De spinoff onderneming QuiX van de Universiteit Twente, die een quantumprocessor ontwikkelt, krijgt een financiële injectie van FORWARD.one en Oost NL. Het bijzondere aan de processor is dat hij werkt met licht: niet met supergeleidende ‘qubits' maar met fotonen.
De processor waaraan QuiX werkt, heeft een groot aantal verstelbare componenten voor het geleiden van licht: ze kunnen het licht bijvoorbeeld splitsen of juist mengen. Splitters zijn te bedienen door de temperatuur te variëren: het licht kiest een andere weg en de chip is programmeerbaar. Dat werkt niet alleen bij een continue stroom licht uit een laser, het werkt ook voor individuele fotonen, zo is gebleken. En dat maakt dat je er typische quantumbewerkingen mee kunt uitvoeren: een ongezochte vondst met groot potentieel. Want van de quantumcomputer wordt al decennia veel verwacht, terwijl werkende voorbeelden pas heel recent zijn aangetoond. De processor van QuiX kan deze ontwikkelingen versnellen, is ook de overtuiging van investeerder FORWARD.one.
De basischip - met acht ingangen en acht uitgangen voor fotonen nu al een van de grootste -, is al geschikt om ervaring op te doen met de manier van rekenen: voor welk type berekeningen leent het systeem zich? Om echt te concurreren met bestaande supercomputers moet het aantal fotonen omhoog. Dankzij de nieuwe investering kan QuiX de componenten op de chip verbeteren en de technologie verder opschalen.
QUANT
Tot nu toe is ‘quantum supremacy', waarbij de quantumcomputer beter presteert dan bestaande supercomputers, aangetoond met supergeleidende quantum bits. Een quantumcomputer zou, bij het oplossen van een complex probleem, alle mogelijke alternatieven in één keer kunnen doorrekenen. De kwaliteit van de basisbouwstenen is wel doorslaggevend: een qubit is nog erg kwetsbaar. Individuele fotonen, als alternatief, kunnen stabieler zijn en zelfs op kamertemperatuur werken, maar ook daaraan worden hoge eisen gesteld. In het Centre for Quantum Nanotechnology Twente (QUANT), onderdeel van het MESA+ Instituut van de UT, worden daarom verschillende alternatieven onderzocht: het NanoLab op de campus biedt de perfecte infrastructuur om materialen en bouwstenen te ontwikkelen. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met bedrijven als LioniX: de fotonische quantumprocessor bouwt voort op het ‘TriPleX'-platform dat deze onderneming heeft ontwikkeld.
Ecosysteem fotonica
FORWARD.one investeert in ‘game-changing hardware innovations'. Oost NL, als ontwikkelingsmaatschappij voor het oosten van Nederland, werkt al langer aan de versterking van de fotonica in de regio, met een eerdere investering in QuiX en ook in de onderneming PHIX voor serie-assemblage van fotonische chips.
Niet alleen voor IT maar ook voor OT
Slim en secuur voeren dankzij elektrische voerrobot
Twee online kennisdagen
Met slimme software voor het gesproken woord
Drie dagen informatie over industriële netwerken
De rol van sensoren in IIoT
Sensoren zijn een sleuteltechnologie geworden. Lees in deze gratis whitepaper alles over de cruciale rol van slimme sensoren in het Industrial Internet of Things en lees meer over IIoT op de themapagina van RS Components.
DC-spanningsomvormer - welke te kiezen?
Omvormer, spanningsdeler, lineaire stabilisator - wat moet ik kiezen?
Lees verder
De perfecte oplossing voor toepassingen die veel contacten vereisen
Lees verder
Verwen jezelf met een GRATIS Fluke
Je verdient iets extra's na een moeilijke periode.
Als je dit voorjaar een Fluke-instrument via een erkende distributeur koopt, ontvang je een gratis Fluke-instrument!
kijk snel op www.fluke.nl/freefluke
Lees hier de meest recente editie van e-totaal magazine!
U scrollt eenvoudig door de verschillende artikelen en via de actieve hyperlinks komt u direct in contact met de verschillende leveranciers en adverteerders.
Veel leesplezier!
Wilt u de papieren editie gratis ontvangen, vul dan uw gegevens in via het contact formulier .
Acal BFi:
5G voor uw project?
5G is er, maar wanneer kunnen we echt beginnen?
Transfer Multisort Elektronik:
Optische kabel - alles wat u moet weten
Leds voor sterilisatie met UV-C-licht
RS Components Nederland:
Als de winkel om de hoek
RS Components neemt veel werk uit handen
Transfer Multisort Elektronik:
Leds voor sterilisatie met UV-C-licht
Ontvang wekelijks het laatste nieuws uit uw vakgebied. Meld u hier aan voor de gratis nieuwsbrief. U wordt dan ook op de hoogte gehouden van het verschijnen van de nieuwe
e-zines.
Ondernemersinformatie over de Corona-crisis
Speciaal voor ondernemers, bedrijven en zzp'ers is er specifieke informatie omtrent de Corona-crisis te vinden (over o.a. de verschillende pakketten aan noodmaatregelen die het kabinet getroffen heeft).
Websites met meer informatie: