Een samenwerkingsverband van de Universiteit Twente, twee andere Nederlandse universiteiten en het Nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef ontvangt een ENW-Groot beurs van 2,9 miljoen euro om met de ATLAS-detector nog veel verder in te zoomen op het fameuze higgsdeeltje. Dat heeft wetenschapsfinancier NWO bekend gemaakt. Het programma is één van de twintig gehonoreerde onderzoeksvoorstellen in het ENW-Groot programma , aldus NWO
Theoretisch is het higgsdeeltje nog omgeven met veel vragen. Ondermeer staat niet vast dat het deeltje precies is wat theoretici hadden voorspeld binnen het standaardmodel. Mogelijk volstaan de eenvoudigste modellen niet precies, wat eventueel zelfs kan wijzen op onbekende natuurkundige verschijnselen.
Nieuwe technieken
UT onderzoeker Prof.dr. Bob van Eijk: "Een belangrijke voorspelling van het higgsmechanisme in het Standaardmodel is dat een higgsdeeltje uiteen kan vallen in twee andere higgsdeeltjes. De kans dat zo'n gebeurtenis bij een deeltjesversneller zoals de Large Hadron Collider wordt waargenomen is extreem klein. De nieuwe technieken die het consortium ontwikkelt om de higgs-eigenschappen preciezer te bepalen, bieden mogelijkheden om deze 'zelfkoppeling' ook indirect te bepalen."
Om deze nieuwe technieken te ontwikkelen werkt van Eijk samen met natuurkundigen van Nikhef, de Universiteit van Amsterdam en De Radboud Universiteit Nijmegen aan het higgsproject. Zij zijn allen betrokken bij het ATLAS-experiment bij de grootste deeltjes versneller ter wereld, de Large Hadron Collider op CERN in Genève. Het onderzoeksprogramma van vijf jaar ontvangt een bedrag van ruim 2,9 miljoen euro. Daarvoor kunnen de komende jaren vooral jonge onderzoekers en post-docs aangesteld worden.
Advertentie
Niet alleen voor IT maar ook voor OT
Slim en secuur voeren dankzij elektrische voerrobot
Twee online kennisdagen
Met slimme software voor het gesproken woord
Drie dagen informatie over industriële netwerken
Advertentie
De rol van sensoren in IIoT
Sensoren zijn een sleuteltechnologie geworden. Lees in deze gratis whitepaper alles over de cruciale rol van slimme sensoren in het Industrial Internet of Things en lees meer over IIoT op de themapagina van RS Components.
DC-spanningsomvormer - welke te kiezen?
Omvormer, spanningsdeler, lineaire stabilisator - wat moet ik kiezen?
Lees verder
De perfecte oplossing voor toepassingen die veel contacten vereisen
Lees verder
Verwen jezelf met een GRATIS Fluke
Je verdient iets extra's na een moeilijke periode.
Als je dit voorjaar een Fluke-instrument via een erkende distributeur koopt, ontvang je een gratis Fluke-instrument!
kijk snel op www.fluke.nl/freefluke
Lees hier de meest recente editie van e-totaal magazine!
U scrollt eenvoudig door de verschillende artikelen en via de actieve hyperlinks komt u direct in contact met de verschillende leveranciers en adverteerders.
Veel leesplezier!
Wilt u de papieren editie gratis ontvangen, vul dan uw gegevens in via het contact formulier .
Acal BFi:
5G voor uw project?
5G is er, maar wanneer kunnen we echt beginnen?
Transfer Multisort Elektronik:
Optische kabel - alles wat u moet weten
Leds voor sterilisatie met UV-C-licht
RS Components Nederland:
Als de winkel om de hoek
RS Components neemt veel werk uit handen
Transfer Multisort Elektronik:
Leds voor sterilisatie met UV-C-licht
Ontvang wekelijks het laatste nieuws uit uw vakgebied. Meld u hier aan voor de gratis nieuwsbrief. U wordt dan ook op de hoogte gehouden van het verschijnen van de nieuwe
e-zines.
Ondernemersinformatie over de Corona-crisis
Speciaal voor ondernemers, bedrijven en zzp'ers is er specifieke informatie omtrent de Corona-crisis te vinden (over o.a. de verschillende pakketten aan noodmaatregelen die het kabinet getroffen heeft).
Websites met meer informatie: