besturingstechniek
14 april 2022

Verbeterde communicatiebeveiliging

Pas onderstations aan

We leven in een wereld die snel verandert. Cybercrime is een verdienmodel geworden of een wapen in een digitale oorlog. Ook de industriële netwerken worden hierbij niet ontzien en zijn steeds vaker het doelwit. Omdat industriële netwerken meer en meer gekoppeld worden aan andere netwerken, denk aan IIOT-oplossingen, kunnen we niet de gevaren uit het oog verliezen. De nieuwe EDS-4000/G4000-serie van Moxa kunnen daarbij uw netwerk aanzienlijk veiliger maken.

Volgens IDC’s Worldwide IT/OT Convergence 2022 Predictions zal tegen 2024 75% van de nieuwe operationele applicaties die aan de edge worden ingezet, gebruik maken van containerisatie om een meer open en configureerbare architectuur mogelijk te maken die nodig is voor veerkrachtige operaties. Naarmate industriële automatiseringstoepassingen blijven evolueren, vereisen OT-architecturen verbeterde netwerkmogelijkheden en netwerkbeveiliging.
“Onlangs hebben we geconstateerd dat onze klanten het een grotere uitdaging vinden om hun apparaten aan te sluiten en tegelijkertijd te voldoen aan een verscheidenheid aan vereisten voor kritieke infrastructuur”, zegt Gary Chang, productmanager bij Moxa Networking Co. Ltd. “Kritische infrastructuur vereist geavanceerde netwerkoplossingen die de operationele veerkracht en toekomstbestendige netwerken versterken. Onze EDS-4000/G4000 Series-portfolio van switches transformeert het netwerkconcept in tastbare netwerkmogelijkheden om onze klanten in staat te stellen om gemakkelijk veilige, betrouwbare industriële netwerken met hoge bandbreedte te bouwen.”

Meer veerkracht
Terwijl de OT/IT-convergentie versnelt, worden verbeterde netwerkbeveiliging, hoge prestaties, sterke betrouwbaarheid en geavanceerde bruikbaarheid van het grootste belang voor het bouwen van industriële netwerken van de volgende generatie die de operationele veerkracht versterken.
De nieuwe EDS-4000/G4000-serie zijn ‘s werelds eerste IEC 62443-4-2 gecertificeerde Ethernet-switches die werden gecertificeerd door IECEE vanwege de ingebouwde, geharde beveiliging die is ontwikkeld door de strikte levenscyclus van softwareontwikkeling te volgen die wordt beschreven in de standaard. Samen met Moxa’s uitgebreide netwerkbeveiligingsportfolio, helpt Moxa een veilige netwerkbasis te creëren om industriële activiteiten te beschermen en toekomstbestendig te maken.

Massa-implementaties
Naarmate het aantal aangesloten apparaten in industriële operaties exponentieel groeit, biedt de EDS-4000/G4000-serie meerdere interfacecombinaties met maximaal 14 poorten en een reeks opties, waaronder fast Ethernet, Gigabit, 2.5GbE-uplinks, SFP en IEEE 802.3bt PoE-connectiviteit. Hierdoor kunnen netwerkbeheerders meer apparaten aansluiten, vooral in toepassingen zoals intelligente transportsystemen die netwerken met hoog vermogen en hoge bandbreedte vereisen.
Daarbij komt dat de EDS-4000/G4000-serie gecertificeerd is voor NEMA TS2, EN 50121-4, IEC 61850-3/IEEE 1613, DNV, ATEX Zone 2, Class I Division 2, om te voldoen aan de behoeften van een breed scala aan industriële toepassingen. De EDS-4000/G4000-serie beschikt ook over Turbo Ring en Turbo Chain snel netwerkherstel om een soepele werking te garanderen.
De verbeterde web-GUI biedt gebruikers een meer intuïtieve manier om configuraties en netwerkbeheer uit te voeren. De draaibare voedingsmodule biedt veldtechnici flexibiliteit bij het installeren van apparaten en het onderhouden van het netwerk. Bovendien helpen de LED-indicatoren aan twee kanten van het apparaat technici om de status van netwerkapparaten gemakkelijk te identificeren, waardoor hun werk gemakkelijker wordt.

Verbeterde communicatiebeveiliging

Industrial Ethernet Switch eigenschappen
De eigenschappen van de nieuwe serie op een rij:

  • Uitgebreide portfolio met 68 modellen, variërend van 8 poorten tot 14 poorten
  • Meerdere interfacecombinaties, waaronder fast Ethernet, Gigabit, 2.5GbE, SFP en IEEE 802.3bt PoE
  • Ontwikkeld volgens de IEC 62443-4-1 en in overeenstemming met de IEC 62443-4-2 industriële cyberbeveiligingsnormen
  • Turbo Ring en Turbo Chain (hersteltijd < 20 ms @ 250 switches) en RSTP/STP voor netwerkredundantie
  • Draaibare voedingsmodule om installatie en onderhoud te vereenvoudigen
  • Breed scala aan stroominvoeropties voor flexibele inzet
  • Compacte en flexibele behuizing die in kleine ruimtes past
  • Ondersteunt MXstudio voor eenvoudige installatie, bediening, onderhoud en diagnose

Modelec
De nieuwe EDS-4000/G4000-serie wordt in Nederland geleverd door Modelec. Zij zijn al jaren betrokken bij industriële netwerken die over het algemeen zijn ontworpen en gebouwd voor een lange levensduur en in deze tijd maar weinig veranderen. Ook wordt er weinig onderhoud aan deze netwerken gedaan. Vanuit de onderhoudsgedachte is het tegenwoordig niet meer zo dat een netwerk 10 jaar blijft draaien en dan ook nog up-to-date is. Preventief onderhoud zal gepland moeten worden. Modelec helpt relaties tijdens het netwerkontwerp door mee te denken om een zo secuur mogelijk netwerk op te leveren. Daarnaast helpen ze hun klanten bij het up to date houden van hun netwerken. De support engineers van Modelec gaan bij klanten langs voor een netwerkscan waarbij op verschillende vooraf gedefinieerde punten wordt gekeken of het netwerk nog voldoet aan de gestelde eisen. Daarbij nemen ze hun kennis over de ontwikkelingen op het gebied cybersecurity mee. Hier gaan immers de ontwikkelingen heel erg snel. Hacken is een verdienmodel en een oorlogsstrategie geworden en daar wil niemand last van hebben. Met een goed dichtgetimmerd netwerk kan ook een OT-netwerk volledig beschermd zijn terwijl vanuit de hele wereld toch de machines te benaderen zijn.

Dit artikel heeft betrekking op het volgende thema
Meer nieuws van MODELEC
Meer nieuws over besturingstechniek
Meer nieuws over Industriele automatisering

Thema's