Design meets technology tijdens DDW 2019

De Dutch Design Week (DDW) 2019 zit er weer op. 9 dagen, 13 locaties, 24 disciplines en honderden projecten waren er te zien in Eindhoven. De belangrijkste focus was toch wel maatschappelijk bewustzijn en het inzetten van techniek en design om uitdagingen in onze samenleving aan te pakken. Brainport heeft enkele interessante ontwikkelingen vastgelegd waarbij design en technologie elkaar ontmoeten. En dan juist ook die kleine zaadjes die later wel eens heel groot kunnen worden.

Sleuteltechnologieën

De film over fotonica bij de tentoonstelling Drivers of Change maakte indruk op de bezoekers door de toegankelijke uitleg. Veel mensen hebben geen idee dat ze dagelijks al bloot worden gesteld aan de technologie van fotonica: ze zitten in je smartphone, tv en in zonnecellen. Maar geïntegreerde fotonica is de volgende stap en zorgt voor het nog sneller uitwisselen van data. Het maakt gebruik van licht om data door te geven, een van de meest belovende technieken voor de toekomst. Het kan bijvoorbeeld ook helpen bij het diagnosticeren van kanker.

Turing maar dan anders
De AIML tekenmachine doet wat denken aan de Turing test. De machine herkent door middel van Artificial Intelligence (AI) gezichten en gezichtsuitdrukkingen en tekent deze vervolgens. Ze reageert op de stemming van de omgeving. AIML combineert AI en Machine Learning en leert ons hoe we die technieken kunnen benutten.

Een menselijke aanraking
Als we meer robots in de zorg willen integreren, is het belangrijk niet te vergeten dat mensen unieke eigenschappen hebben die robots missen: een aanraking van een robot is niet hetzelfde als die van een mens. En een mens uit emotie zoals een robot dat niet kan. FleXo moet daarbij helpen. Het is een opblaasbaar kledingstuk dat helpt als intermediair in communicatie tussen mens en robot en geeft middels drukpunten visuele (bijvoorbeeld licht) en gevoelsfeedback (bijvoorbeeld trillingen) door. FleXo kan emoties registreren en zo het gedrag van de robot aanpassen.

Risico’s van Artificial Intelligence
Naast gepresenteerde projecten waren daar ook lezingen. Buster Franken van FruitPunch AI gaf een lezing over de risico’s van Artificial Intelligence: “Het risico van AI is niet dat de wereld overgenomen wordt door robots. Het risico is de bias die kan ontstaan en de datasets waarmee gewerkt wordt. Dat je geen nieuwe suggesties meer krijgt buiten je comfort zone zodat AI mensen minder intelligent maakt. We moeten AI zien als een gereedschap. Een gereedschap op zich is niet gevaarlijk, het gaat erom hoe je het gebruikt. Een man met een kettingzaag kan netjes de tuin onderhouden of mensen de stuipen op het lijf jagen in de gelijknamige film.” Zijn advies om de AI revolutie te overleven? “Wees bewust en handel met de juiste intentie.”

De universiteit van de toekomst
Maarten Steinbuch, professor Systems and Control aan de TU/e gaf zijn visie op hoe de vierde generatie van de universiteit eruit moet zien. “We moeten samenwerken met het ecosysteem, in plaats van de denkrichting dat wij enkel onderzoek doen en kennis genereren. De toename van rekenkracht gaat exponentieel maar wij denken nog lineair. De studenten zijn internationaal en divers maar de impact van onze universiteit moet lokaal zijn. Eindhoven Engine gaat ons helpen bij deze ambities. Daar zijn projecten in ondergebracht waar allerlei disciplines samen oplossingen bedenken.”

Food

Van oerkool tot superkoe
Meer mensen betekent ook meer voedsel. Onze aarde heeft zo haar grenzen en dus moeten we slimmer omgaan met het verbouwen van voedsel. We kunnen natuurlijk minder vlees eten of verticaal gaan verbouwen maar er zijn meer opties. Groenten kunnen zelf ook slimmer verbouwd worden met nieuwe vormen van gentechnologie. Met crispr-cas kun je bijvoorbeeld bepaalde vatbaarheid in het DNA van een groente uitzetten in plaats van verwijderen. Bij aardappels zou je bijvoorbeeld een schadelijke schimmel uit kunnen zetten die een aardappeloogst kan doen wegrotten. Of je kunt een gewas aanpassen zodat het kan groeien op zilte grond. Nieuwe gewassen kunnen veel sneller ontstaan, er is minder verspilling van oogst en ook grond die nu niet geschikt is voor het verbouwen van gewassen kan dat wel worden. Zo kan er ook meer lokaal geproduceerd worden en hoeft er minder vervoer plaats te vinden. Dit is nog wel toekomstmuziek aangezien de meeste technologieën nog niet goedgekeurd zijn door de Europese Unie.

Koelkast zonder stroom
Vroeger hadden we geen koelkast. De spullen gingen vaak in de kelder onder de grond omdat het daar koeler was. Waarom zouden we dat idee eigenlijk loslaten? De Groundfridge brengt dat idee terug. Het materiaal van deze stroomloze koelkast is isolerend en het feit dat je hem onder de grond installeert, helpt bij het continu koud houden van de inhoud. Je hoeft geen vergunning aan te vragen voor deze koelkast, dus als je nog een gaatje over hebt in de tuin…

Textuur van voedsel
Of we iets lekker vinden en of we van eten genieten heeft veel te maken met de textuur. Natuurlijk is de smaak ook erg belangrijk, maar de textuur is een groot deel van de totale beleving. Iets waar we maar weinig bij stilstaan maar dat wel opvalt als je het moet missen. Mensen die door ziekte bijvoorbeeld geen vast voedsel meer kunnen eten, lopen hier tegenaan. Dat is vaak een risico voor ondervoeding op de langere termijn. Industrial Design student Margarita Kuzina presenteerde haar project ‘Mouthfeel’ waarbij 3D geprint voedsel begint als een snack met textuur en in de mond transformeert tot vloeibare voeding.

Bacteriescanner
Jessie Harms vertelde in het Klokgebouw over de bacteriescanner waaraan zij heeft meegewerkt. Een apparaat dat in de toekomst moet helpen bij het scannen van (bijvoorbeeld) je bord om te zien of er schadelijke bacteriën op zitten. We wassen alles grondig met zeep en schuurmiddelen af, maar lang niet altijd zitten er schadelijke bacteriën op ons servies. Doordat we zo grondig wassen, wassen we ook goede bacteriën weg. Dat is slecht voor ons immuunsysteem. De scanner vertelt wanneer grondig moet worden gewassen. Daarnaast zou je ook voedsel kunnen checken dat tegen de datum loopt, zodat je minder hoeft weg te gooien.

Recycling

Oven voor batterijen
Studententeam CORE bouwt bijvoorbeeld aan een duurzame elektrische oven waarin elektronisch afval, batterijen, zonnepanelen en andere e-waste kan worden verwerkt. In 2024 hopen ze deze operationeel te hebben. Geen overbodige luxe als je alleen al denkt aan alle smartphones die we vaak na twee jaar al weer vervangen door een nieuwe.

Lasting Leather Lab
Bij de verwerking van leer zoals bijvoorbeeld voor autostoelen, blijft er veel restmateriaal over. Daar wordt niet altijd meer een bestemming voor gevonden. Zonde als je erover nadenkt waar dit vandaan komt en hoeveel we het gebruiken. In het Lasting Leather Lab werden daar ideeën op bedacht. Zo kan leer verpulverd worden om het daarna opnieuw te kunnen gebruiken. Maar je kunt ook gaan puzzelen om de gaten in afvalstukken op te vullen met ander leerafval, waardoor een uniek (kleurrijk) geheel ontstaat. In de toekomst kunnen computers helpen uit te rekenen hoe de gaten zo optimaal mogelijk gevuld kunnen worden met andere afvalstukken om het weggooien van leer te minimaliseren.

Nederland fietsland
We hebben in Nederland gemiddeld 1,3 fietsen per persoon. Dat komt neer op zo’n 22,5 miljoen fietsen totaal (schatting van BOVAG, 2015). Daar moeten we kritisch op zijn, want de steden worden steeds voller, ook met (wees)fietsen. Dutch World Bikes wil daar iets positiefs mee doen. Oude fietsen recyclen ze zo dat ze er weer helemaal kek uitzien en lang meekunnen. Maar daarnaast maken ze ook elektrische fietsen van oude ‘normale’ fietsen. En dat doen ze met een Italiaanse uitvinding die in het wiel wordt gebouwd. Veel minder risico op het stelen van de accu (je moet nu de gehele fiets meenemen) en de fiets is tot zeven kilo lichter. Fijn als de accu leeg is en je toch zelf naar huis moet fietsen.

https://www.brainport.nl/