Zijn droom om als eerste persoon ooit minstens tien getallen van vijf cijfers uit te schrijven als de som van vier kwadraten, is uitgekomen. Willem Bouman (geboren in 1939) uit Alphen aan den Rijn haalde hiermee zijn vijfde wereldrecord binnen. In de filmzaal van TU/e's Zwarte Doos werd het nog even spannend toen duidelijk werd dat hij twee pogingen nodig had.
Een alfaman met het talent om te rekenen, noemt hij zichzelf. Dat talent brengt volgens hem ook met zich mee dat er "dingen geprobeerd moeten worden". Vandaar deze poging tot weer een bijzondere rekenprestatie: tien keer een getal van vijf cijfers uitschrijven als de som van vier kwadraten. Die kan in het rijtje bij Boumans vier andere records, waaronder ‘opgaande delingen' en 'vier opeenvolgende priemgetallen berekenen uit een getal van 16 cijfers'.
In 2009 was Bouman al eens te gast bij een algemeen wiskunde-colloquium aan de TU/e en trok hij de derdemachtswortel uit een achttiencijferig getal. Hij leerde die dag TU/e-docent Benne de Weger kennen en sindsdien hebben ze regelmatig contact. Dus toen Bouman een locatie zocht om een nieuw record te vestigen, was die snel gevonden aan de TU/e.
Het record wordt bijgeschreven op de site recordholders.org . Die site is volgens De Weger van een andere orde dan Guinness World Records. "Ze hebben in ieder geval goede aandacht voor reken-records, wat ik toch wel een wat andere categorie vind dan de hoeveelheid balpennen die iemand verzamelt." Samen met collega Michiel Hochstenbach neemt De Weger deze maandag de rol van scheidsrechter op zich.
Precisie
Het gaat er niet om dat Bouman zo snel mogelijk rekent. "Tijd is het minst belangrijk", zegt hij, "het gaat om precisie". De Weger en Hochstenbach stelden twee sets van tien opgaven voor hem samen, met hulp van het rekenprogramma Mathematica. Zo heeft Bouman twee kansen om tien sommen achter elkaar goed te hebben. Pas na afloop van het rekenen - uit het hoofd, alleen de antwoorden schrijft hij op - komt de uitslag.
Wanneer bij som 7 in de eerste set Boumans antwoord fout blijkt, houdt het publiek de adem in. Het wordt even spannend, tot blijkt dat in de tweede reeks van tien sommen geen fout antwoord zit. De recordpoging is geklokt op 4:54,77 min.
Bouman verklaart zijn fout als volgt: "Dit is een zogenaamde jaagfout. Je verdoet je wel een keer. Maar ja, er is geen praten zo makkelijk als napraten." Hij vertelt het publiek ook dat hij met alle cijferreeksen in nummerborden die hij op de weg ziet, aan het rekenen slaat. "Mijn hersenen zijn een rekenmachientje waarvan de batterij nooit leeg is."
King
In 2014 ontving de gepensioneerde autobandenverkoper in Dresden de Prix d'Excellence. Deze prijs kreeg hij omdat hij als enige het getal 278.353.657 tot drie niet opeenvolgende priemgetallen kon factoriseren, nadat Zacharias Dase dat in 1854 had berekend. Hiermee verwierf hij de bijnaam 'William Flash, the King of Prime'.
De King of Prime is overigens een allround rekenaar. "Ik doe alles - ook vermenigvuldigen, delen, machtsverheffen, optellen, aftrekken. Ik heb geen lievelingsgetal, mijn enige lieveling is mijn vrouw." Zíj was het die de strik die Bouman draagt, versierde met priemgetallen. Zij was het ook van wie het mobieltje afging tijdens de eerste recordpoging vandaag.
Bouman traint dagelijks met het rekenprogramma Mathematica. "Dan doe ik twintig sommen. Ik las in het boek 'The Great Mental Calculators' van Steven Smith dat er twee dingen nodig zijn: gevoel voor getallen én intensieve training."
