Elektrotechniek
25 april 2019

Push-in kabelwartel

Om installatie te versnellen

Onlangs introduceerde ABB een kabelwartel bedoeld om het installeren een stuk te vergemakkelijken. Zoiets is op papier vrij gemakkelijk gesteld, maar is dat ook daadwerkelijk het geval. Wij hebben een wartel laten komen en onderworpen aan een test om zo zelf te ervaren of het installatiegemak dat ABB noemt echt wel zo is.

Waarom we kabelwartels gebruiken, hoeven we niet uit te leggen. Dit is immers de meest gemakkelijke manier om er voor te zorgen dat de invoer van een kabel in een behuizing goed afgesloten is voor vocht en vuil. Installatiekasten die zo uitgerust zijn kunnen zo gemakkelijk geschikt gemaakt worden voor toepassing in o.a. vochtige ruimtes. Deze functie blijft jarenlang gegarandeerd als wartel, kabel en kast van goede kwaliteit zijn.
Kabelwartels worden ook wel gebruikt voor het doorvoeren van snoeren bij applicaties die niet vast opgesteld worden. Zelf kom ik meer dan geregeld wartels tegen op verplaatsbare apparaten, theaterlampen en onderdelen voor tijdelijke stroomvoorziening zoals zwerkasten en verdeelblokken. Daar wordt de wartel niet alleen gebruikt voor het voorkomen van binnendringend vocht en vuil ook gebruikt als trekontlasting. Er zijn zelfs wartels die voorzien zijn van een veerachtige constructie om de kabel te beschermen tegen te vaak buigen. De vraag blijft echter of een kabelwartel wel geschikt is voor toepassing op verplaatsbare elektrische apparaten en onderdelen. De praktijk laat zien dat de meeste wartels voor deze toepassing grote beperkingen hebben. Welke dat zijn, is snel op te noemen.

Standaard wartel
De standaard wartel die met een moer vastgezet wordt, heeft twee belangrijke nadelen die vooral opspelen als deze wartels gebruikt worden voor niet vast opgestelde applicaties. Als eerste is dat de niet optimale trekontlasting. Zeker na verloop van tijd zie je dat het snoer langzaam uit de wartel getrokken wordt en de losse aders uit de wartel komen. Of dit ook daadwerkelijk altijd gebeurt, is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de kleminrichting in de wartel, de kracht waarmee de kabel geklemd wordt en natuurlijk het gebruik. De eerste factoren hebben we redelijk goed zelf in de hand, maar het gebruik is natuurlijk de grootste onzekere factor.
Het tweede nadeel heeft te maken met de moer waarmee de wartel vastgezet wordt. Door beweging van de kabel kan na verloop van tijd deze los komen te zitten. De hele wartel kan dan los komen te liggen en is ook niet weer gemakkelijk opnieuw vast te zetten. Daarvoor moet de behuizing geopend worden om bij de moer te komen.
Het losraken van de moer kan voorkomen worden door het toepassen van een klem- of kartelring of door helemaal geen moer te gebruiken en het schroefdraad in de behuizing te tappen – iets dat niet voorkomt dat de wartel los gaat zitten, maar wel er voor zorgt dat het opnieuw vastzetten een stuk gemakkelijker is.

Meer nieuws van ABB
Meer nieuws over Elektrotechniek