Ondernemersvertrouwen technologische industrie in de lift

Het ondernemersvertrouwen in de technologische industrie zit in de lift. De ondernemers verwachten dan ook een positieve jaarafsluiting 2016. De groei is echter voorzichtig te noemen in een toch nog onzekere markt. Dit blijkt uit een andere analyse van FME van de Conjunctuurklok van het CBS.

Er is ook sprake van een wisselend beeld. FME signaleert grote volatiliteit in sectoren als transportmiddelen en scheepsbouw. En er is grote druk in de basismetaal en metaalproducten sector.

De innoverende en exporterende industrie is in de afgelopen jaren een belangrijke drijver voor groei geweest. Ook de toekomstige verdienkracht van Nederland zal in hoge mate afhankelijk zijn van het vermogen van de Nederlandse industrie om producten, diensten en processen te vernieuwen en internationaal te vermarkten. Dat doet het bedrijfsleven voor een belangrijk deel op eigen kracht, maar ook in toenemende mate door een goede samenwerking met kennisinstellingen en overheden. Sinds 2012 heeft het kabinet maatregelen genomen om de economische crisis het hoofd te bieden en de economie structureel te versterken. Dat was volgens FME terecht, maar nu er weer ruimte is, moet het voorbeeld van andere Europese landen worden gevolgd en moet groeigericht worden geïnvesteerd in de innovatieve kracht van de technologische industrie.

Stilstaan is geen optie
We moeten nu echt vaart maken. We kunnen het ons niet permitteren om het komend verkiezingsjaar stil te staan en te wachten tot er een nieuw kabinet is. Een sterke technologische industrie in Nederland is geen vanzelfsprekendheid. De omgeving waarin de industrie opereert verandert razendsnel. Doorbraakinnovaties kennen steeds langere aanlooptijden en een steeds kortere terugverdientijd. De internationale concurrentie is fel en vraagt van bedrijven om snel op marktontwikkelingen in te spelen. Het opereren aan de technology frontier kan alleen met een goed opgeleide beroepsbevolking met up-to-date kennis en 21st century skills. Als Nederland zich niet snel en soepel aan deze nieuwe omstandigheden aanpast, komen we niet mee in de economische vernieuwing. Als we niet verder investeren in het innoverend vermogen, worden de slimme oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen elders ontwikkeld en vermarkt. Als de technologische industrie de aansluiting met de internationale marktvraag kwijtraakt, komt een kwart van de Nederlandse export onder druk te staan. Als we niet investeren in de kennis en vaardigheden van de ruim 400.000 medewerkers in de technologische industrie, komen mensen langs de kant te staan.

FME Industrieagenda 2016-2018
Daarom heeft FME de Industrieagenda 2016-2018 met maatregelen om de industriële basis te versterken. En met extra aandacht voor innovatie, onderwijs en veiligheid.

>>Download hier de FME-analyse