Geen raad
Het rekenwonder is een getalpracticus, geen theoreticus. "Ik heb een boek van Benne de Weger. Het heet ‘Elementaire getaltheorie en asymmetrische cryptografie' en staat vol met formules. Daar weet ik totaal geen raad mee. Maar het is wel leuk om met elkaar van gedachten te wisselen."
Bouman is een man van oneliners. Bijvoorbeeld: "Zonder wiskunde groeit alleen het gras, en misschien dat ook niet eens". Hij wil er maar mee zeggen dat we wiskunde niet kunnen ontlopen. "Je komt het op alle mogelijke manieren tegen." Hij kan er slecht tegen wanneer hij studenten treft die niet eens een poging doen om te rekenen. Zijn tip: "Pak je rekenmachine en mieter hem bij het grof vuil. Anders word je apelui en oliekoekendom."
(Bron: Cursor )
Advertentie
Sterke trillingskracht voor beter gevoel
CO2 -meting, ventilatie en COVID-19
Soldeeroppervlak en soldeermaskers bij BGA's
Luchtlekken en ontladingen in beeld
Duurzame opslag van levensmiddelen en medicijnen
Als de winkel om de hoek
RS Components neemt veel werk uit handen
Garages zijn goede plekken om een bedrijf te beginnen, tenminste als je kijkt naar de geschiedenis van een aantal grote bedrijven van vandaag de dag. Ongeveer in dezelfde tijd als de geboorte van Silicon Vally in de USA, en wel in 1937, ontstond er in een Engelse garage een bedrijfje dat zich specialiseerde in het leveren van onderdelen aan reparateurs van radio's. "A replacement for every job and a 24 hours' service on top of it!" was in 1937 de basis en vandaag de dag zijn dit nog altijd de pijlers waar het bedrijf op rust, al is er wel wat veranderd.
Lees verder >>
Siemens Nederlands N.V.
Lead Engineer Electrical
Als Lead Engineer Electrical ben jij verantwoordelijk voor de engineering en realisatie van onze uitdagende projecten op het gebied van energiedistributie in de datacenterbranche. Jij draagt zorg voor de technische oplossing. Je voert het werk gedeeltelijk zelf uit en bent daarnaast verantwoordelijk voor het aansturen van de engineers binnen het projectteam. Meer informatie
ASML
Group Leader Electronics and Software Development ASML Delft
Do you take the lead in getting technical issues solved and are you able to inspire people? Do you see the big picture without missing the important details and are you capable to deploy complex electrical and software projects? Then you might be the one to join ASML's Delft department.
Click on this link for more information.
Lees hier de meest recente editie van e-totaal magazine!
U scrollt eenvoudig door de verschillende artikelen en via de actieve hyperlinks komt u direct in contact met de verschillende leveranciers en adverteerders.
Veel leesplezier!
Wilt u de papieren editie gratis ontvangen, vul dan uw gegevens in via het contact formulier .
Terwijl de coronavirus-pandemie zich over de hele wereld verspreidt, vragen we ons steeds meer af hoe we onszelf en anderen thuis, op het werk of op andere ontmoetingsplaatsen veilig kunnen houden. Het desinfecteren en steriliseren van alle kamers waarin we verblijven en de objecten die we gebruiken met vloeistoffen op alcoholbasis is mogelijk, maar praktisch onmogelijk. Het is onmogelijk om elke plek te bereiken of simpelweg zijn niet alle oppervlakken en materialen geschikt om te bevochtigen. Kunnen de verworvenheden van moderne technologie op de een of andere manier bijdragen tot een verhoging van het veiligheidsniveau in onze omgeving?
Lees verder
Ontvang wekelijks het laatste nieuws uit uw vakgebied. Meld u hier aan voor de gratis nieuwsbrief. U wordt dan ook op de hoogte gehouden van het verschijnen van de nieuwe
e-zines.
Ondernemersinformatie over de Corona-crisis
Speciaal voor ondernemers, bedrijven en zzp'ers is er specifieke informatie omtrent de Corona-crisis te vinden (over o.a. de verschillende pakketten aan noodmaatregelen die het kabinet getroffen heeft).
Websites met meer informatie: