Nederland en Noorwegen ontwikkelen twee intelligente nanosatellieten die in tandemformatie om de aarde zullen vliegen. Ze doen dit voor een bilaterale missie om de oorsprong van radarsignalen te onderzoeken.
Het consortium van onderzoeksinstituten Koninklijke NLR en TNO, en het Noorse Defensie-onderzoeksinstituut FFI (Forsvarets Forskningsinstitutt) ontwikkelt een demonstratiemissie voor een observatiesysteem vanuit de ruimte in het kader van het project ‘Military Use of Space' (MilSpace2). De inzet van satellieten maakt Defensie uiteindelijk minder afhankelijk van externe partijen. Voor de bouw van nanosatellieten ‘Birkeland' en ‘Huygens' is NanoAvionics uit Litouwen geselecteerd na een onafhankelijk evaluatieproces met aanbieders uit verschillende landen. Het is voor het eerst dat Nederland en Noorwegen gezamenlijk satellieten ontwikkelen en zullen lanceren. De lancering van de twee nanosatellieten, die samen de BROS-missie vormen, staat gepland voor medio 2022.
BROS-missie
De BROS-missie (Binational Radiofrequency Observing Satellites) is een innovatief systeem dat onder alle weersomstandigheden met behulp van ‘Birkeland' en ‘Huygens' radarsignalen - inclusief navigatieradars op schepen - detecteert en lokaliseert op basis van verschillende meettechnieken. Het platform voor de twee nanosatellieten is gebaseerd op de bestaande M6P-nanosatellietbus van NanoAvionics die zorgt voor een nauwkeurige standregeling en positie voor de gewenste baan van de satellieten. De payload, oftewel de nuttige lading van de kleine satellieten, is een door het consortium ontwikkeld meetinstrument.
De BROS-demonstratiemissie bestaat uit twee identieke 6U-cubesats (1U komt overeen met een afmeting van 10x10x10 cm) die in tandemformatie zullen vliegen in een lage aardbaan op ca. 600 km hoogte. De twee satellieten zullen in dezelfde baan vliegen met een onderlinge afstand van 15 à 25 km, waardoor de nanosatellieten gelijktijdig signalen van specifieke radarsystemen kunnen detecteren.
Voortbouwend op de ervaring van de Noorse NorSat-3 en de Nederlandse BRIK-II-missies die nu in ontwikkeling zijn, verwacht het consortium met deze bilaterale missie ook waardevolle inzichten te verwerven over formatievliegen met nanosatellieten.
Consortium
Nederland en Noorwegen werken samen op strategisch belangrijke onderzoeksterreinen in ‘Strategic Mutual Assistance in Research and Technology' (SMART). Een van de projecten die hieronder valt is MilSpace. Doel van de samenwerking is om een brede kennis op te bouwen over huidige en toekomstige ruimtevaart-gerelateerde technieken, technologieën en concepten. Binnen het consortium zijn de taken verdeeld, waarbij Koninklijke NLR toeziet op de verwerving van de BROS-satellieten en de integratie van de instrumenten op die platformen. TNO werkt aan het ontwerp en bouw van de innovatieve onderdelen van de instrumenten zoals de antennes en de signaalontvangers. FFI maakt het systeemontwerp van het meetinstrument, voert de integratie uit en is verantwoordelijk voor het grondstation en de dataverwerking.
voor PV-installaties tot 1.500 VDC
Handlingsrobot vervangt menskracht in wortelindustrie
Batchgrootte 1 en klaar voor montage en gebruik
Oude accu nog steeds commercieel bruikbaar
Sterke trillingskracht voor beter gevoel
Verwen jezelf met een GRATIS Fluke
Je verdient iets extra's na een moeilijke periode.
Als je dit voorjaar een Fluke-instrument via een erkende distributeur koopt, ontvang je een gratis Fluke-instrument!
kijk snel op www.fluke.nl/freefluke
De kracht van Single Pair Ethernet
Single Pair Ethernet is een megatrend op het gebied van industriële datatransmissie en een enabler van IIoT en Industrie 4.0. Download de gratis whitepaper over deze nieuwe netwerkstandaard en lees meer over IIoT op de themapagina van RS Components.
5G voor uw project?
5G is er, maar wanneer kunnen we echt beginnen?
Wat zijn de actuele mogelijkheden van 5G-communicatie? ACAL BFi en Sierra Wireless bekeken dit als IoT-professionals. Zij ondersteunen een groeiend aantal projecten en adviseren hun klanten bij de keuzemogelijkheden.
Lees verder
Een optische kabel is een kabeltype waarin de drager van de verzonden gegevens een lichtgolf is. Wat is er nog meer waard om te weten?
Lees verder
Lees hier de meest recente editie van e-totaal magazine!
U scrollt eenvoudig door de verschillende artikelen en via de actieve hyperlinks komt u direct in contact met de verschillende leveranciers en adverteerders.
Veel leesplezier!
Wilt u de papieren editie gratis ontvangen, vul dan uw gegevens in via het contact formulier .
RS Components:
Als de winkel om de hoek
RS Components neemt veel werk uit handen
Transfer Multisort Elektronik:
Leds voor sterilisatie met UV-C-licht
Ontvang wekelijks het laatste nieuws uit uw vakgebied. Meld u hier aan voor de gratis nieuwsbrief. U wordt dan ook op de hoogte gehouden van het verschijnen van de nieuwe
e-zines.
Ondernemersinformatie over de Corona-crisis
Speciaal voor ondernemers, bedrijven en zzp'ers is er specifieke informatie omtrent de Corona-crisis te vinden (over o.a. de verschillende pakketten aan noodmaatregelen die het kabinet getroffen heeft).
Websites met meer informatie: