Digital twins? bent u er klaar voor?

Digital twins zijn hot. Maar nog belangrijker: ze bieden kansen en toegevoegde waarde voor de industrie. Het is een technologie die op diverse vlakken kan bijdragen. Denk hierbij aan ‘maintenance, repair & operations', manufacturing, simulation, quality control, design en training. De lessen en output van digital twins zullen op termijn leiden tot mogelijkheden voor innovatie en groei.

Tijdens de bijeenkomst “Digital Twins for the semiconductor equipment industry ” hebben Unit040/Prespective, Philips, Siemens en ASM Pacific Technology hun inzichten gedeeld met de community van de roadmap semiconductor equipment.

Met 70 experts uit de industrie is besproken waar kansen liggen, zowel op de korte als lange termijn, en hoe bedrijven digital twins effectief in kunnen zetten.

Verhalen uit de industrie
Guido van Gageldonk van Unit040/Prespective ziet dat er in de industrie steeds meer vraag komt naar ‘agile digital methods’, omdat systemen steeds complexer worden, er druk staat op de middelen die beschikbaar zijn, en vanwege forse concurrentie. Guido: “Een digital twin is een volledig werkende digitale versie van een systeem. Deze digital ‘kopie’ gedraagt zich hetzelfde als het fysieke systeem. Je kunt virtueel testen, nog voordat je een echt systeem hebt. Een digital twin voorspelt hoe een systeem werkt. Dat is prettig, want virtuele ‘schade’ is lang niet zo kostbaar als een ‘real system failure’.”

Guido geeft aan dat je digital twins over de hele levenscyclus van een systeem kunt inzetten, en dat het ook helpt om communicatie met de gebruiker en tussen verschillende disciplines te verbeteren. “Ontwikkelkosten kunnen door het toepassen van digital twin technologie omlaag, en doorlooptijd kan significant korter worden. Het maken van een digital twin hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Dit zijn de vijf stappen voor het maken van een digital twin met Prespective: 1) upload CAD, 2) define components, 3) define behavior, 4) connect to data, 5) test & validate.” Meer weten over digital twins en Prespective? Kijk dan naar deze presentatie van Unit040/Prespective .

Louis Stroucken van Philips: “Ons streven is ‘zero unplanned downtime. Daarom zet Philips model based system engineering en digital twins in voor predictive maintenance.”

Hij adviseert mensen die willen beginnen met het inzetten van digital twin technologie om eerst na te denken over waarom je dat wil. Waar zit het probleem? Ook al is het nog vaag, het is een startpunt van waaruit je samen met kleine teams van domeinexperts kunt gaan kijken. Louis geeft ook aan dat het verstandig is om met kleine modellen te starten. Een goede data-infrastructuur opzetten is ook een advies (ook als je nog niet precies weet wat je ermee gaat doen).

Louis geeft verder aan dat in zijn optiek een digital twin altijd een live connectie moet hebben met het fysieke systeem.

Christophe Vandevelde van Siemens zet digital twins in to ‘Engineer Innovation’. Hij refereert naar een quote van Charles Darwin: “It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is MOST ADAPTABLE TO CHANGE.” Christophe trekt de vergelijking door naar bedrijven: “Companies must evolve their product engineering practices to meet new challenges, or they risk becoming obsolete”.

Christophe adviseert mensen om losse modellen en data te koppelen zodat een performance Digital Twin ontstaat en daarmee ‘predictive engineering analytics’. Zo wordt continue ontwikkeling mogelijk en creëert digitalisering echte meerwaarde voor bedrijven. Christophe geeft verschillende concrete voorbeelden van hoe digital twins worden toegepast (o.a. bij NXP). Meer weten? Kijk dan naar deze presentatie van Siemens .

Ben van der Zon en Dragan Kosti? van ASM Pacific Technology zien dat digital twins interessante tools zijn voor hun research & development. Prijzen staan onder druk, en de performance van de machines moet elke keer beter. Dan is het zaak om precies te voldoen aan de specificaties die gevraagd worden, en niet te over-enigineeren (want dat kost weer geld). Het competence centre van ASM in Nederland bestaat nu 2 jaar en is volop digital twins aan het ontwikkelen voor hun systemen.

Dragan Kosti? geeft aan dat je ook goed off-the-shelf digital twin technologie kunt inzetten, zoals de toolboxen van MathWorks. Je moet vooral kijken wat er nodig is, verstand hebben van het onderwerp waar je mee bezig bent, en dan slim ‘tools’ inzetten. Slimme mensen blijven dus zeker noodzakelijk. Maar omdat er niet oneindig veel ‘slimme mensen’ zijn, en snelheid belangrijk is, moeten we zorgen dat we slimme tools inzetten. Bekijk hier de presentatie van ASM Pacific Technology .

Meer zien over Digital Twins?
Luister naar de presentatie van Paul Lambrechts, MathWorks: Industry 4.0 and Digital Twins
Luister naar de presentatie van Carl Wouters, Atlas Copco: Minimizing Cost of Ownership with Simulation and Digital Twins
Of ga naar het AI in Engineering Symposium

Digitale transformatie
De experts zijn het erover eens: Digital Twins bieden kansen. Maar je moet ze wel slim inzetten.

Bedrijven die leren van de best practices van andere bedrijven, goed kijken naar wat er nodig is, en ‘agile’ werken met digital twins kunnen een mooie toekomst tegemoet gaan.