Snel opladen en makkelijk opbergen zijn de twee belangrijkste kenmerken van de KEBL-fietslampjes. Dat scheelt door het jaar heen veel kosten voor losse fietslampjes en het is beter voor het milieu.
Na een lange dag werken of een gezellig feestje stap je op de fiets en doet de verlichting het niet. De batterij is leeg of je draagbare lampjes zijn gestolen. Veel studenten en forensen zullen zich herkennen in het fietslampenprobleem. Meer dan de helft van de Nederlandse studenten fietst zelfs regelmatig zonder licht. Daar heeft KEBL een oplossing voor bedacht: de fietslampjes van KEBL laden snel op en zijn vast te maken aan sleutels of tassen. "Zo heb je altijd werkende fietslampjes bij de hand", zegt Casper van der Schenk, financieel manager bij KEBL.
Door middel van magneetjes kun je de lampjes aan elkaar vastklikken en aan je sleutelbos hangen. De lampjes kunnen met een USB-C kabel opgeladen worden. "Onze lampjes hoeven niet apart aan de oplader, wat bij bestaande oplaadbare fietslampen vaak wel zo is. Daarom is het makkelijker om onze lampjes op te laden", gaat hij verder. "Daarnaast kunnen de lampjes de energie onderling verdelen als ze aan elkaar bevestigd zijn. Hierdoor heb je nooit het probleem dat één lampje leeg is en de andere niet."
Betere oplossing
De batterij gaat ongeveer vier uur mee. "Dat komt er gemiddeld genomen op neer dat de lampjes ongeveer om de twee weken moeten worden opgeladen. Al fietst de een natuurlijk vaker in het donker dan de ander", vertelt Van der Schenk. Door bestaande technologieën te combineren hopen de studenten van de Technische Universiteit Eindhoven een nieuwe en betere oplossing voor fietsverlichting in de markt te zetten. "De technologie is aanwezig maar wordt naar ons idee nog niet optimaal benut, daarom hebben we deze lampjes ontwikkeld", zegt hij. "We kijken daarin helemaal naar de wensen van de gebruikers."
Duurzamer
Naast het gemak van de lampjes is het ook duurzamer. "Nu gooien we veel batterijen en plastic weg door het gebruik van losse fietslampjes", stelt Paul van Diessen, PR-manager bij KEBL. "Ook bij fietslampjes met vervangbare batterijen gaan er stiekem veel batterijen doorheen. Dat probleem is nu opgelost." De KEBL-verlichting zit ongeveer in dezelfde prijsklasse als fietslampen met vervangbare batterijen, tussen de tien en vijftien euro. "De draagbare, losse fietslampjes die veel mensen nu gebruiken kosten ook al snel drie tot vier euro. Die heb je ieder jaar wel een paar setjes nodig", zegt Van Diessen. "Wij denken dat onze verlichting wel vier tot vijf jaar mee kan gaan. Dan is het dus in verhouding veel goedkoper."
Voor hun idee kreeg KEBL vorige maand de ASML Makers Award. Een prijs die ASML ieder jaar uitreikt als onderdeel van de TU/e Contest . Een competitie voor studententeams en -start-ups van de Technische Universiteit Eindhoven. ASML gaf toen aan dat de verlichting van KEBL een helder concept is met veel kansen op de markt. De komende tijd gaat de multinational de studenten helpen bij het uitwerken en uitvoeren van hun businessplan.
Bron: Innovation Origins
Slim en secuur voeren dankzij elektrische voerrobot
Twee online kennisdagen
Met slimme software voor het gesproken woord
Drie dagen informatie over industriële netwerken
voor PV-installaties tot 1.500 VDC
De rol van sensoren in IIoT
Sensoren zijn een sleuteltechnologie geworden. Lees in deze gratis whitepaper alles over de cruciale rol van slimme sensoren in het Industrial Internet of Things en lees meer over IIoT op de themapagina van RS Components.
DC-spanningsomvormer - welke te kiezen?
Omvormer, spanningsdeler, lineaire stabilisator - wat moet ik kiezen?
Lees verder
De perfecte oplossing voor toepassingen die veel contacten vereisen
Lees verder
Verwen jezelf met een GRATIS Fluke
Je verdient iets extra's na een moeilijke periode.
Als je dit voorjaar een Fluke-instrument via een erkende distributeur koopt, ontvang je een gratis Fluke-instrument!
kijk snel op www.fluke.nl/freefluke
Lees hier de meest recente editie van e-totaal magazine!
U scrollt eenvoudig door de verschillende artikelen en via de actieve hyperlinks komt u direct in contact met de verschillende leveranciers en adverteerders.
Veel leesplezier!
Wilt u de papieren editie gratis ontvangen, vul dan uw gegevens in via het contact formulier .
Acal BFi:
5G voor uw project?
5G is er, maar wanneer kunnen we echt beginnen?
Transfer Multisort Elektronik:
Optische kabel - alles wat u moet weten
Leds voor sterilisatie met UV-C-licht
RS Components Nederland:
Als de winkel om de hoek
RS Components neemt veel werk uit handen
Transfer Multisort Elektronik:
Leds voor sterilisatie met UV-C-licht
Ontvang wekelijks het laatste nieuws uit uw vakgebied. Meld u hier aan voor de gratis nieuwsbrief. U wordt dan ook op de hoogte gehouden van het verschijnen van de nieuwe
e-zines.
Ondernemersinformatie over de Corona-crisis
Speciaal voor ondernemers, bedrijven en zzp'ers is er specifieke informatie omtrent de Corona-crisis te vinden (over o.a. de verschillende pakketten aan noodmaatregelen die het kabinet getroffen heeft).
Websites met meer informatie: