Proeftuin voor testen en demonstreren maritieme innovaties op zee

Voor de kust van Den Haag, net buiten de haven van Scheveningen, werken gemeente Den Haag, KPN, TU Delft, TNO, Sailing Innovation Centre, Svašek Hydraulics en het Watersportverbond aan een geavanceerd testgebied van 10 x 10 zeemijl. De uitzonderlijke omgevingsfactoren van water, wind en stroming maken dit ‘slimste stukje Noordzee' uniek in de wereld.

In deze ‘proeftuin’ op de Noordzee kunnen bedrijven, met name startups en mkb-ers uit de maritieme sector en de watersport, onder zware omstandigheden testen uitvoeren. Denk onder meer aan boeien en sensoren voor het meten van wind, stroming en golven en bewegingen van schepen. Met de aanwezigheid van een netwerk, servers en computers wordt data real time naar de wal gestuurd en verwerkt.

TNO Maritime & Offshore werkt aan digitale infrastructuur op zee
De komende decennia zal de Noordzee steeds meer geëxploiteerd worden. De digitale infrastructuur op zee, of ‘internet op zee’, zal hier een belangrijke rol hebben. Datavergaring, transmissie en ontsluiting en coördinatie vanaf de kust vormen een grote uitdaging. TNO heeft 40 jaar kennis en expertise op het gebied van Human Behaviour & Organisational Innovation opgebouwd. Daarmee verzorgt TNO binnen dit project het onderzoek naar de coördinatierol van de mens in het slimste stukje Noordzee. Hiermee kan de maritieme industrie en de watertopsport optimaal gebruik maken van de digitale verbinding die de Proeftuin op de Noordzee biedt.

Veilig watersporten
Wanneer het slimste stukje Noordzee operationeel is, zal TNO verder onderzoek doen naar ICT en communicatiesystemen die het watersporten veiliger maakt. Bijvoorbeeld het plaatsen van geavanceerde scan- en softwaretechnologie in een drone, die het wateroppervlak en/of kustgebied kan controleren op drenkelingen. Met ‘digital imaging’ wordt de data vanuit de drone verwerkt en live verstuurd naar het coördinatiepunt.

Financiering en kansen voor het mkb
Dit ‘slimste stukje Noordzee’ is uniek in de wereld. De Europese Unie draagt 1,7 miljoen euro bij via het programma ‘Kansen voor West’. Het totale project heeft een looptijd van 4 jaar en kost 4,3 miljoen euro. Hiernaast komt er voor startups en mkb-ondernemers een stimuleringsregeling met een omvang van in totaal € 375.000,-. De komende tijd wordt gebruikt om de criteria en de aanvraagprocedure vast te stellen. De regeling zal uitgevoerd worden door de gemeente Den Haag en zal na de zomer van 2018 opengesteld worden.