niveaumeters/radar
27 maart 2018

Optische vloeistofniveau-schakelaar

Voor industriële toepassingen

Er zijn verschillende systemen waarmee het niveau van een vloeistof is te bepalen. Gaat het om het simpelweg bepalen of het niveau onder of boven een bepaalde grens ligt, dan is nog altijd de vlotterschakelaar een simpele en goedkope optie. Aangezien dit een mechanisch systeem is, heeft hij de nodige nadelen. Een optische schakelaar heeft deze nadelen niet en biedt eigenlijk alleen maar voordelen ten opzichte van de vlotter.

Als uitbreiding op de veel gebruikte Optomax vloeistofniveau-schakelaars, die op een slimme, goedkope en betrouwbare manier met behulp van infrarood (IR) een vloeistofniveau kunnen bepalen, heeft SST- Sensing de Optomax Industrial-serie uitgebracht. Deze hebben dezelfde functionaliteit en prestaties, maar bieden meer elektrische robuustheid en flexibiliteit. Ze zijn geschikt voor voedingsspanningen van 4,5 VDC tot 15,4 VDC of 8 VDC tot 30 VDC en hebben ingebouwde bescherming tegen overspanning, omgekeerde polariteit en de aanwezigheid van piekspanningen of elektrostatische ontladingen. Ze kunnen een uitgangsstroom van maximaal 1 A schakelen en kunnen daardoor worden gebruikt om direct alarmbakens en relais alsmede kleine pompen en motoren in het systeem te activeren. Simpele besturingen zonder PLC’s of besturingscomputers zijn hiermee dus probleemloos te realiseren.
De vloeistofniveau-schakelaars kunnen drukniveaus tot 20 bar aan. Bovendien worden de industriële werktemperatuurbereiken ondersteund – standaardmodellen hebben een bereik van -25 tot 80 °C en uitgebreide versies zijn geschikt voor het bereik -40 tot 125 °C.
De schakelaars zijn compact en slechts 33,8 mm lang en hebben keuze uit verschillende schroefdraadopties (M12, ½ -20 UNF en 1/4 NPT). Ze worden geleverd in twee verschillende chemisch resistente, anticorrosieve behuizingen, waarbij Polysulfone wordt gebruikt voor de meeste toepassingen en Nylon TMDT (Trogamid) voor taken zoals de verwerking van voedsel en dranken.

Het meetsysteem
Bij de Optomax-sensoren wordt gebruik gemaakt van een simpel en slim meetsysteem waarbij IR-licht de basis vormt. Zoals in afbeelding 1 te zien is, bevat de sensor een IR-LED en een fototransistor. Het licht van de LED wordt gestuurd naar de punt van de sensor. Deze is lichtdoorlatend voor infrarood, maar net als bij een glazen ruit, wordt een deel van het licht gereflecteerd. Door de vorm van de punt komt dit gereflecteerde licht terecht op de fototransistor die daardoor in geleiding gebracht wordt.

Meer nieuws over niveaumeters/radar
Meer nieuws over Test- en meetinstrumenten

Uitgelicht