Column & Opinie Paul Petersen

Over Paul Petersen

Sinds 2000 is Paul werkzaam voor FHI, federatie van technologiebranches.

De combinatie van maatschappelijke uitdagingen met samenwerking in bedrijfsketens en het toepassen van technologie ziet hij als een voortdurende inspiratiebron.

De wereld van elektronica integreert

De actuele marktvragen in de industrie zoeken oplossingen met combinaties van vakgebieden. Die integratie wordt mogelijk gemaakt door exposerende bedrijven van de World of Technology & Science. Op de beursvloer is er een natuurlijke flow van industriële elektronica naar aandrijftechniek, factory automation, procesindustrie en laboratorium technologie. De deskundigheid van de exposerende elektronica bedrijven biedt krachtige mogelijkheden in die bij elkaar komende technieken.

 

Vanuit de industriële elektronica is er al een mooie samenhang. Ontwikkelaars, elektronica producenten, equipment leveranciers, test & meet bedrijven en componenten leveranciers bieden hun kwaliteiten gezamenlijk aan in de World of Electronics. De toepassingen liggen in de industrie en dat is duidelijk zichtbaar in de seminars en projecten van deze exposanten.
De eerste spreker van het seminar Human Machine Interface is de CEO van de Huijbregts Groep. Dit bedrijf verwerkt poeders voor de voedingsmiddelenindustrie. Er worden 24 volautomatische dynamische mengers ingezet om verschillende poeders tot een homogeen mengsel te verwerken. De deskundigheid van de betrokken exposanten biedt toegevoegde waarde bij de bediening en behuizing van de elektronica / mechatronica in de machines.
Het is illustratief voor de samenhang in alle industriële bedrijfsketens in de Benelux. Als alle aspecten goed op elkaar zijn afgestemd, dan levert samenwerking een sterk voordeel in de wereldwijde concurrentie op. Die combinatie van kwaliteiten kan je niet op internet vinden. Die staat bij elkaar op de World of Technology & Science en Industrial Processing.
Een ander voorbeeld van een goede samenwerking wordt ieder jaar weer gerealiseerd door de beursgadget. Voor WoTS 2018 is dat de Proximo, die ontwikkeld is door Ideetron en waarbij de elektronica geproduceerd wordt door Electro-Watt.
De Proximo is een nabijheidssensor, die verbonden wordt met een smartphone en metingen van temperatuur, vochtigheid, lichtintensiteit, aantal stappen, e.d. verricht. U kunt als bezoeker de Proximo verzamelen (PCB, I/O connector, batterijen, firmware en behuizing) en zelf samenstellen op de beursvloer.
Voor bezoekers van de World of Electronics is het mogelijk om iedere dag een relevant seminar te bezoeken. Een actueel thema en een titel met een twist is het Internet of Industrial Things seminar.
Om de voordelen van het Internet of Things voor industriële toepassingen goed en volledig te benutten, is het van cruciaal belang om intelligente systemen en sensoren uit het veld met slimme IT-technologieën te verbinden. De sprekers van het IoIT seminar benadrukken de hardware, koppeling met de cloud en het beheersen van de data.
Door de toename van IoT applicaties en het op grote schaal gebruiken van elektronica in nieuwe gebieden wordt het energieverbruik cruciaal. Het is van belang dat apparaten zo lang mogelijk blijven functioneren. Het seminar Low Power Design geeft vanaf de ontwikkeling tot en met het eindproduct de deskundigheid voor een optimale aanpak aan.
Bij de ontwikkeling en productie van elektronica is een brede bedrijfsketen betrokken. Dat mag uit dit verhaal duidelijk zijn. Om dit proces betrouwbaar en goed te laten verlopen wordt in elke fase de elektronica getest op functionaliteit, veiligheid en regelgeving.
In het seminar ‘betrouwbare elektronica ontwikkelen en produceren’ geven sprekers aan hoe communicatie en afstemming tussen de ketenpartijen op cruciale momenten zal plaatsvinden. Dat levert een positieve bijdrage in de timing, kosten en resultaten.
Er is een weldaad aan deskundigheid aanwezig, om industriële bedrijven de kansen van elektronica en integratie van technieken te bieden.

Wat een geweldige aanleiding om de World of Technology & Science te bezoeken.