oscilloscopen
12 mei 2016

WaveRunner 8000

Met een opvallende manier van bedienen

Als het gaat om vernieuwingen op oscilloscoopgebied, dan zien we dat Teledyne LeCroy toch zeer geregeld met opvallende innovaties komt. Was dat een aantal jaren geleden de overgang van een verticale resolutie van 8 bits naar 12 bits, nu komt men met een oscilloscoop met een compleet vernieuwde manier van bedienen. Dit is echter niet het enige, want met name met betrekking tot de procedure rondom het kalibreren tijdens het gebruik, heeft men ook een nieuwe weg ingeslagen.

Teledyne LeCroy is een vooroploper als het gaat om de introductie van nieuwe technologieën. Onder andere het 12 bit acquisitie-systeem dat een aantal jaren geleden werd geïntroduceerd, is baanbrekend en nog steeds is LeCroy hierin uniek. De 12-bits oscilloscopen vinden we terug in de WaveRunner 6Zi-serie (400 MHz…4 GHz) die bestaat uit zeer krachtige machines, zowel op het vlak van de hardware en dan met name aangaande de signaalkwaliteit en sample rate, alsook alle analyse-tools die in het apparaat verwerkt zijn. De nieuwe WaveRunner 8000 borduurt hierop door en voegt hier weer een aantal nieuwe ontwikkelingen aan toe. De meest opvallende is MAUI OneTouch, een tablet-achtige bediening van de oscilloscoop (zie figuur 1) waarbij MAUI staat voor Most Advanced User Interface. De OneTouch-bediening lijkt op het eerste gezicht niet zo spectaculair in dit opzicht, maar toch is dit wel uniek. Allereerst moeten we constateren dat er op dit moment op de markt geen oscilloscopen zijn die op deze manier werken (behalve dan de low-cost tablet-scopes die van een andere orde zijn op het vlak van prestatie en techniek). Behalve dat deze manier van bedienen uniek is, versnelt dit het instellen van de oscilloscoop aanmerkelijk. Het gebruikersgemak neemt er door toe, wat er uiteindelijk toe zal leiden dat gebruikers veel sneller geneigd zijn om nog uitgebreider te meten. Dit levert dan misschien weer betere en/of verrassende meetresultaten op.

Met twee vingers
Nu al zijn we gewend om bij een tablet met twee vingers tegelijkertijd te werken om in te zoomen op bepaalde gebieden die we interessant vinden. Bij MAUI OneTouch wordt op dezelfde manier gewerkt. Op de site van LeCroy zijn filmpjes te zien over het bedienen van de oscilloscoop. Heel duidelijk komt hierin naar voren dat het ook echt de bediening versnelt en geen gimmick is. Je kunt bijvoorbeeld heel snel de instellingen van een ingang kopiëren naar een andere ingang door simpelweg het slepen van het blok met parameters naar de nieuwe ingang. Zo is het ook mogelijk om de cursors in een FFT te slepen, iets waarvoor je in het verleden eerst naar het cursormenu moest gaan om aan te geven dat je in het frequentiedomein wilde meten. Net zo snel wissel je van ingang. Ook nu is het een kwestie van slepen van de gewenste ingang en die te droppen op de FFT functie-box.
De cursorbediening is ook bijzonder. Je sleept die heel eenvoudig over het scherm. Daarbij zorgt een intelligente software-routine er voor dat je nooit naast een cursor grijpt. Je moet juist moeite doen om de cursor niet vast te pakken.
De bediening van de oscilloscoop is zoals gezegd juist door de nieuwe MAUI OneTouch heel eenvoudig geworden, iets dat heel erg prettig is bij een meetapparaat met zoveel mogelijkheden. En, zoals eerder gezegd, is dit op dit moment de enige oscilloscoop die zo werkt.

Lees hier  het complete artikel

Voor meer informatie over de WaveRunner 8000 klik hier

Meer nieuws van Electrometric
Meer nieuws over oscilloscopen
Meer nieuws over Test- en meetinstrumenten