Consumenten willen, vanzelfsprekend, dat de trostomaten die ze kopen in de winkel vers zijn. Maar hoe zie of voel je of een tomaat vers is? En is die versheid snel en betrouwbaar te meten? De Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research wil een methode ontwikkelen waarbij sensoren en beeldherkenning een indicatie geven van de versheid en houdbaarheid van een trostomaat.
Houdbaarheid nu nog mensenwerk
Houdbaarheid is niet alleen afhankelijk van de oogstdatum. Oudere tomaten kunnen best langer als vers ervaren worden dan tomaten die kortgeleden zijn geoogst, bijvoorbeeld doordat het een ander ras is of door teeltcondities. Het bepalen van de houdbaarheid van partijen groenten is nu nog mensenwerk, maar dat is relatief duur, subjectief en niet flexibel.
Technologische oplossing
WUR wil hiervoor - samen met onder meer enkele veredelingsbedrijven, een keuringsinstantie en bedrijven in de sensortechnologie - een oplossing ontwikkelen. Die oplossing bestaat uit een combinatie van technieken. Zo is met spectraal-sensoren onder andere de textuur van de trostomaat te onderzoeken, zonder in de vrucht te hoeven knijpen. En met beeldherkenning is onder meer de kleurwaarden en de mate van glans van de vruchten, maar ook het formaat en de vorm van de groene delen in kaart te brengen.
Formule voor versheid
Voor het bepalen van de juiste methode geven de leden van het Smaakteam van WUR hun mening over een groot aantal trostomaten: hoe vers vindt u de tomaat eruitzien, en zou u de trostomaat kopen? Ook experts worden gevraagd naar hun observatie. Die input wordt vervolgens gekoppeld aan de metingen van onder meer de sensoren en de beeldherkenning. Zo ontstaat dus een 'formule' voor ervaren versheid, waar de houdbaarheid vervolgens mee voorspeld kan gaan worden
Verspilling tegengaan
De nieuwe methode levert objectieve metingen op. Daarmee kan in de keten beter de houdbaarheid van verschillende partijen trostomaten met elkaar vergeleken worden. Daarmee is de methode ook een methode om verspilling tegen te gaan. Bovendien kan de methodiek in de toekomst ook gebruikt worden bij andere gewassen.
voor PV-installaties tot 1.500 VDC
Handlingsrobot vervangt menskracht in wortelindustrie
Batchgrootte 1 en klaar voor montage en gebruik
Oude accu nog steeds commercieel bruikbaar
Sterke trillingskracht voor beter gevoel
Verwen jezelf met een GRATIS Fluke
Je verdient iets extra's na een moeilijke periode.
Als je dit voorjaar een Fluke-instrument via een erkende distributeur koopt, ontvang je een gratis Fluke-instrument!
kijk snel op www.fluke.nl/freefluke
De kracht van Single Pair Ethernet
Single Pair Ethernet is een megatrend op het gebied van industriële datatransmissie en een enabler van IIoT en Industrie 4.0. Download de gratis whitepaper over deze nieuwe netwerkstandaard en lees meer over IIoT op de themapagina van RS Components.
5G voor uw project?
5G is er, maar wanneer kunnen we echt beginnen?
Wat zijn de actuele mogelijkheden van 5G-communicatie? ACAL BFi en Sierra Wireless bekeken dit als IoT-professionals. Zij ondersteunen een groeiend aantal projecten en adviseren hun klanten bij de keuzemogelijkheden.
Lees verder
Een optische kabel is een kabeltype waarin de drager van de verzonden gegevens een lichtgolf is. Wat is er nog meer waard om te weten?
Lees verder
Lees hier de meest recente editie van e-totaal magazine!
U scrollt eenvoudig door de verschillende artikelen en via de actieve hyperlinks komt u direct in contact met de verschillende leveranciers en adverteerders.
Veel leesplezier!
Wilt u de papieren editie gratis ontvangen, vul dan uw gegevens in via het contact formulier .
RS Components:
Als de winkel om de hoek
RS Components neemt veel werk uit handen
Transfer Multisort Elektronik:
Leds voor sterilisatie met UV-C-licht
Ontvang wekelijks het laatste nieuws uit uw vakgebied. Meld u hier aan voor de gratis nieuwsbrief. U wordt dan ook op de hoogte gehouden van het verschijnen van de nieuwe
e-zines.
Ondernemersinformatie over de Corona-crisis
Speciaal voor ondernemers, bedrijven en zzp'ers is er specifieke informatie omtrent de Corona-crisis te vinden (over o.a. de verschillende pakketten aan noodmaatregelen die het kabinet getroffen heeft).
Websites met meer informatie: