Column & Opinie Ewout de Ruiter

Over Ewout de Ruiter

Al sinds 1985 schijft Ewout technische artikelen over elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering. In al die jaren heeft hij voor bijna alle media uit de branche geschreven.

Sinds 2007 is Ewout hoofdredacteur bij e-totaal.

Kat en muis

Terwijl ik op de achtergrond een programma beluister waarin uitgebreid de liefdesperikelen van de diverse deelnemers van Boer zoekt vrouw aan de orde komen, lees ik in de krant een verhaal over de muizenplaag die grote schade veroorzaakt aan de weilanden in Friesland. Daar hebben de boeren wel wat anders aan hun hoofd dan het vinden van de juiste vrouw.

Of de duvel er mee speelt, rent er op dat moment onder mijn TV een levenslustige muis door mijn woonkamer op weg naar de keuken. Daar heeft hij mijn verstopplaats van de stroopwafels ontdekt die hij regelmatig plundert. Uiteraard ben ik daar niet van gecharmeerd en al enige tijd ben ik dan ook bezig om deze lastige koekjesdief kwijt te raken. Dat wat ik als burger wel mag doen, maar de boeren in Friesland niet, is het gebruik van gif. Al tijden staat hier zo’n pot roze gekleurde tarwekorrels en dat was dan ook het eerste wapen dat ik probeerde in te zetten. Helaas vond de muis mijn koekjes lekkerder en at niets van de tarwe. Sterker nog, ook het zwaardere geschut, de echte muizenval (al dan niet als knipje of muisvriendelijk vangkooi) gevuld met de heerlijkste gerechten, laat mijn slimme en blijkbaar zeer verwende muis gewoon links liggen. Hij gaat alleen voor het beste van het beste: De verse stroopwafel zo uit de verpakking.
Nu loopt er door mijn huiskamer ook een bejaarde kat die in de loop der jaren zijn ware instinct verloren heeft. Een echte Whiskas-kat dus die de muis hooguit leuk vindt om te bekijken vanuit zijn warme mandje. Ook dat is dus niet de oplossing voor mijn muizenprobleem.
Op zoek naar een oplossing, heb ik Google maar eens geraadpleegd met de vraag: bestaat er een elektronische oplossing? Als antwoord vind je dan de muizenverjagers die met ultrasoon geluid werken en waar ik geen geloof in heb gezien de ervaringen met ultrasone muggenverjagers. Daarnaast is er de elektronische muizenval – een apparaat dat nog altijd de muis met eten in een kooitje lokt om hem vervolgens met een stroomstoot te doden. Deze methode zal bij mij zeker niets opleveren, want mijn muis gaat alleen voor de goed verpakte, verse stroopwafels uit het kastje en niet de oudbakken in de val. Waar ik op gehoopt had, was een echte elektronische oplossing, bijvoorbeeld in de vorm van een lokmethode die niet op eten is gebaseerd of een batterijgevoede robotkat die dag en nacht voor mij klaar staat en niet op Whiskas loopt. Helaas wist Google mij hierover niets te melden en moet ik voorlopig leren leven met een hoogbegaafde muis, een slome kat en stroopwafels met gatenkaaspatroon.