieën als augmented reality ervoor kunnen zorgen dat Drentenaren een beter beeld krijgen van bijzondere historische verhalen en voorwerpen uit hun eigen provincie.
In het project Describing Images wordt onderzocht hoe afbeeldingen in kranten, tijdschriften en boeken toegankelijk kunnen worden gemaakt voor mensen met een visuele beperking. In dit project zullen de mogelijkheden van beeldherkenning en Crowd Computing worden verkend en toegepast.
De TU Delft en de KB willen met het Future Libraries Lab bijdragen aan de innovatiekracht in de bibliotheeksector. De ambitie van het Future Libraries Lab is daarom ook om gezamenlijk met openbare bibliotheken en universiteitsbibliotheken aan oplossingsrichtingen te werken. Bibliotheken zijn uitgenodigd om aan te sluiten bij het Future Libraries Lab.
Advertentie
voor PV-installaties tot 1.500 VDC
Handlingsrobot vervangt menskracht in wortelindustrie
Batchgrootte 1 en klaar voor montage en gebruik
Oude accu nog steeds commercieel bruikbaar
Sterke trillingskracht voor beter gevoel
Verwen jezelf met een GRATIS Fluke
Je verdient iets extra's na een moeilijke periode.
Als je dit voorjaar een Fluke-instrument via een erkende distributeur koopt, ontvang je een gratis Fluke-instrument!
kijk snel op www.fluke.nl/freefluke
De kracht van Single Pair Ethernet
Single Pair Ethernet is een megatrend op het gebied van industriële datatransmissie en een enabler van IIoT en Industrie 4.0. Download de gratis whitepaper over deze nieuwe netwerkstandaard en lees meer over IIoT op de themapagina van RS Components.
5G voor uw project?
5G is er, maar wanneer kunnen we echt beginnen?
Wat zijn de actuele mogelijkheden van 5G-communicatie? ACAL BFi en Sierra Wireless bekeken dit als IoT-professionals. Zij ondersteunen een groeiend aantal projecten en adviseren hun klanten bij de keuzemogelijkheden.
Lees verder
Een optische kabel is een kabeltype waarin de drager van de verzonden gegevens een lichtgolf is. Wat is er nog meer waard om te weten?
Lees verder
Lees hier de meest recente editie van e-totaal magazine!
U scrollt eenvoudig door de verschillende artikelen en via de actieve hyperlinks komt u direct in contact met de verschillende leveranciers en adverteerders.
Veel leesplezier!
Wilt u de papieren editie gratis ontvangen, vul dan uw gegevens in via het contact formulier .
RS Components:
Als de winkel om de hoek
RS Components neemt veel werk uit handen
Transfer Multisort Elektronik:
Leds voor sterilisatie met UV-C-licht
Ontvang wekelijks het laatste nieuws uit uw vakgebied. Meld u hier aan voor de gratis nieuwsbrief. U wordt dan ook op de hoogte gehouden van het verschijnen van de nieuwe
e-zines.
Ondernemersinformatie over de Corona-crisis
Speciaal voor ondernemers, bedrijven en zzp'ers is er specifieke informatie omtrent de Corona-crisis te vinden (over o.a. de verschillende pakketten aan noodmaatregelen die het kabinet getroffen heeft).
Websites met meer informatie: