Zelden zag UT-docent Arne van Garrel zo'n perfecte samenwerking tussen studenten, technici, docenten en betrokkenen. De tweeling Rowan en Cedric van Wijk studeerden onlangs af met een zelfgebouwde windturbine. Vanwege de intreding van het coronavirus liep de testfase wat vertraging op. Dus de auto van vaders en de keukentafel diende als lab-en testomgeving. Gelukkig konden ze tijdens de versoepelingen de Campus op om hun vinding officieel te testen in de windtunnel van de Universiteit Twente.
Het college Wind Energy is een vierdejaars vak met zo'n honderd studenten. Een van de onderdelen van het vak is een practicum in de windtunnel. Al enige tijd lag er vanuit de vakgroep Engineering Fluid Dynamics de wens om daartoe een windturbine te laten ontwikkelen en testen door studenten. Zo'n schaal windturbine kan dan tevens aan verder onderzoek gaan bijdragen. Maar de meeste studenten studeren individueel af. En deze opdracht was groot. "Dus toen deze tweeling op ons pad kwam bleek dat de ideale situatie", aldus Van Garrel.
Om prestaties te kunnen bepalen voor vliegtuigen of windturbines zijn er diverse testen nodig. Daarvoor is gelijkmatige wind nodig die in de windtunnel wordt gecreëerd. Met de op schaal gemaakte windturbine konden Rowan en Cedric hun afstudeerproject testen op de UT-campus.
"Om een kleine windturbine te maken, moet je nauw samenwerken. Omdat de tweeling samenwoont ging dat heel goed. Ze wilden ook specifiek iets samen doen in het afstuderen. Dat kan niet altijd, maar de één heeft het rotor-ontwerp gedaan en de ander het mechanisch- en elektrisch deel."
"De metingen in de windtunnel bleken de kers op de taart. Met 3D-printen hebben de studenten veel zelf gemaakt, maar ook met hulp. Er was betrokkenheid vanuit de docenten, technici en de vakgroep. We werkten als een hecht team samen. De tweeling heeft acht maanden aan de windturbine gewerkt. Inmiddels zijn ze samen op dezelfde dag afgestudeerd met als eindcijfer een 9. De commissies waren onder de indruk van het feit dat ze vanuit het niets een werkend systeem aan de praat hebben gekregen. Een welverdiend eindcijfer dus. Binnenkort komt er een promovendus uit China die de resultaten van de tweeling gaat gebruiken in zijn PhD-onderzoek."
Niet alleen voor IT maar ook voor OT
Slim en secuur voeren dankzij elektrische voerrobot
Twee online kennisdagen
Met slimme software voor het gesproken woord
Drie dagen informatie over industriële netwerken
Advertentie
De rol van sensoren in IIoT
Sensoren zijn een sleuteltechnologie geworden. Lees in deze gratis whitepaper alles over de cruciale rol van slimme sensoren in het Industrial Internet of Things en lees meer over IIoT op de themapagina van RS Components.
DC-spanningsomvormer - welke te kiezen?
Omvormer, spanningsdeler, lineaire stabilisator - wat moet ik kiezen?
Lees verder
De perfecte oplossing voor toepassingen die veel contacten vereisen
Lees verder
Verwen jezelf met een GRATIS Fluke
Je verdient iets extra's na een moeilijke periode.
Als je dit voorjaar een Fluke-instrument via een erkende distributeur koopt, ontvang je een gratis Fluke-instrument!
kijk snel op www.fluke.nl/freefluke
Lees hier de meest recente editie van e-totaal magazine!
U scrollt eenvoudig door de verschillende artikelen en via de actieve hyperlinks komt u direct in contact met de verschillende leveranciers en adverteerders.
Veel leesplezier!
Wilt u de papieren editie gratis ontvangen, vul dan uw gegevens in via het contact formulier .
Acal BFi:
5G voor uw project?
5G is er, maar wanneer kunnen we echt beginnen?
Transfer Multisort Elektronik:
Optische kabel - alles wat u moet weten
Leds voor sterilisatie met UV-C-licht
RS Components Nederland:
Als de winkel om de hoek
RS Components neemt veel werk uit handen
Transfer Multisort Elektronik:
Leds voor sterilisatie met UV-C-licht
Ontvang wekelijks het laatste nieuws uit uw vakgebied. Meld u hier aan voor de gratis nieuwsbrief. U wordt dan ook op de hoogte gehouden van het verschijnen van de nieuwe
e-zines.
Ondernemersinformatie over de Corona-crisis
Speciaal voor ondernemers, bedrijven en zzp'ers is er specifieke informatie omtrent de Corona-crisis te vinden (over o.a. de verschillende pakketten aan noodmaatregelen die het kabinet getroffen heeft).
Websites met meer informatie: