Elektrotechniek
13 juni 2017

Digitale techniek verovert meterkast

Grid-architecturen met accucapaciteit

Het tijdperk dat elektrische energie vanuit een centraal punt komt, hebben we achter ons gelaten en we zien dat de traditionele schakel en verdeelinrichting aan het veranderen is. Omvormers voor de energie vanuit zonnepanelen alsmede accu’s voor de lokale opslag van elektrische energie zijn maar een paar voorbeelden van dat wat er aan het veranderen is. Voor een bedrijf als ABB (die we kennen als leverancier van apparatuur voor schakel- en verdeelinrichtingen) betekent dit dat ze hun leveringspakket moeten aanpassen om klaar te zijn voor alle nieuwe grid-architecturen.

Stroomdistributie maakt steeds minder gebruik van de traditionele top-down energiestromen. Daarvoor in de plaats komen multi-source gridarchitecturen. Hierbij wordt stroom op meerdere locaties gegenereerd en meer gebruik gemaakt van hernieuwbare stroomvoorziening. Voor de netbeheerders betekent dit dat ze meer moeite krijgen om op een goede manier de energie te verdelen, hetgeen vraagt om een net met intelligentie. Die intelligentie start echter al bij de verdeelinrichting van de gebruikers. Ook die moet slim worden om op een goede manier om te gaan met de energie die zelf opgewekt wordt met de zonnepanelen op het dak, de energie die men opslaat in accu’s (iets wat van belang gaat worden als terugleveren niet meer interessant is) en dat wat uiteindelijk uit het net betrokken wordt.
ABB heeft de laatste tijd een aantal nieuwe producten op de markt gebracht waarmee een intelligente schakel- en verdeelinrichting te maken is almede omvormers en laadapparatuur. Ekip UP is daarvan de eerste die we noemen (afbeelding 1). Dit is een plug-and-play apparaat waarmee een oude laagspanningsinstallaties omgebouwd kan worden tot een digitaal microgrid. Het systeem wordt gekoppeld aan een cloud-gebaseerd platform voor energiebeheer. De Ekip UP bewaakt, zorgt voor beveiliging en levert snelle diagnoses van storingen. De Ekip UP wordt geleverd in vijf verschillende uitvoeringen:

Ekip UP Monitor meet de waarden van de stroom, spanning, energie en energiekwaliteit en rapporteert en analyseert daarnaast storingen.
Ekip UP Protect voegt alle benodigde beveiligingsfuncties voor energietoevoer toe.
Ekip UP Protect+ zorgt daarnaast zorgt voor de beveiliging van generatoren en voor een adaptieve en directionele beveiliging voor stroomdistributienetwerken.
Ekip UP Control voegt algoritmes voor energiebeheer toe aan de bewakingsfuncties.
Ekip UP Control+ is de krachtigste uitvoering met de volledige reeks functies en functioneert als een veelomvattende microgrid-controller.

Ekip UP is geschikt voor laagspanningtoepassingen variërend van 40 kW tot 4 MW. Het multifunctionele apparaat kan op een deur of op DIN-rails worden gemonteerd. Met het intuïtieve kleurenscherm, dat 10 talen ondersteunt, kan de gebruiker snel en gemakkelijk door instellingen bladeren, waarschuwingen controleren en parameters instellen.
Duidelijk is dat de Ekip UP bedoeld is voor de grotere installaties, maar de technologie die in dit apparaat verwerkt is, kan natuurlijk ook gebruikt worden voor kleinschaliger installaties. We zien dan ook dat de techniek in meerdere applicaties verwerkt is, van installaties voor in huis tot aan containers die bedoeld zijn voor het maken van een microgrid voor bijvoorbeeld een Afrikaans dorpje dat het tot nu toe moet doen met energie die ze zelf opwekken met dieselgeneratoren.

Meer nieuws van ABB
Meer nieuws over Elektrotechniek
Meer nieuws over installatie- en schakelmateriaal

Uitgelicht