Tube Solar cooker van TNO: milieu- en gebruiksvriendelijk alternatief met stroomopwekking

TNO ontwikkelde een 'Tube Solar Cooker' met verbeterde ergonomie en toegevoegde functionaliteiten voor het koken op zonne-energie. In de Tube Solar Cooker wordt namelijk ook elektriciteit opgewekt met een Thermo Elektrische Generator(TEG). Staand koken is mogelijk zonder verblind te worden door het gefocusseerde zonlicht. Ook hoeft er geen additionele brandstof meer gebruikt te worden waardoor blootstelling aan schadelijke gassen is uitgesloten.

Links: conventionele solar cooker, rechts: de tube solar cooker van TNO

TNO onderzocht samen met het Wereld Natuur Fonds de mogelijkheden van solar cooking in Madagaskar. Zogenaamde box cookers en parabolische schotels worden het meest toegepast. Box cookers blijken niet krachtig genoeg en wijken teveel af van de gebruikelijke kooktechnieken. De bestaande solar cookers kennen ergonomische nadelen. Zo kan de gebruiker worden verblind door het gereflecteerde licht, , staat de gebruiker gebukt tijdens het koken en in de hitte en volle zon, waardoor de gebruiker een schaduw op de spiegel werpt, waardoor vermogen verloren gaat. De tube solar cooker maakt hogere kooktemperaturen mogelijk en maakt het mogelijk staand te koken en zelf uit de zon te staan.

Niet alleen voor ontwikkelingslanden
Het gebruik van hout en houtskool voor koken in ontwikkelingslanden leidt tot ontbossing, milieuvervuiling en gezondheidsproblemen door inademing van de schadelijke rook. Het koken op zonne-energie kan dit gebruik terugdringen. De afhankelijkheid van dure energiebronnen neemt af doordat geen brandstof nodig is om te koken. Dit spaart geld uit en tijd omdat geen hout meer gesprokkeld hoeft te worden. Met de kookplaat van 20 cm diameter kan comfortabel, schoon en veilig gekookt worden. De tube cooker van 12 kg rust op een draaivoet zodat het richten op de zon eenvoudig is. De cooker kan in drie delen gedemonteerd worden waardoor transport en opslag mogelijk is. Het kooktoestel is voor dagelijks gebruik geschikt in ontwikkelingslanden en is een schoon alternatief voor barbecueën in de westerse wereld.

Elektriciteitsopwekking met een TEG
Zonlicht wordt via een parabolisch gevormde spiegel gefocusseerd op een zwarte glazen buis, de Sidney Tube. De Sidney Tube geleidt de warmte naar een heat pipe in het hart van de Sidney Tube. De heat pipe transporteert de warmte naar een kookplaat. Dit resulteert in een kookplaat met een hoge temperatuur dat verschillende kooktechnieken mogelijk maakt (bv koken, bakken, wokken). De hoge temperatuur is ook ideaal voor elektriciteitsopwekking met een TEG. In ontwikkelingslanden kan elektriciteitsopwekking voor kleinere apparaten een belangrijke stimulans zijn voor huishoudens om over te schakelen op solar cooking. De mogelijkheid om mobiele telefoons op te laden is een uitkomst voor gebruikers in rurale gebieden waar geen elektriciteit beschikbaar is. De opgeslagen elektriciteit voor verlichting maakt het mogelijk om ’s avonds te studeren of te werken. 

Ondernemers gezocht!
Lokale ondernemers kunnen dit product gebruiken, produceren of distribueren. TNO wil graag in contact komen met geïnteresseerde partijen die de cooker op de markt willen brengen in ontwikkelingslanden of als alternatief voor barbecueën in westerse landen. De Tube Solar Cooker is een onderdeel van het project I4D -TNO Innovatie voor Ontwikkeling. Vier miljard mensen leven onder de armoedegrens, vooral in ontwikkelingslanden. Dit vormt een enorme consumentenmarkt en een potentieel aan producenten waar bedrijven businessproposities op ontwikkelen. Tevens biedt het kansen om lokaal ondernemerschap te verbeteren en armoede te verminderen. TNO creëert impact in lage-inkomens groepen. In publiek-private samenwerking ontwikkelen we innovaties met financiële en sociale impact.