De onderwijstechnologie zorgt niet alleen voor nieuwe mogelijkheden, maar ook voor extra animo in de aula. © KU Leuven
Via je smartphone een vraag stellen aan de docent vooraan in de aula. Met sensoren de aandacht van studenten tijdens de les registreren. Vanop verschillende locaties actief deelnemen aan dezelfde les. Het zijn maar enkele van de toepassingen die mogelijk worden door de lancering van het Edulab (KU Leuven, Barco en Televic) en het Smart Education-programma van imec. Met deze projecten maakt het gebruik van educatieve technologie in het Vlaamse onderwijs een sprong voorwaarts. De nieuwe slimme technologieën maken interactief en collaboratief leren mogelijk en creëren leeroplossingen-op-maat. De bedoeling is om de effectiviteit van het Vlaamse onderwijs te versterken in alle geledingen, van het kleuteronderwijs tot professionele training.
Uit internationale studies blijkt dat Vlaanderen hoog scoort op onderwijskwaliteit. Tegelijkertijd is het potentieel van technologie - waarvan de voordelen intussen in vrijwel alle maatschappelijke sectoren werden aangetoond - binnen educatie nog onvoldoende aangeboord. Om daar verandering in te brengen, en om ervoor te zorgen dat Vlaanderen gebruik kan maken van de modernste en meest effectieve (gepersonaliseerde) onderwijstechnologieën, worden vandaag twee initiatieven gelanceerd: het Edulab van de KU Leuven, Barco en Televic, en het Smart Education-programma van imec.
Op de Campus Kulak Kortrijk (KU Leuven) kan vandaag kennis worden gemaakt met het Edulab. Centraal staat een digitaal platform waarmee zowel docenten als studenten via hun eigen toestel - laptop, smartphone, tablet - verbinding kunnen maken. In hoorcolleges kunnen studenten het platform bijvoorbeeld gebruiken om nota's te nemen en te delen, en om silent questions te stellen. In de groepswerklokalen hebben studenten toegang tot een eigen scherm dat ze kunnen delen op een groepsscherm. Zo kunnen ze beter samenwerken aan opdrachten en casussen. De aanwezige docent kan het groepsscherm overnemen of projecteren naar andere groepsschermen.
Voorts zet het Edulab ook in op multilocatieleren. Dankzij een digitale omgeving kunnen studenten op een andere locatie evenveel deel uitmaken van een les - met dezelfde interactiemogelijkheden - als de studenten die met de docent in dezelfde ruimte zitten. "Campus Kulak Kortrijk wordt hierdoor als onderwijslaboratorium ingezet - niet alleen voor onze onderwijsinstelling, maar ook ver daarbuiten", aldus Rik Torfs, rector KU Leuven.
"Onze onderzoeksgroep heeft al een sterke traditie in onderzoek naar educatieve technologie. In het Edulab willen we nu verder ontrafelen hoe een individu leert. Dat doen we door naar patronen te zoeken in grootschalige gebruikersdata en door de output van lerenden semi-automatisch te analyseren. Met sensoren kunnen we ook hun aandacht monitoren en zo kijken waar ze tijdens het leerproces afhaken. Die kennis vertalen we dan in gedetailleerde richtlijnen voor onderwijsprofessionals. Zo kunnen ook zij nieuwe onderwijstechnologieën op een optimale manier inzetten. Anderzijds kunnen we op basis van die inzichten ook zelf innovatieve leeroplossingen-op-maat creëren - samen met industriepartners zoals Barco en Televic", aldus Piet Desmet (imec - ITEC - KU Leuven).
Het Smart Education-programma brengt dan weer onderzoekers van over heel imec - inclusief onderzoeksgroepen aan de KU Leuven, VUB en UGent - samen voor de ontwikkeling van slimme onderwijstoepassingen. Ze werken daarbij heel concreet rond vier speerpunten:
"En uiteraard gaan we met de onderzoeksresultaten ook zelf aan de slag. Via ons imec.academy-opleidingsprogramma bieden we immers een brede waaier aan professionele navormingscursussen aan rond nano-elektronica en digitale technologie; cursussen die studenten van over de hele wereld aantrekken. We maken daarbij nu al gebruik van een slimme ‘blended' mix van e-learning en klassikale sessies waarbij de lesinhoud dynamisch wordt aangepast in functie van het niveau van de lerenden en de vragen die zij stellen. Dat trainingsaanbod willen we nu verder optimaliseren op basis van het Smart Education-onderzoek. Het is onze bedoeling om - via intelligente technologie - educatieve oplossingen aan te bieden die in de markt hun gelijke niet kennen en die volledig zijn afgestemd op het profiel van elke individuele student", zegt Luc Van den hove, Algemeen Directeur en CEO van imec.
"Vlaanderen staat aan de top in het onderzoek naar educatieve technologie, onder meer dankzij de imec-onderzoeksgroep ITEC op Campus Kulak Kortrijk. Bovendien zetten ook Vlaamse technologiebedrijven zoals Barco en Televic in toenemende mate in op deze sector. En tenslotte is digitale innovatie in het onderwijs ook voor de Vlaamse overheid een duidelijke prioriteit. Laten we dus met kenniscentra, bedrijven en de overheid de handen in mekaar slaan om van educatieve technologie een speerpunt te maken binnen onze regio," aldus Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie en Innovatie.
Hilde Crevits, Vlaams minister van Onderwijs: "Ik kijk nu al uit naar de eerste resultaten. Eerst en vooral willen we de kennis en de technologie die hieruit voortvloeit, gebruiken om de kwaliteit van het Vlaamse onderwijs verder te versterken en onze positie aan de kop van het internationale onderwijspeloton te verstevigen. Naast die maatschappelijke uitdaging is dit echter ook een unieke kans om Vlaanderen op te werpen als epicentrum voor de export van innovatieve onderwijstechnologieën; een markt waarvan het economische potentieel jaar na jaar fors toeneemt. Vlaanderen moet zo meer dan ooit voortrekker zijn in het intelligent inzetten van technologie in het onderwijs, niet als doel op zich, maar als hefboom voor het verder versterken van dat onderwijs."
Een elektrisch aangedreven schroevendraaier
Met behulp van Open Source en Big Data
VNA-technologie voor verrassende applicaties
Voor industriële toepassingen
Veel meer dan meten alleen
Embedded prototyping
Globaal leiderschap heeft lokale expertise nodig
De markt voor embedded computing vormt het middelpunt van een IoT-revolutie - variërend van connected medische apparatuur tot zware mijnbouwmachines. Dankzij deze innovaties kunnen bedrijven slimmer, veiliger en productiever opereren - en vernieuwing en groei stimuleren en nieuwe verdienmodellen ontwikkelen. Maar er zijn obstakels. Voor veel Europese organisaties blijkt het moeilijk om de producten die ze nodig hebben op tijd en conform de specificaties in huis te hebben - want cultuurverschillen en afwijkende regionale standaarden kunnen problemen veroorzaken, juist op het niveau van embedded computing.
Lees verder
E-totaal biedt lezers de kans om een 8-bit draadloos ontwikkelpakket te winnen. Het 8-bit draadloze ontwikkelpakket voorziet eXtreme laagvermogen PIC® microcontrollergebruikers van een gemakkelijk te hanteren systeem voor het ontwikkelen, evalueren en testen van laagvermogen, ingebedde draadloze koppelingstechniek met een uitstekende prijs/prestatieverhouding.
Lees verder
Bedrijf: Allseas - Delft
Electrical and Instrumentation (E&I) Engineer
To stay ahead of the industry, we are developing tomorrow's technology today, transforming bold ideas into state-of-the-art solutions to meet the market's ever changing needs. Do you trust your own vision and have the courage to pursue it? Then join the thinkers, leaders and visionaries at Allseas!
We are looking for an E&I Engineer with experience in industrial installations, preferably in the offshore or maritime industry to join our Innovations Department in Delft, the Netherlands. As part of a highly skilled, multidisciplinary engineering team, you are responsible for supporting the design of the entire electrical installation throughout all engineering phases with drawing and documentation work. Interested? read more
Bedrijf: BAM Bouw en Techniek
Functie: Kostendeskundige E
Voor BAM Bouw & Techniek regio Zuidwest zijn we voor de afdeling Engineering op zoek naar een kostendeskundige elektrotechniek. Je werkt aan grote integrale projecten volgens de LEA(R)N-methodiek, SE en BIM. Lees hier meer !
Van dinsdag 30 mei tot en met donderdag 1 juni was de complete elektronicaketen verenigd op de beursvloer van Electronics & Applications in de Jaarbeurs Utrecht.
Meer informatie over deze beurs kunt u vinden op onze speciale E&A 2017 pagina's .
Hier vindt u informatie over exposanten en vele producten en noviteiten die u op de beurs kon tegenkomen.
Ontvang wekelijks het laatste nieuws uit uw vakgebied. Meld u hier aan voor de gratis nieuwsbrief. U wordt dan ook op de hoogte gehouden van het verschijnen van de nieuwe
e-zines.