In distributiecentra, waar de artikelen worden ingepakt die we bestellen bij grote webwinkels, zijn robots onmisbaar geworden. Maar deze inpakrobots zijn minder slim en snel dan we denken. Omdat ze niet kunnen voorspellen wat het effect is van een botsing, kunnen ze pakjes niet in een snelle, vloeiende beweging op een lopende band of in een krat of doos plaatsen. Mensen kunnen dat wel, en zijn daarom vaak een stuk sneller. Nadeel: het werk dat ze doen is vaak slecht betaald, saai en ongezond. Steeds minder mensen hebben daarom trek in dit soort werk, terwijl het aantal vactures nog altijd toeneemt.
Om hen te ontlasten en logistieke robots slimmer te maken, start de TU/e, samen met twee andere universiteiten, een kennisinstituut en vier bedrijven, een vierjarig onderzoeksproject naar impact-bewuste robotmanipulatie. De EU ondersteunt het I.AM-project met een subsidie van 4,4 miljoen euro.
Zoals bekend zijn robots erg goed in routinehandelingen. Je kunt ze programmeren om objecten op te pakken en ze bijvoorbeeld in een doos of op een lopende band te plaatsen. Er is één belangrijk nadeel: omdat robots niet het effect kunnen voorspellen van botsingen, stoppen de armen van de robots nu nog vlak voordat ze een pakje oppakken of ergens neerzetten. Zo voorkomen ze dat het item te hard ergens tegenaan botst, en er schade ontstaat. Met andere woorden: de huidige robots schuwen dus botsingen, in plaats van ze te gebruiken. Ze zijn dus precies en betrouwbaar, maar slecht in het uitvoeren van dynamische opdrachten waarbij sprake is van contact.
Impact-bewust
Mensen zijn veel beter in het voorspellen van het effect van een botsingen, en daarom een stuk sneller. Zij zijn in staat om een artikel in één snelle, vloeiende beweging op een band te zetten, of zelfs te gooien, zonder dat het item, de lopende band of zij zelf, schade oplopen. Hetzelfde probleem speelt ook bij het plaatsen van artikelen in een krat of doos. Daarin zijn mensen niet alleen sneller dan robots, ze zijn ook veel beter in staat om de krat of doos zo efficiënt en snel mogelijk te vullen.
Mensen worden vaak ook nog ingezet bij het leeghalen van pallets, het zogenaamde depalletiseren. Daar bestaan wel automatische systemen voor, maar die zijn erg duur en nemen veel ruimte in. Ook hier zou een robot die impact-bewust is, een uitkomst zijn, één die dus leert wat het effect is van gelijktijdige botsingen, en daarnaar handelt door snel te reageren op onverwachte situaties.
Impact-bewuste Lerende robots
Onderzoekers van de TU/e gaan samen met collega's van de Technische Universiteit München (TUM), de École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL), en het Franse onderzoeksinstituut CRNS onderzoeken hoe ze logistieke robots impact-bewust kunnen maken. De bedoeling is dat de nieuwe robots betrouwbaar kunnen voorspellen wat het effect is van een harde of zachte botsing met de omgeving of met andere objecten, zodat ze die botsing kunnen uitbuiten om items sneller op te pakken en neer te zetten.
In het onderzoeksproject I.AM worden drie scenario's onderzocht voor de toepassing van impact-bewuste robots. Elk scenario is complexer dan het vorige. In scenario 1 wordt een pakje op een lopende band geworpen (TOSS). In scenario 2 wordt een pakje in een krat geplaatst (BOX). In scenario 2 wordt een zwaar pakje van een pallet gehaald (GRAB). (Illustratie: http://www.visueeltjes.nl/)
De onderzoekers willen dat op een aantal manieren bereiken: door geavanceerde modellen te ontwerpen die kunnen voorspellen wat er gebeurt als de robot, het pakje of de lopende band tegen elkaar botsen; door kunstmatige intelligentie te gebruiken, die de robot leert snel te bewegen zonder schade te veroorzaken; en door geavanceerde sensoren te ontwikkelen die de robot oren en ogen geven zodat hij weet wat er gebeurt als er een botsing optreedt. De nieuwe technologie zal worden ingebouwd in bestaande robots, zodat deze snel kan worden uitgerold. Alessandro Saccon, werkzaam de de faculteit van Werktuigbouw en onderzoeksleider namens de TU/e, verwacht dat zij daardoor 10 procent sneller kunnen werken.
Potentieel
"Impact-bewuste robots kunnen een grote rol gaan spelen in de logistiek", zegt Saccon. "E-commerce heeft een hoge vlucht genomen, en op een krappe arbeidsmarkt wordt het steeds moeilijker om arbeidskrachten te vinden. Bovendien is het werk in distributiecentra vaak geestdodend, en slecht voor de gezondheid. Impact-bewuste robots kunnen dan uitkomst bieden, zodat werknemers de handen vrij hebben voor ander werk."
Niet alleen voor IT maar ook voor OT
Slim en secuur voeren dankzij elektrische voerrobot
Twee online kennisdagen
Met slimme software voor het gesproken woord
Drie dagen informatie over industriële netwerken
De rol van sensoren in IIoT
Sensoren zijn een sleuteltechnologie geworden. Lees in deze gratis whitepaper alles over de cruciale rol van slimme sensoren in het Industrial Internet of Things en lees meer over IIoT op de themapagina van RS Components.
DC-spanningsomvormer - welke te kiezen?
Omvormer, spanningsdeler, lineaire stabilisator - wat moet ik kiezen?
Lees verder
De perfecte oplossing voor toepassingen die veel contacten vereisen
Lees verder
Verwen jezelf met een GRATIS Fluke
Je verdient iets extra's na een moeilijke periode.
Als je dit voorjaar een Fluke-instrument via een erkende distributeur koopt, ontvang je een gratis Fluke-instrument!
kijk snel op www.fluke.nl/freefluke
Lees hier de meest recente editie van e-totaal magazine!
U scrollt eenvoudig door de verschillende artikelen en via de actieve hyperlinks komt u direct in contact met de verschillende leveranciers en adverteerders.
Veel leesplezier!
Wilt u de papieren editie gratis ontvangen, vul dan uw gegevens in via het contact formulier .
Acal BFi:
5G voor uw project?
5G is er, maar wanneer kunnen we echt beginnen?
Transfer Multisort Elektronik:
Optische kabel - alles wat u moet weten
Leds voor sterilisatie met UV-C-licht
RS Components Nederland:
Als de winkel om de hoek
RS Components neemt veel werk uit handen
Transfer Multisort Elektronik:
Leds voor sterilisatie met UV-C-licht
Ontvang wekelijks het laatste nieuws uit uw vakgebied. Meld u hier aan voor de gratis nieuwsbrief. U wordt dan ook op de hoogte gehouden van het verschijnen van de nieuwe
e-zines.
Ondernemersinformatie over de Corona-crisis
Speciaal voor ondernemers, bedrijven en zzp'ers is er specifieke informatie omtrent de Corona-crisis te vinden (over o.a. de verschillende pakketten aan noodmaatregelen die het kabinet getroffen heeft).
Websites met meer informatie: