Potentieel gevaarlijke gassen of vloeistoffen opsporen met een ‘lab-on-a-chip' systeem, gemonteerd op een robot, voordat mensen een ruimte betreden. Innovatieve technologie om chemische bedreigingen ‘on the spot' te detecteren en identificeren, is het doel van het project SERSing, een Horizon 2020 project van de Europese Unie.
Onderzoekers van het MESA+ Instituut van de UT ontwikkelen onder meer fotonische bouwstenen en speciaal geprepareerde oppervlakken die de detectie nauwkeuriger maken.
SERS staat voor ‘sensing', ‘evaluating', ‘responding' en ‘securing', en het staat óók voor de gebruikte techniek daarvoor: Surface Enhanced Raman Spectroscopy. Dankzij de bekende Raman Spectroscopie is het mogelijk om bijvoorbeeld de samenstelling van een mengsel te bepalen. Dit kan doordat laserlicht wordt verstrooid door de trillingen en rotaties in moleculen. Nog nauwkeuriger wordt de techniek door een speciaal voorbewerkt ‘ruw' oppervlak te gebruiken, zoals met SERS. Maar de partners in het project gaan verder dan alleen detecteren. Ter plekke wordt ook het risico in kaart gebracht, met kunstmatige intelligentie, en worden maatregelen geadviseerd. Dat kan met een ‘hand-held' apparaat dat een 'first responder' bij zich draagt, die first responder kan een mens zijn maar ook een robot om alle risico's uit de weg te gaan voordat mensen een locatie betreden.
De basis is een lab-on-a-chip systeem dat de metingen kan verrichten. Daarop bevindt zich onder meer een geïntegreerde laser, vloeistofreservoirs, en het geprepareerde oppervlak. Ook exacte plaatsbepaling en communicatietechnologie maken deel uit van de chip, om de data naar een monitoring station te kunnen sturen en direct het risico vast te stellen. Het MESA+ Instituut heeft kennis van verschillende deelgebieden om zo'n systeem te ontwikkelen en daadwerkelijk te bouwen in het NanoLab, zoals geïntegreerde lasers en andere fotonische componenten, bewerkte oppervlakken en het integreren en optimaliseren van antennes. Het team bestaat uit Sonia Garcia Blanco (Optical Sciences), Niels Tas, Erwin Berenschot, Lucas Kooijman en Arturo Surrarey Arce (Mesoscale Chemical Systems) en Roald Tiggelaar (NanoLab staf).
Niet alleen voor IT maar ook voor OT
Slim en secuur voeren dankzij elektrische voerrobot
Twee online kennisdagen
Met slimme software voor het gesproken woord
Drie dagen informatie over industriële netwerken
De rol van sensoren in IIoT
Sensoren zijn een sleuteltechnologie geworden. Lees in deze gratis whitepaper alles over de cruciale rol van slimme sensoren in het Industrial Internet of Things en lees meer over IIoT op de themapagina van RS Components.
DC-spanningsomvormer - welke te kiezen?
Omvormer, spanningsdeler, lineaire stabilisator - wat moet ik kiezen?
Lees verder
De perfecte oplossing voor toepassingen die veel contacten vereisen
Lees verder
Verwen jezelf met een GRATIS Fluke
Je verdient iets extra's na een moeilijke periode.
Als je dit voorjaar een Fluke-instrument via een erkende distributeur koopt, ontvang je een gratis Fluke-instrument!
kijk snel op www.fluke.nl/freefluke
Lees hier de meest recente editie van e-totaal magazine!
U scrollt eenvoudig door de verschillende artikelen en via de actieve hyperlinks komt u direct in contact met de verschillende leveranciers en adverteerders.
Veel leesplezier!
Wilt u de papieren editie gratis ontvangen, vul dan uw gegevens in via het contact formulier .
Acal BFi:
5G voor uw project?
5G is er, maar wanneer kunnen we echt beginnen?
Transfer Multisort Elektronik:
Optische kabel - alles wat u moet weten
Leds voor sterilisatie met UV-C-licht
RS Components Nederland:
Als de winkel om de hoek
RS Components neemt veel werk uit handen
Transfer Multisort Elektronik:
Leds voor sterilisatie met UV-C-licht
Ontvang wekelijks het laatste nieuws uit uw vakgebied. Meld u hier aan voor de gratis nieuwsbrief. U wordt dan ook op de hoogte gehouden van het verschijnen van de nieuwe
e-zines.
Ondernemersinformatie over de Corona-crisis
Speciaal voor ondernemers, bedrijven en zzp'ers is er specifieke informatie omtrent de Corona-crisis te vinden (over o.a. de verschillende pakketten aan noodmaatregelen die het kabinet getroffen heeft).
Websites met meer informatie: