Datacommunicatie
17 mei 2016

Unmanaged of managed PROFINET switches

Prijsverschil is vaak bepalend voor de keuze

PROFINET maakt gebruik van standaard ethernet-apparatuur en -kabels. Hierdoor zijn veel soorten componenten bruikbaar ook binnen een PROFINET-installatie. Neem alleen al de verschillende switches waarbij u kunt kiezen tussen unmanaged en managed switches. Eén ding is in ieder geval belangrijk. Wanneer u wilt voldoen aan de Conformance Class-B van PROFINET, dan zult u ook gebruik moeten maken van gecertificeerde PROFINET switches.

Gebruikers van industrieel ethernet profiteren momenteel van nogal wat innovaties aangaande de technologie voor dit netwerksysteem. Hierbij blijkt ook de wet van Moore op te gaan. Netwerkcomponenten worden stukken compacter, de elektronica kan steeds meer en dat alles kost ook nog eens een stuk minder. Dit is iets dat bijvoorbeeld opgaat voor het nieuw netwerkcomponent uit de keuken van Helmholz. Onlangs lanceerden zij een nieuwe managed switch voor PROFINET, een switch waarbij u veel zelf in de hand heeft en die een stuk minder kost dan zijn voorgangers. Een switch die onder meer de mogelijkheid van het stellen van diagnoses bij verstoringen in het netwerk biedt.
Door de hoge aanschafprijs van managed PROFINET-switches zag je dat gebruikers veelal kozen voor eenvoudiger, unmanaged switches met een veel lagere prijs. Het prijsverschil was tot voor kort immers enorm, namelijk zo rond de 100 euro voor een unmanaged switch en ca 600 voor een managed switch. Tijdens de onlangs gehouden SPS presenteerde Helmholz Benelux een nieuwe 4-poorts managed PROFINET-switch met een prijs van circa 300 euro. De meerwaarden van een managed switch worden op deze manier haalbaar omdat het prijsverschil eerder overbrugbaar is.

Managed Switches
Het gebruik van een PROFINET managed switch heeft grote voordelen. Een managed switch geeft informatie over de kwaliteit van de aangesloten kabels. Een slechte kabel of een gebroken kabel wordt gesignaleerd en wordt in de switch aangegeven. Bij een onderbroken kabel is het wel duidelijk dat er iets mis is, maar juist bij een slechte kabel die zo af en toe het dataverkeer niet meer doorgeeft, heeft dit grote voordelen. Voordat de verbinding echt uitvalt, wordt het probleem gesignaleerd en kan de kabel vervangen worden op een moment dat het uit komt.
De PROFINET switch zorgt er ook voor dat bij de uitwisseling van een PROFINET IO-device er niets geparametreerd hoeft te worden. Een managed switch weet ook wat er op aangesloten is. Hierdoor hoeft er bij het vervangen van onderdelen niet meer geparametreerd te worden. Vervangende devices krijgen zo automatisch o.a. hun naam toegewezen.
Het spreekt voor zich dat de managed switch zelf wel eerst geconfigureerd moet worden voordat hij operationeel wordt. Dit is dus totaal anders dan bij een unmanaged switch die alleen maar elektrisch aangesloten moet worden. Gelukkig is er voor het configureren van de switch handige software (figuur 1).
Deze eigenschappen zorgen er voor dat een storing snel is gevonden en opgelost. Dit zorgt dus voor een hogere uptime en is daarom dan ook aan te bevelen.

Lees hier  het complete artikel

Meer nieuws van Helmholz Benelux BV
Meer nieuws over Datacommunicatie
Meer nieuws over schakelsystemen (switches) en routers