Gerooide bloembollen worden gepeld, gesorteerd en gecontroleerd. Al die handelingen komen de kwaliteit van de bol niet ten goede. Bovendien bestaat de kans dat te kleine bollen of beschadigde bollen over het hoofd worden gezien. Daarom onderzoekt Business Unit Glastuinbouw & Bloembollen van Wageningen University & Research of visiontechniek en deep learning kunnen helpen met het bepalen van het volume van bollen en bij het selecteren van bollen met afwijkingen.
In de schuur van een bloembollenkweker ondergaan bloembollen na de oogst enkele bewerkingen. Ze worden eerst ontdaan van kluiten en vervolgens gepeld. De bollen belanden vervolgens op een spijlenplaat: daar worden grote bollen gescheiden van kleine. Hierbij zijn echter fouten mogelijk: bijvoorbeeld kleine bollen met een ovale vorm kunnen soms tegengehouden worden door de spijlenplaat. Hierdoor kan een tulpenbroeier (de afnemer van de bollenkweker) partijen krijgen die niet uniform zijn, en dus ongelijk gaan bloeien.
WUR onderzocht of met een 3D-camera het volume en maat van een bol goed bepaald kan worden. Hiervoor werden enkele honderden bollen gemeten; de resultaten werden vergeleken met een volumebepaling door onderdompeling. Hieruit bleek dat de 3D-camera zeer hoog scoort (correlatie: 0,92).
Met de 3D-camera in combinatie met deep learning kan ook onderzocht worden of de kwaliteit van een bol voldoende is. Hierbij controleert de computer of de bloembol goed gepeld is, of de bol al dan niet beschadigd is en of de huidkwaliteit voldoende is. Bollen met dergelijke afwijkingen zijn namelijk minder goed te verkopen. Bovendien is een beschadigde bol gevoeliger voor een besmetting met fusarium.
Het meten van het volume/maat en het selecteren van 'defecte' bloembollen blijkt dus goed mogelijk. Komend jaar onderzoekt WUR of dit ook mogelijk is bij grotere volumes: kunnen de camera en deep learning de bollen dan nog bijbenen?
Het onderzoek vond plaats in het kader van Bollenrevolutie 4.0. De uitvoering van deze Publiek-Private Samenwerking ligt bij een consortium van zeven partners. Dit zijn: KAVB, Anthos, Wageningen University & Research (WUR), Cremer Speciaalmachines B.V., Machinefabriek Steketee B.V., Agrisim B.V., BKD en TechNature B.V. Economic Board Greenport Duin & Bollenstreek en Rabobank Bollenstreek dragen vanuit hun Innovatiefondsen bij aan de financiering
voor PV-installaties tot 1.500 VDC
Handlingsrobot vervangt menskracht in wortelindustrie
Batchgrootte 1 en klaar voor montage en gebruik
Oude accu nog steeds commercieel bruikbaar
Sterke trillingskracht voor beter gevoel
Advertentie
Verwen jezelf met een GRATIS Fluke
Je verdient iets extra's na een moeilijke periode.
Als je dit voorjaar een Fluke-instrument via een erkende distributeur koopt, ontvang je een gratis Fluke-instrument!
kijk snel op www.fluke.nl/freefluke
De kracht van Single Pair Ethernet
Single Pair Ethernet is een megatrend op het gebied van industriële datatransmissie en een enabler van IIoT en Industrie 4.0. Download de gratis whitepaper over deze nieuwe netwerkstandaard en lees meer over IIoT op de themapagina van RS Components.
5G voor uw project?
5G is er, maar wanneer kunnen we echt beginnen?
Wat zijn de actuele mogelijkheden van 5G-communicatie? ACAL BFi en Sierra Wireless bekeken dit als IoT-professionals. Zij ondersteunen een groeiend aantal projecten en adviseren hun klanten bij de keuzemogelijkheden.
Lees verder
Een optische kabel is een kabeltype waarin de drager van de verzonden gegevens een lichtgolf is. Wat is er nog meer waard om te weten?
Lees verder
Lees hier de meest recente editie van e-totaal magazine!
U scrollt eenvoudig door de verschillende artikelen en via de actieve hyperlinks komt u direct in contact met de verschillende leveranciers en adverteerders.
Veel leesplezier!
Wilt u de papieren editie gratis ontvangen, vul dan uw gegevens in via het contact formulier .
RS Components:
Als de winkel om de hoek
RS Components neemt veel werk uit handen
Transfer Multisort Elektronik:
Leds voor sterilisatie met UV-C-licht
Ontvang wekelijks het laatste nieuws uit uw vakgebied. Meld u hier aan voor de gratis nieuwsbrief. U wordt dan ook op de hoogte gehouden van het verschijnen van de nieuwe
e-zines.
Ondernemersinformatie over de Corona-crisis
Speciaal voor ondernemers, bedrijven en zzp'ers is er specifieke informatie omtrent de Corona-crisis te vinden (over o.a. de verschillende pakketten aan noodmaatregelen die het kabinet getroffen heeft).
Websites met meer informatie: