engineering
10 september 2019

Kan het anders?

Panel Building Automation Matrix geeft inzicht

Hoe kan de schakelkastbouw zijn werk optimaliseren en op welk niveau staat het bedrijf vandaag op het vlak van de huidige beschikbare digitale en geautomatiseerde werkwijzen? Eplan licht graag de nieuwe ‘Panel Building Automation Matrix’ (PAM) toe. Deze is gebaseerd op een marktonderzoek onder 150 bedrijven, inclusief gedefinieerde casestudies. Consultants van Eplan gebruiken PAM om in een paar minuten een eerste indruk te geven van het bedrijfsproces van schakelkastbouwers. Uit een benchmarkvergelijking komen daarna concrete besparingsmogelijkheden aan het licht, die door software van Eplan in combinatie met RAS productiemachines van Rittal kunnen worden bereikt.

Voor het maken van een enkele kast of een kleine serie lijkt automatisering een hele opgave. Paneelbouw is dan ook veelal handwerk. Gaten in de kast worden met de hand uitgezaagd of geboord waarna draden met de hand aangesloten worden. Raar eigenlijk dat dit stuk van het productieproces handwerk is, want in het voortraject wordt alles digitaal uitgewerkt. Schema’s worden met een CAD-programma getekend en ook de indeling van de kast wordt compleet op de computer uitgewerkt.
Onderzoek laat zien dat de gemiddelde tijd die een elektrotechnicus nodig heeft om een elektrische aansluiting uit het schema in werkelijkheid in de schakelkast tot stand te brengen 4,5 minuten bedraagt. Ongeveer 31 procent van de benodigde tijd wordt besteed aan puur voorbereidende werkzaamheden, zoals het lezen van het schema en het vaststellen van bron en doel. Vervolgens wordt 13 procent van de tijd besteed aan het voorbereiden van de draden, bijvoorbeeld het inschatten van de draadlengte. De resterende 56 procent van de bewerkingstijd wordt besteed aan de daadwerkelijke bedrading: op lengte maken, de kabelschoen aanbrengen, krimpen, en bekabeling. Daarbij is het eerder regel dan uitzondering dat de elektrotechnicus tijdens het bedradingsproces meermaals door het papieren schema moet bladeren om de juiste informatie te verzamelen en zo nodig aan te vullen. Zo gaat bijna een derde van de werktijd verloren aan het lezen en vakkundig interpreteren van de documenten. Een digitale manier van werken sluit deze zaken uit. Een systeem dat in dit geval gekozen kan worden, is Eplan Smart Wiring, waarin de gegevens gebaseerd zijn op een digitaal prototype dat al getest is en daardoor alleen correcte resultaten toelaat.
Voor het maken van de kast ligt de gemiddelde tijd nog veel hoger. Alleen al aan het uitmeten van de exacte plaats, het aanbrengen van bescherming en het boren en zagen van de gaten wordt gigantisch veel tijd gebruikt om dat wat in de computer is uitgewerkt daadwerkelijk te realiseren. Nog meer dan bij het bedraden wordt er heel veel tijd alleen al aan het lezen van de tekening gebruikt.

Onderzoek
Eplan heeft bij 150 verschillende bedrijven in de keuken mogen kijken hoe daar gewerkt wordt. Daarbij hebben ze van alle diverse werkzaamheden de gemiddelde werktijd weten te bepalen om daarmee een plaatje te kunnen genereren van dat wat het maken van een kast moet kosten.
Uitgaande van de resultaten heeft men gekeken wat al die werkzaamheden moeten kosten als er gebruik gemaakt wordt van de RAS-productiemachines van Rittal. Dit zijn machines die direct vanuit de CAD-software zijn aan te sturen en die ingezet worden voor het maken van de gaten in frontpalen en kasten of het bedraden van alle onderdelen.
Met al deze gegevens hebben ze een softwareprogramma gemaakt waarmee aan de hand van een aanstal simpele vragen het werkproces van het bedrijf genoteerd wordt waarna uitgerekend wordt of het zinvol is om de totale werkwijze om te gooien en over te gaan op veel meer digitaal aangestuurde productie van de kasten en panelen.
Het programma heet Panel Building Automation Matrix (kortwek PAM) en wordt gebruikt door de specialisten van Eplan. Het is een nieuwe oplossing om het werkproces inzichtelijk te maken. Met de Panel Building Automation Matrix (PAM) hebben we een tool ontwikkeld die nagenoeg met één druk op de knop de werkwijze van een bedrijf in de productie-engineering en schakelkastbouw analyseert en onbenut potentieel in het productieproces blootlegt, vertelt managing director Haluk Menderes van Eplan.
PAM geeft een analyse en evaluatie van de huidige workflow voor de productie van schakelkasten op het gebied van winstgevendheid en efficiëntie. De evaluatie omvat aanbevelingen voor optimalisatie, de implementatie daarvan en de benodigde investeringen. Wat interessant is voor klanten zijn lijsten met nauwkeurige tijdbesparingen op diverse gebieden in de workflow, waaronder bedrading, apparaatcodering en CNC-productie. Een ROI-analyse geeft informatie over wanneer een investering in software is terugverdiend.

Meer nieuws van EPLAN Software & Services B.V.
Meer nieuws over engineering
Meer nieuws over Software