Een projectteam van wetenschappers actief in de Medical Delta regio test de eerste prototypes van een beademingsapparaat dat volledig bestaat uit standaardonderdelen. Deze onderdelen zijn bijna overal ter wereld lokaal voorradig en kunnen door honderden fabrikanten worden gemaakt. Daardoor kan de beademingsmachine in veel gevallen lokaal worden geassembleerd. Het ontwerp hoopt daarmee in te kunnen spelen op de vraag naar beademingsapparatuur en de logistieke problemen die er zijn ??door een tekort aan specifieke onderdelen.
Het projectteam van wetenschappers bestaat uit ingenieurs van de afdeling Biomechanical Engineering van de faculteit 3ME van de TU Delft. Zij werken samen met clinici van het Erasmus MC en het LUMC. Deze kennisuitwisseling tussen ingenieurs en clinici is typisch voor samenwerkingen binnen Medical Delta. Het projectteam staat onder leiding van prof. dr. Amir Zadpoor, hoogleraar aan de TU Delft en een van de scientific leaders van het Medical Delta programma Regenerative Medicine 4D .
Onderdeel van Air for All
Het project van Amir Zadpoor is onderdeel van Air for All, een overkoepelend initiatief van de TU Delft dat bestaat uit drie projecten. Het eerste project betreft ‘OperationAIR ' waarbij een studententeam binnen enkele weken een werkend prototype, de AIRone, ontwikkelde van een versimpeld en relatief makkelijk op schaalbaar beademingsapparaat dat als noodoplossing kan dienen wanneer de reguliere beademingsapparatuur niet meer voorradig is. Het tweede project is van dr. ir. Gerwin Smit en zijn team. Zij werken aan het ontwerp van een mechanisch beademingsapparaat, geïnspireerd op een beademingsapparaat uit de jaren '60 van Rijksmuseum Boerhaave, dat door iedereen eenvoudig te bouwen én te repareren is, ook in minder ontwikkelde landen.
Ontwerp binnen enkele weken in open source beschikbaar; klinische tests nodig
Het uiteindelijke ontwerp en de resultaten van uitgebreide veiligheids-, betrouwbaarheid- en duurzaamheidstests worden openbaar gepubliceerd. Naar verwachting is dat binnen enkele weken. Met dit ontwerp kan het prototype overal ter wereld worden nagebouwd en klinisch worden getest, wat een cruciale stap is die nog moet worden gezet.
Naast het gebruik van standaard industriële onderdelen die overal voorradig en gecertificeerd zijn, zoals onderdelen uit de automation industrie, is het beademingsapparaat ontworpen om doorlopende productie mogelijk te maken, zelfs wanneer een aantal moeilijk te vinden componenten opraakt. Dit is mogelijk doordat het ontwerp meerdere manieren heeft opgenomen voor het uitvoeren van dezelfde functie. Dit zou lokale fabrikanten overal ter wereld in staat moeten stellen om de beademingsmachine in massaproductie te nemen wanneer er tekorten dreigen. Een ander uitgangspunt bij het ontwerp is geweest dat de machine zo dicht mogelijk een 'gewoon' beademingsapparaat benadert ??- niet alleen qua functionaliteit, maar ook qua betrouwbaarheid en veiligheid.
Dankzij vereende krachten werd binnen enkele weken een werkend prototype ontworpen. "Het is ongelofelijk om te zien hoe onze groep, voornamelijk bestaande uit promovendi en postdocs van 3ME, met dit project aan de slag is gegaan. Maar ook de input van de clinici van het LUMC en Erasmus MC in de beginfase is zeer waardevol om het ontwerp toepasbaar te maken voor de klinische praktijk. Wat helpt, is dat we gewend zijn om op deze manier samen te werken. Alles wat je nodig hebt, kan in korte tijd worden samengebracht," zegt prof. dr. Amir Zadpoor. "Iedereen binnen de TU Delft, van management tot bijvoorbeeld de financiële afdeling en het secretariaat die razendsnel standaardonderdelen voor ons bestelden, hebben hun schouders eronder gezet. Voor mij zijn het allemaal helden. Binnen de kortste keren ontvingen we financiering van het TU Delft COVID-19 Response Fund , waarmee we de eerste stappen konden zetten. Met nieuwe financiering hopen we verder op te schalen. Ook fabrikanten en medische technologiebedrijven denken nu met ons mee."
Sterke trillingskracht voor beter gevoel
CO2 -meting, ventilatie en COVID-19
Soldeeroppervlak en soldeermaskers bij BGA's
Luchtlekken en ontladingen in beeld
Duurzame opslag van levensmiddelen en medicijnen
Als de winkel om de hoek
RS Components neemt veel werk uit handen
Garages zijn goede plekken om een bedrijf te beginnen, tenminste als je kijkt naar de geschiedenis van een aantal grote bedrijven van vandaag de dag. Ongeveer in dezelfde tijd als de geboorte van Silicon Vally in de USA, en wel in 1937, ontstond er in een Engelse garage een bedrijfje dat zich specialiseerde in het leveren van onderdelen aan reparateurs van radio's. "A replacement for every job and a 24 hours' service on top of it!" was in 1937 de basis en vandaag de dag zijn dit nog altijd de pijlers waar het bedrijf op rust, al is er wel wat veranderd.
Lees verder >>
Siemens Nederlands N.V.
Lead Engineer Electrical
Als Lead Engineer Electrical ben jij verantwoordelijk voor de engineering en realisatie van onze uitdagende projecten op het gebied van energiedistributie in de datacenterbranche. Jij draagt zorg voor de technische oplossing. Je voert het werk gedeeltelijk zelf uit en bent daarnaast verantwoordelijk voor het aansturen van de engineers binnen het projectteam. Meer informatie
ASML
Group Leader Electronics and Software Development ASML Delft
Do you take the lead in getting technical issues solved and are you able to inspire people? Do you see the big picture without missing the important details and are you capable to deploy complex electrical and software projects? Then you might be the one to join ASML's Delft department.
Click on this link for more information.
Lees hier de meest recente editie van e-totaal magazine!
U scrollt eenvoudig door de verschillende artikelen en via de actieve hyperlinks komt u direct in contact met de verschillende leveranciers en adverteerders.
Veel leesplezier!
Wilt u de papieren editie gratis ontvangen, vul dan uw gegevens in via het contact formulier .
Terwijl de coronavirus-pandemie zich over de hele wereld verspreidt, vragen we ons steeds meer af hoe we onszelf en anderen thuis, op het werk of op andere ontmoetingsplaatsen veilig kunnen houden. Het desinfecteren en steriliseren van alle kamers waarin we verblijven en de objecten die we gebruiken met vloeistoffen op alcoholbasis is mogelijk, maar praktisch onmogelijk. Het is onmogelijk om elke plek te bereiken of simpelweg zijn niet alle oppervlakken en materialen geschikt om te bevochtigen. Kunnen de verworvenheden van moderne technologie op de een of andere manier bijdragen tot een verhoging van het veiligheidsniveau in onze omgeving?
Lees verder
Ontvang wekelijks het laatste nieuws uit uw vakgebied. Meld u hier aan voor de gratis nieuwsbrief. U wordt dan ook op de hoogte gehouden van het verschijnen van de nieuwe
e-zines.
Ondernemersinformatie over de Corona-crisis
Speciaal voor ondernemers, bedrijven en zzp'ers is er specifieke informatie omtrent de Corona-crisis te vinden (over o.a. de verschillende pakketten aan noodmaatregelen die het kabinet getroffen heeft).
Websites met meer informatie: