Minister Ingrid van Engelshoven en Eurocommissaris Mariya Gabriel hebben het eerste Europese, publieke quantum computing platform gelanceerd: ‘Quantum Inspire'. Het platform is ontwikkeld door het Delftse QuTech, een samenwerking tussen TU Delft en TNO. Quantum Inspire maakt de quantumcomputer voor iedereen toegankelijk en rekent - als eerste in de wereld - onder andere met een quantumprocessor gemaakt van schaalbare ‘spin qubits'.
Tastbaar voor een breed publiek
Met Quantum Inspire wil QuTech de quantumcomputer zo snel mogelijk toegankelijk te maken voor markt en maatschappij. Hiervoor ontwikkelde QuTech een webportal: www.quantum-inspire.com . "Quantum Inspire maakt deze nieuwe technologie tastbaar voor een breed publiek," vertelt Kees Eijkel, Director Business Development. "Het platform richt zich vooral op training en educatie, en het ontwikkelen van toepassingen, zodat voldoende mensen met de quantumcomputer aan de slag kunnen als deze eenmaal verder doorontwikkeld en breder beschikbaar is. Dan kan de technologie snel geïntroduceerd worden in de maatschappij. Bovendien is Quantum Inspire een belangrijke magneet voor het ecosysteem van kennisinstellingen, bedrijven en startups dat zich in Delft aan het vormen is."
Elektronenspin-qubit
Een quantumcomputer rekent met quantumversies van bits - de zogeheten qubits. Een (wereldwijde) primeur is dat Quantum Inspire een processor bevat gemaakt van veelbelovende halfgeleider ‘spin qubits'. "De elektronenspin qubit wordt gemaakt met dezelfde techniek als een klassieke transistor en is net zo klein," vertelt Richard Versluis, Systeem Architect. "Daardoor kan de spin qubit goed opgeschaald worden. Daarnaast biedt het platform ook toegang tot een processor gemaakt van supergeleidende (transmon) qubits. Die combinatie is uniek. De gebruiker kan experimenteren met quantum algoritmes en de processoren met elkaar vergelijken."
Sleuteltechnologie
De quantumcomputer wordt gezien als een sleuteltechnologie die radicaal nieuwe producten en diensten mogelijk maakt. Een quantumcomputer heeft namelijk de potentie om bepaalde problemen veel sneller op te lossen dan ‘gewone' computers ooit zullen kunnen. Denk bijvoorbeeld aan het helpen ontrafelen van het complexe gedrag van moleculen, ten behoeve van medicijnontwikkeling. "Quantumcomputers rekenen namelijk met behulp van de fundamentele wetten van de quantummechanica," vertelt Versluis, "daardoor kunnen de qubits zowel 0 en 1 tegelijk zijn, wat de rekencapaciteit enorm vergroot."
Quantum Flagship
De Europese Commissie onderkent de potentie van quantumtechnologie voor de maatschappij en heeft in 2016 een programma van een miljard euro gelanceerd: het Quantum Technology Flagship. Dit is een grootschalig Europees onderzoeksprogramma en onderdeel van het ‘Technology Package'; een breed pakket aan maatregelen om de digitale economie van Europa te versterken.
Mariya Gabriel, Eurocommissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd: "Europa bevindt zich in een unieke positie om de volgende quantumrevolutie te leiden. Het benutten van de kracht van quantumtechnologieën is de sleutel tot het bouwen aan een slimmere, duurzamere en veiligere Europese Unie. De lancering van Quantum Inspire is een belangrijke stap voorwaarts voor de Europese quantumeconomie en stelt onze onderzoekers in staat om het volledige potentieel van de quantumtechnologieën te ontsluiten."
Nationale Agenda Quantum Technologie
In Nederland is de Nationale Agenda Quantum Technologie (NAQT) opgesteld. Onderdeel van de agenda zijn katalysatorprogramma's (KATs), met het doel de technologie versneld rijp te maken voor applicaties in de markt en maatschappij. Quantum Inspire vormt de basis voor een van KATs: het ambitieuze ‘Quantum Computing and Simulation' testbed. In januari heeft het kabinet aangekondigd een startimpuls van € 23,5 mln. te investeren in deze agenda.
Ingrid van Engelshoven, Minister Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: "Quantum computing is een sleuteltechnologie voor de toekomst. Nederland loopt hierin wetenschappelijk voorop. Ik ben ontzettend trots op de onderzoekers en ingenieurs uit Delft, die onderzoek combineren met innovatie, ondernemerschap en het opleiden van talent. Quantum Inspire is een eerste stap, de bedoeling is het testplatform verder op te schalen binnen Nederland en Europa. Want ook in tijden van crisis, is het van belang kennis te delen en te blijven werken aan de innovaties van morgen."
Advertentie
Sterke trillingskracht voor beter gevoel
CO2 -meting, ventilatie en COVID-19
Soldeeroppervlak en soldeermaskers bij BGA's
Luchtlekken en ontladingen in beeld
Duurzame opslag van levensmiddelen en medicijnen
Advertentie
Als de winkel om de hoek
RS Components neemt veel werk uit handen
Garages zijn goede plekken om een bedrijf te beginnen, tenminste als je kijkt naar de geschiedenis van een aantal grote bedrijven van vandaag de dag. Ongeveer in dezelfde tijd als de geboorte van Silicon Vally in de USA, en wel in 1937, ontstond er in een Engelse garage een bedrijfje dat zich specialiseerde in het leveren van onderdelen aan reparateurs van radio's. "A replacement for every job and a 24 hours' service on top of it!" was in 1937 de basis en vandaag de dag zijn dit nog altijd de pijlers waar het bedrijf op rust, al is er wel wat veranderd.
Lees verder >>
Siemens Nederlands N.V.
Lead Engineer Electrical
Als Lead Engineer Electrical ben jij verantwoordelijk voor de engineering en realisatie van onze uitdagende projecten op het gebied van energiedistributie in de datacenterbranche. Jij draagt zorg voor de technische oplossing. Je voert het werk gedeeltelijk zelf uit en bent daarnaast verantwoordelijk voor het aansturen van de engineers binnen het projectteam. Meer informatie
ASML
Group Leader Electronics and Software Development ASML Delft
Do you take the lead in getting technical issues solved and are you able to inspire people? Do you see the big picture without missing the important details and are you capable to deploy complex electrical and software projects? Then you might be the one to join ASML's Delft department.
Click on this link for more information.
Lees hier de meest recente editie van e-totaal magazine!
U scrollt eenvoudig door de verschillende artikelen en via de actieve hyperlinks komt u direct in contact met de verschillende leveranciers en adverteerders.
Veel leesplezier!
Wilt u de papieren editie gratis ontvangen, vul dan uw gegevens in via het contact formulier .
Terwijl de coronavirus-pandemie zich over de hele wereld verspreidt, vragen we ons steeds meer af hoe we onszelf en anderen thuis, op het werk of op andere ontmoetingsplaatsen veilig kunnen houden. Het desinfecteren en steriliseren van alle kamers waarin we verblijven en de objecten die we gebruiken met vloeistoffen op alcoholbasis is mogelijk, maar praktisch onmogelijk. Het is onmogelijk om elke plek te bereiken of simpelweg zijn niet alle oppervlakken en materialen geschikt om te bevochtigen. Kunnen de verworvenheden van moderne technologie op de een of andere manier bijdragen tot een verhoging van het veiligheidsniveau in onze omgeving?
Lees verder
Ontvang wekelijks het laatste nieuws uit uw vakgebied. Meld u hier aan voor de gratis nieuwsbrief. U wordt dan ook op de hoogte gehouden van het verschijnen van de nieuwe
e-zines.
Ondernemersinformatie over de Corona-crisis
Speciaal voor ondernemers, bedrijven en zzp'ers is er specifieke informatie omtrent de Corona-crisis te vinden (over o.a. de verschillende pakketten aan noodmaatregelen die het kabinet getroffen heeft).
Websites met meer informatie: