Vakbeurs Materials 2017

Op 31 mei en 1 juni is Veldhoven dé plaats voor de materiaal-minnende Benelux, waar de vijfde editie van de vakbeurs Materials 2017 plaatsvindt. Dit jaar steunt de vakbeurs op vier logische pijlers: materialen, analyses, verbindingen en oppervlaktetechnieken. Elk met een eigen zone op de beursvloer, en elk met een aansprekend congresprogramma. En deze pijlers kunnen niet zonder elkaar!

Materialen an sich vormen de basis van deze beurs. Het zijn de bouwstenen van alles wat we om ons heen zien. Want waar zouden auto’s, vliegtuigen, gebouwen, high-tech apparatuur en smartphones zijn zonder de juiste materialen? We zijn er aan gewend dat dát materiaal juist voor díe toepassing wordt gebruikt, maar achter die vanzelfsprekendheid zit een wereld van techniek. En mocht je voor een bepaalde toepassing nog betere – lees: sterkere, goedkopere of mooiere – materialen nodig hebben, dan zijn er voortdurend nieuwe ontwikkelingen die hiertoe leiden. 3D-printen, nanotechnologie, zelfherstellende materialen – om er maar een paar te noemen. Het kan hierbij gaan om nieuwe materialen voor bestaande markten, maar ook om hele nieuwe ontwikkelingen die nog jaren onderzoek vergen voordat de materialen zijn omgewerkt tot een praktisch toepasbaar product.

Met een materiaal alleen bent u er nog niet
Waar vroeger een voorwerp dikwijls uit één materiaal bestond, heeft u tegenwoordig steeds meer te maken met ingewikkelde producten die uit meerdere materialen zijn samengesteld. Bij de ontwikkeling van deze producten is verbindingstechnologie minstens zo belangrijk als de optimalisatie van de materialen waaruit product gemaakt wordt. Een product ‘doet’ het pas goed als deze materialen, of de afzonderlijke onderdelen, onderling goed op elkaar zijn afgestemd. En hier speelt het grensvlak tussen deze materialen – de verbinding – een doorslaggevende rol.Denk maar eens aan de slimme keuzes die u moet maken om meerdere materialen, die elk op een andere manier uitzetten bij temperatuursverhoging, toch sterk en zonder spanning aan elkaar te verbinden.

Deklagen staan in direct contact met de boze buitenwereld
Corrosiewerende coatings op metalen ondergronden, slijtvaste coatings bovenop een boortje en verflagen op een huis – zowel mooi decoratief als functioneel beschermend – zijn zo maar een paar voorbeelden. De oppervlaktetechnieken om deze lagen op een voorwerp aan te brengen – of om het oppervlak van een voorwerp zelf te modificeren, zoals bij oppervlakteharden – hangen nauw samen met de gebruikte materialen. Een expertise op zich!

Het credo ‘meten is weten’ geldt ook binnen de materiaaltechnologie
U weet pas of een materiaal geschikt is voor de beoogde toepassing wanneer het onder gebruiksomstandigheden is getest. Dit kunnen simpele testen zijn, maar ook specifieke materiaalanalyses om na te gaan of verontreinigingen geen roet in het eten gooien. Of ingewikkelde metingen om te bepalen of materiaalparameters voldoen aan de mechanische, thermische of elektrische eisen die aan het product worden gesteld. Door de verdergaande automatisering spelen computersimulaties aan materialen een ondersteunende rol bij experimentele metingen.

Uitgebreid kennisprogramma
Tijdens Materials kunt u kiezen uit ruim 40 lezingen. De keynote lezingen zijn:

Ontwerpproces verandert door Computational Design
Peter Heideman, Architect AvB, StudioSK / Movares

Hoe kom je in het ontwerpproces van kunststof producten tot de juiste materiaalkeuze?
Joop Onnekink, Senior Consultant, Pezy Group Groningen

M2i – Onderzoek aan High Tech Materialen
Dr. Harald Kerp, Programma Manager, The Materials Innovation Institute

Designing functional micromaterials
Dr. Wim Noorduin, Group Leader, AMOLF

Global Resource Depletion: Threats and Opportunities
Dr. Ir. A.M. Diederen, Senior Scientist, TNO

Lina: ’s werelds eerste bio-based auto
Noud van de Gevel, PR & Media manager, TU/ecomotive

All-in-concept op het gebied van materiaaluitdagingen
Vakbeurs Materials verbindt de vier pijlers: materialen, verbindingen, oppervlaktetechnieken en analyses. Elke pijler krijgt een eigen zone op de beursvloer, waarbinnen de exposanten zich rondom de gezamenlijk in te vullen Experience Areas zoals het analyse paviljoen en de verbindingstentoonstelling zich kunnen positioneren. Hier geven ze onder meer live demo’s, en kunnen bezoekers zelf aan de slag gaan. Bovendien krijgt elke zone een aparte lezingenzaal, met een keur aan lezingen en 6 keynotesprekers praktische informatie en inhoudelijke achtergrondkennis geven. Naast deze ‘materiaalkundige verbinding’ slaat de vakbeurs Materials dus ook een brug tussen wetenschap en concrete toepassing.

Gratis toegang voor bezoekers
De vakbeurs Materials is voor bezoekers één plek om van alles te weten te komen over materialen: wanneer u een directe oplossing wilt hebben voor een probleem waar u mee zit – liefst gisteren – maar ook om een idee te krijgen hoe de materialen van de toekomst er uit zien. Met 85 verschillende exposanten op de beursvloer die het brede materialengebied bestrijken, en ruim 40 lezingen in het congresprogramma, kan dat een hele andere oplossing zijn dan u van tevoren had gedacht. Nieuw dit jaar is de presentie van 3 Materiaaldoktoren. Deze experts helpen bezoekers een oplossing te vinden voor een door hen meegebrachte materiaaluitdaging. Toegang tot de beurs en het congresprogramma is gratis- aanmelding vooraf via de website http://www.materials.n wordt wel gewaardeerd.