Het Evoluon, een dag lang het centrum
Het Design Automation & Embedded Systems Event (D&E), het event voor ontwikkelaars en toepassers van embedded systems is dit jaar op 17 mei in het prachtige Evoluon in Eindhoven. Dit keer weer als van ouds netwerken met vakgenoten en potentiële klanten, maar nog veel belangrijker, het volgen van een groot aantal interessante lezingen over de meest uiteenlopende onderwerpen .
Het D&E event belooft weer een dag te worden die je als ontwikkelaar van embedded systemen niet wilt missen. De dag wordt geopend door Peer Kalk, Chief Electronics van de Hydro Motion, een draagvleugelboot die vaart op waterstof en ontwikkeld is door de studenten van het TU Delft Solar Boat Team (afbeelding 1).
De boot is een indrukwekkende verschijning: een zeewaardige, ruim 8 meter lange trimaran, uitgerust met een compleet waterstofsysteem, de slimste elektronica, alle onderdelen om de boot krachtig voort te stuwen en de sterkste draagvleugels. De boot wordt bestuurd door drie piloten en haalt snelheden tot wel 40 kilometer per uur. In de boot van de studenten wordt waterstofgas onder hoge druk bewaard in een tank aan boord. De brandstofcel brengt deze waterstof samen met zuurstof uit de lucht en genereert zo elektriciteit. Hiermee wordt de motor aangedreven en vaart de boot.
Onder de boot zitten drie super sterke draagvleugels bevestigd. Bij een snelheid van 22 km/h liften deze de boot zo'n 40 centimeter boven de golven uit, een spectaculair gezicht. De rompen van de boot komen zo boven het water en ondervinden zo drastisch minder weerstand, want efficiëntie is van groot belang tijdens de uitdagende lange afstandsrace die het team te wachten staat.
Peer Kalk zal tijdens zijn lezing uitgebreid in gaan op alle embedded systemen die in de boot te vinden zijn om de gewenste prestatie te laten leveren.
Het programma van de dag wordt afgesloten door Ronald Heil, Cyber Security Expert bij KPMG. Hij snijdt in zijn lezing met de titel 'Operationele technologie beveiligen? Disruptief denken is vereist!' een actueel thema aan: de beveiliging van embedded/IoT systemen tegen hackers en andere kwaadwillenden. Iedereen weet dat cyberaanvallen op industriële omgevingen niet alleen toe nemen, maar ook steeds impactvoller en krachtiger worden. Ondanks dat deze omgevingen kwetsbaar blijken te zijn, introduceert de wereld (met toenemende snelheid) hyperconnectiviteit boven moderniserings- en optimalisatie-initiatieven zoals digitalisering, industrieel internet der dingen, cloudgebruik, verbonden geïntegreerde systemen/ecosystemen, enz. Hoe kunt u beveiliging en OT-veerkracht inschakelen in deze gedigitaliseerde omgeving? In zijn presentatie zal Ronald Heil zijn observaties belichten en uitleggen waarom Disruptive Thinking vereist is.
RF design in een IoT wereld
Slechts een beperkt deel van het programma is bekend op het moment dat we dit schrijven. Wel al staan twee lezingen op het programma die nauw verwant zijn. Het gaat om lezingen over de antennes die ingezet kunnen worden voor draadloze IoT-toepassingen. Een goed matchende antenne is namelijk belangrijk voor een optimale draadloze verbinding met een minimaal vermogen.
Hoe je multichip antennes (afbeelding 2) kan matchen in combinatie met het ontwerp van je PCB is de vraag waar Remco van de Griendt van Würth Elektronik zich op focust. Daarnaast gaat hij het ook hebben over de specifieke problemen van het ontwerp van een PCB rondom SMA connectoren, voor als u besluit een externe antenne te gaan gebruiken. Remco belooft dat dit een praktische lezing wordt voor elektronica-ontwikkelaars die zelf draadloze technieken in hun ontwerp willen toepassen.
Maar hoe weet je of de antenne goed is aangepast? Daarvoor moet er gemeten worden. Roger Denker van MegiQ zal het daarover hebben namens TOP electronics. Draadloze producten kunnen namelijk antennevalkuilen hebben als u niet weet waar u op moet letten. Antennes zijn niet zomaar componenten, ze moeten worden geïmplementeerd met aandacht voor hun toepassing en omgeving. Niet alleen de antenne-impedantie moet worden aangepast, maar ook het stralingspatroon moet aan bepaalde criteria voldoen. In zijn presentatie richt Roger zich op de eerste stadia van de ontwikkeling van prototypes van draadloze applicaties. Daarbij gaat hij het hebben over de antennes voor de standaard frequenties die voor IOT en 4G gebruikt worden. Vervolgens zal hij het ook met u hebben over de manieren hoe de HF-eigenschappen en het stralingspatroon kunnen worden gecontroleerd (afbeelding 3).
En meer
Over het voeden van embedded systems zijn er drie lezingen. Hans Zijlstra van Elincom zal het gaan hebben over primaire lithium-batterijen in IoT-devices (afbeelding 4), Gerard Fianen van INDES-IDS zal gaan uitleggen hoe je de interoperability van PoE kunt waarborgen en Bert Broekhuizen van CN Rood behandelt de testmethodes van batterijen voor ontwikkeling en productie. Verder is er een lezing over hardware versnellen met FPGA's (Frank de Bont, Core|Vision), hoe je VHDL gemakkelijker kunt inzetten voor het controleren van een FPGA (Robert Wijma, Alten) en zal Kurt van Buul van HMS Networks het onderwerp netwerkbeveiliging nog een keer onder de aandacht brengen.
Welke lezingen er nog meer gehouden worden, kunt u vinden op de site van het evenement. Daar vindt u ook alle andere info alsmede de manier om u aan te melden als bezoeker.
Het D&E event 2022 wordt gehouden op 17 mei in het Evoluon in Eindhoven. De dag begint om 9.00 uur met ontvangst en koffie waarna de eerste lezing om 9.30 uur start. In totaal zijn er 16 lezingen met tussendoor een aantal pauzes voor o.a. de lunch en het bezoeken van de kennismarkt. Tenslotte zal rond de klok van 4 uur het evenement afgesloten worden met een netwerkborrel die tot ongeveer 17.00 uur zal duren.
Meer informatie
![]() | |
Telefoon | 033 - 465 75 07 |
Fax | 033 - 461 66 38 |
Bedrijfsnaam
FHI, federatie van technologiebranchesAdres
Dodeweg 6BPostcode en plaats
3832 RC LEUSDENWebsite
http://www.fhi.nlMeer informatie
Leveranciersgids
Ook de lader vraagt om een voeding
Veiligheid en beschikbaarheid 24/7
Het Evoluon, een dag lang het centrum
Advanced Engineering 11 & 12 mei 2022
Pas onderstations aan.
VanLien/ABB Noodverlichting wijst de weg
Test je kennis & win een slipcursus!
Het doel van noodverlichting is eenvoudig: zorgen voor een veilige uitweg. Hoe regel je dat? Wat weet jij over noodverlichting? Test je kennis in de WegWijsQuiz van VanLien/ABB Noodverlichting. Je maakt dan kans op een slipcursus op Circuit Zandvoort. Naar de Quiz! >>
Nauwkeurige en ergonomische schroevendraaiers van WERA
Service- en onderhoudsbenodigdheden van de serie Kraftform Micro. Lees meer >>
Sinds 1999 waarborgt ICAPE Group de toelevering van printen en op maat gemaakte technische onderdelen voor grote spelers in de globale elektronica-industrie. Met bijna 3000 actieve klanten ontwikkelt het Franse bedrijf zich tot een van de gevestigde wereldleiders in zijn sector.
Lees verder
ASML - Veldhoven
Management Assistant
Does assisting top managers in a dynamic, high demanding, international environment energize you? Then ASML is what you are looking for! Every day you use technology that contains microchips. From smartphones and laptops, to washing machines, credit cards and cars. ASML is the world leader of advanced technology systems for the semiconductor industry. Due to our growth we are continuously searching for new talent. We like to welcome pro-active team players and strong communicators who can deliver high quality services to our Management Support Organization (MSO). You will be part of a creative, dynamic work environment with encouraging management assistants. We have multiple opportunities for junior, mid-level and senior candidates.
Read more >>
Application form >>
Hertek B.V. - Weert
Teamleider Service (50% Weert - 50% landelijk)
Ben jij op zoek naar een zeer afwisselende en interessante teamleiders functie?
Wil je naast het aansturen van je service en planning medewerkers vanuit kantoor, ook een aantal dagen per week op pad naar je medewerkers in de buitendienst? Kwaliteit, veiligheid en welzijn voor onze medewerkers staat hoog in het vaandel. Wil je graag werken bij een bedrijf dat verbetervoorstellen en initiatieven van hun medewerkers waardeert?
Dan is deze baan bij de Hertek Groep wellicht iets voor jou. Lees meer >>
AE Sensors - Dordrecht
Sales engineer
AE Sensors BV is een groothandel die ook totaaloplossingen levert en ontwikkelt. Wij zoeken een techneut die met passie voor elektronica en sensoren graag problemen oplost en uitdagingen zoekt. Daarnaast is flexibiliteit een absolute pré. Het kan zijn dat je op het ene moment op een offshore platform, een zeegaand schip of een kraan in de Rotterdamse haven staat, maar een paar uur later in de clean room van een chip machine fabrikant.
Lees meer >>
Vandentempel Service - Hattem
Kalibratietechnicus
Binnen een team van technisch specialisten ga je diverse test- en meetapparatuur kalibreren. Je maakt hierbij gebruik van moderne hoogwaardige Fluke kalibratoren in combinatie met MET/CAL kalibratie management software. Of het nu gaat om eenvoudige laagspanningstesters of complexe meetapparatuur voor midden- of hoogspanningstoepassingen; bij Vandentempel kun je jouw technische hart ophalen en jezelf blijven ontwikkelen. Lees meer >>
Lees hier de meest recente editie van e-totaal magazine!
U scrollt eenvoudig door de verschillende artikelen en via de actieve hyperlinks komt u direct in contact met de verschillende leveranciers en adverteerders.
Wilt u de papieren editie gratis ontvangen, vul dan uw gegevens in via het contact formulier .
ICAPE Group ; Expert services supplier of customized PCBs and technical parts.
Bent u voldoende vertrouwd met PCB-ontwerp?
RS Components Nederland:
De rol van sensoren in IIoT - Sensoren zijn een sleuteltechnologie geworden. Lees in deze gratis whitepaper alles over de cruciale rol van slimme sensoren in het Industrial Internet of Things en lees meer over IIoT op de themapagina van RS Components.
Transfer Multisort Elektronik:
Hoe meet ik stroomverbruik - kom te weten hoe u zelf uw stroomverbruik thuis kunt meten!
RS Components Nederland:
Tussen leverancier en klant
RS Components is meer dan een webshop
Transfer Multisort Elektronik:
DC-spanningsomvormer - welke te kiezen?
Binder Nederland B.V.:
M16-connectoren
De perfecte oplossing voor toepassingen die veel contacten vereisen
Acal BFi:
5G voor uw project?
5G is er, maar wanneer kunnen we echt beginnen?
Transfer Multisort Elektronik:
Optische kabel - alles wat u moet weten
RS Components Nederland:
Als de winkel om de hoek
RS Components neemt veel werk uit handen
Transfer Multisort Elektronik:
Leds voor sterilisatie met UV-C-licht
Ontvang wekelijks het laatste nieuws uit uw vakgebied. Meld u hier aan voor de gratis nieuwsbrief. U wordt dan ook op de hoogte gehouden van het verschijnen van de nieuwe
e-zines.