De studenten van OperationAIR hebben binnen korte tijd een noodbeademingsapparaat voor coronapatiënten ontwikkeld. Na de benodigde testprocedures is het ontwerp van de ‘AIRone' nu samen met alle bijbehorende documentatie online beschikbaar gesteld, zodat andere landen en initiatieven hier gebruik van kunnen maken.
Het initiatief OperationAIR is op 16 maart gestart onder leiding van prof.dr.ir. Jaap Harlaar, opleidingsdirecteur van Klinische Technologie. Vijftig studenten van de TU Delft hebben de afgelopen zeven weken gewerkt aan het ontwikkelen van een noodbeademingsapparaat voor coronapatiënten. In drie weken tijd wist het team een werkend prototype in elkaar te zetten, gebaseerd op de eisen voor het adequaat beademen van coronapatiënten.
Testprocedures
De afgelopen weken zijn er verschillende testen uitgevoerd met de AIRone, waaronder functionele testen, mechanische veiligheidstesten, elektrische veiligheidstesten, gebruikerstesten en design testen. Marijn Mostert, hoofd van het testteam vertelt: "Zo hebben we bijvoorbeeld getest of de foutmarges van de ingestelde variabelen binnen de gestelde normen vallen, of de AIRone voldoet aan de elektrische veiligheidseisen en of het apparaat stabiel en robuust is. Daarnaast hebben we met verschillende intensivisten, technisch geneeskundigen en een IC verpleegkundige gebruikerstesten gedaan." Bij die testen is vooral gelet op gebruiksgemak, veiligheid en toepasbaarheid. De gebruikers hebben aangegeven dat ze de AIRone zouden gebruiken in een noodsituatie waarbij er een tekort is aan reguliere apparatuur. Daarnaast is gekeken of de handleiding duidelijk is en of het design voldoet aan de ziekenhuis standaarden. "Aan de hand van de uitkomsten van de testen, hebben wij de AIRone aangepast. Inmiddels is het ontwerp definitief en staat het ontwerp samen met de testresultaten en andere documentatie op een open source platform, zodat andere initiatieven met de AIRone aan de slag kunnen." aldus Marijn.
Momenteel is OperationAIR nog in gesprek met DEKRA, een officiële certificeringsinstantie, om de technische documentatie en het risicomanagement systeem te laten beoordelen. DEKRA stelt een rapport op met advies over het gebruik en de veiligheid van de AIRone.
Productie
In Nederland is het aantal IC opnames, en daarmee de noodzaak voor beademingsapparatuur, flink afgenomen. Aanvankelijk hadden de studenten nog als doel om 500 noodbeademingsapparaten te leveren voor Nederland, om de voorziene tekorten op te vangen. Josephine Dumas, hoofd van het realisatieteam legt uit dat dit niet meer van toepassing is: "Met de dalende trend verwachten wij, in samenspraak met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), dat dit aantal nu niet nodig zal zijn in Nederland. Wij richten ons daarom op de productie van 80 apparaten. Op deze manier kunnen wij het hele productieproces doorlopen, zodat we optimaal voorbereid zijn om de productie weer te starten als er toch tekorten ontstaan. Het doorlopen van het gehele proces is daarnaast belangrijk voor de internationalisering van de AIRone, zodat goed advies kan worden geven aan andere initiatieven."
Internationalisering
Aangezien de urgentie in Nederland is gedaald, gaat OperationAIR zich richten op de internationale verspreiding van hun opgedane kennis. De studenten willen door het beschikbaar stellen van hun ontwerp andere landen helpen waar de nood voor beademingsapparatuur nog steeds hoog is. Max Ligtenberg, hoofd van het internationaliseringsteam: "De afgelopen weken hebben wij veel vragen gekregen van initiatieven uit het buitenland. Er is ons gevraagd of wij ook voor andere landen gaan produceren en of wij ons ontwerp en aanpak willen delen." Er is in het buitenland veel vraag is naar beademingsapparatuur, zowel in Europese landen als landen in Afrika, Azië en Midden-Amerika. Daarom hebben de studenten besloten om naast het delen van onze documentatie ook nadrukkelijk support aan te bieden aan initiatieven die hierom vragen. Max: "Door ons ontwerp te delen, klaar te staan voor vragen over de ontwikkeling, productie of implementatie en hulp aan te bieden, hopen wij andere landen te kunnen helpen bij het opvangen van een tekort aan beademingsapparatuur."
Advertentie
Sterke trillingskracht voor beter gevoel
CO2 -meting, ventilatie en COVID-19
Soldeeroppervlak en soldeermaskers bij BGA's
Luchtlekken en ontladingen in beeld
Duurzame opslag van levensmiddelen en medicijnen
Advertentie
Als de winkel om de hoek
RS Components neemt veel werk uit handen
Garages zijn goede plekken om een bedrijf te beginnen, tenminste als je kijkt naar de geschiedenis van een aantal grote bedrijven van vandaag de dag. Ongeveer in dezelfde tijd als de geboorte van Silicon Vally in de USA, en wel in 1937, ontstond er in een Engelse garage een bedrijfje dat zich specialiseerde in het leveren van onderdelen aan reparateurs van radio's. "A replacement for every job and a 24 hours' service on top of it!" was in 1937 de basis en vandaag de dag zijn dit nog altijd de pijlers waar het bedrijf op rust, al is er wel wat veranderd.
Lees verder >>
Siemens Nederlands N.V.
Lead Engineer Electrical
Als Lead Engineer Electrical ben jij verantwoordelijk voor de engineering en realisatie van onze uitdagende projecten op het gebied van energiedistributie in de datacenterbranche. Jij draagt zorg voor de technische oplossing. Je voert het werk gedeeltelijk zelf uit en bent daarnaast verantwoordelijk voor het aansturen van de engineers binnen het projectteam. Meer informatie
ASML
Group Leader Electronics and Software Development ASML Delft
Do you take the lead in getting technical issues solved and are you able to inspire people? Do you see the big picture without missing the important details and are you capable to deploy complex electrical and software projects? Then you might be the one to join ASML's Delft department.
Click on this link for more information.
Lees hier de meest recente editie van e-totaal magazine!
U scrollt eenvoudig door de verschillende artikelen en via de actieve hyperlinks komt u direct in contact met de verschillende leveranciers en adverteerders.
Veel leesplezier!
Wilt u de papieren editie gratis ontvangen, vul dan uw gegevens in via het contact formulier .
Terwijl de coronavirus-pandemie zich over de hele wereld verspreidt, vragen we ons steeds meer af hoe we onszelf en anderen thuis, op het werk of op andere ontmoetingsplaatsen veilig kunnen houden. Het desinfecteren en steriliseren van alle kamers waarin we verblijven en de objecten die we gebruiken met vloeistoffen op alcoholbasis is mogelijk, maar praktisch onmogelijk. Het is onmogelijk om elke plek te bereiken of simpelweg zijn niet alle oppervlakken en materialen geschikt om te bevochtigen. Kunnen de verworvenheden van moderne technologie op de een of andere manier bijdragen tot een verhoging van het veiligheidsniveau in onze omgeving?
Lees verder
Ontvang wekelijks het laatste nieuws uit uw vakgebied. Meld u hier aan voor de gratis nieuwsbrief. U wordt dan ook op de hoogte gehouden van het verschijnen van de nieuwe
e-zines.
Ondernemersinformatie over de Corona-crisis
Speciaal voor ondernemers, bedrijven en zzp'ers is er specifieke informatie omtrent de Corona-crisis te vinden (over o.a. de verschillende pakketten aan noodmaatregelen die het kabinet getroffen heeft).
Websites met meer informatie: