Technologie gaat de komende decennia de wereld veranderen. Een van de belangrijkste vragen daarin is: hoe ver willen we daar in gaan? Onderzoekers van de Universiteit Twente gaan, met collega's van over de hele wereld, de komende drie-en-een-half jaar aan de slag met die vraag.
Input voor nieuw beleid
Het onderzoek gaat over de ethische en juridische aspecten van nieuwe technologieën waarvan grote maatschappelijke en economische gevolgen worden verwacht en moet waardevolle input opleveren voor toekomstig Europees beleid.
Met de subsidie voor het project SIENNA investeert de Europese Unie stevig in onderzoek naar de effecten van nieuwe technologie op mensenrechten en ethiek. In het project SIENNA, dat staat voor Stakeholder-informed ethics for new technologies with high socio-economic and human rights impact, worden op een innovatieve manier de consequenties van de groeiende mogelijkheden op het gebied van robotica, menselijke genetica en human enhancement in kaart gebracht.
Grote vragen
Alle drie de technologieën roepen grote vragen op. "We slagen er steeds beter in kunstmatige intelligentie te ontwikkelen, waardoor we zelflerende robots krijgen. Die kunnen risico's vormen voor de veiligheid, bijvoorbeeld als ze ongehoorzaam worden", aldus prof. dr. Philip Brey, hoogleraar Filosofie van de Techniek aan de Universiteit Twente en projectleider van SIENNA. "Bij menselijke genetica moet je denken aan vraagstukken over of we vinden dat ouders moeten kunnen beslissen over bijvoorbeeld het geslacht of bepaalde karaktereigenschappen voor kun kind. Human enhancement gaat over de vraag welke technologische verbeteringen aan het menselijk lichaam we wel en niet acceptabel vinden. Kunnen we straks supermensen worden en wat betekent dat voor ons leven en voor onze manier van samenleven met anderen?"
Al die ontwikkelingen moeten in overeenstemming worden gebracht met onze waarden en belangen. Brey: "Door bijvoorbeeld ethische codes en richtlijnen, wet- en regelgeving en onderzoeksprotocollen kunnen we zorgen dat bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën mensenrechten worden gerespecteerd. Denk daarbij aan aspecten van vrijheid, privacy, gelijkheid, menselijke autonomie en waardigheid."
Samen met stakeholders worden in het project de ethische consequenties van de technologische ontwikkelingen in kaart gebracht. Experts duiden de verwachte ontwikkelingen, zowel van technologie als de maatschappelijke impact. Aan maatschappelijke organisaties en bedrijven wordt gevraagd naar hun mening, en ook worden er liefst elfduizend interviews in elf landen afgenomen, waarin inwoners wordt gevraagd naar hun mening over deze technologieën.
Impact wereldwijd
De onderzoekers beperken hun onderzoek niet alleen tot Europa, maar kijken ook buiten de grenzen van het continent. Brey: "Dit onderwerp is daar bij uitstek geschikt voor. Het is interessant om te kijken hoe het buiten Europa geregeld is en wat opinies zijn. De voorstellen die we binnen dit project doen, zijn universeler dan louter Europese kaders."
Europese innovatiesubsidie
Het project ontvangt een subsidie van circa vier miljoen euro uit het Europese Innovatieprogramma Horizon 2020. De Universiteit Twente is project-coördinator en zet expertise in vanuit de diverse disciplines: Naast de vakgroep Wijsbegeerte van prof. dr. Brey zijn ook onder meer de vakgroepen Governance and Technology for Sustainability en Human Media Interaction nauw betrokken bij het onderzoek.
De overige partners in het project zijn: Uppsala University (Zweden), Helsinki Foundation for Human Rights (Polen), Harvard University (VS) European Network of Research Ethics Committees, Trilateral Research Ltd. (Verenigd Koninkrijk), University of Granada (Spanje), Ionian University (Griekenland), Federal University of Rio de Janeiro (Brazilië), Dalian University of Technology (China), French National Centre for Scientific Research (Sciences Po) (Frankrijk), Chuo University (Japan) en University of Cape Town (Zuid-Afrika). Het project wordt ook gesteund door onder meer IEEE, ACM, EURobotics, World Health Organisation, Human Genome Organisation, ALLEA (all European Academies) en Council of Europe.
Moderne software maakt het u gemakkelijk
Deze gaan vandaag de dag hand in hand
De vakbeurs voor wetenschap en technologie
Mogelijk door een piëzo-resistive druktransducers
Energy Storage en Power Electronics bundelen krachten
EDAC connectoren in de TME catalogus
Duurzame, veilige connectoren voor de industrie en de automobielsector. Lees meer >>
Alliander
Uitvoerder Elektrotechniek
Als Uitvoerder Elektro ben je klant- en resultaatgericht door een goed overzicht te hebben over de lopende werkzaamheden. Dit doe je door zowel met klanten, aannemers en collega's goed en duidelijk te communiceren en verwachtingen te managen. Er wordt van jou verwacht dat je storingen veilig en zo snel mogelijk oplost met jouw team van monteurs. Daarnaast verzorg je ook het onderhoud van het Liander net.
Lees meer >>
ASML - Veldhoven
Experienced Electrical Integration Engineer
Are you an experienced electrical engineer? And do you like to execute measurements on Electrical test set-ups & prototypes? Then our position of Electrical Integrator will be very interesting for you!
Learn more about this job >>
Application form >>
ASML - Veldhoven
Electrical Design Engineer
Are you an experienced electrical design engineer? Do you like to design complicated electrical systems? You'd better contact us today! As an Electrical Design Engineer, you design and maintain interconnections between boards, racks, cabinets, interconnect PCBA's, sensors and actuators.
Learn more about this job >>
Application form >>
ASML - Veldhoven
Management Assistant
Does assisting top managers in a dynamic, high demanding, international environment energize you? Then ASML is what you are looking for! Every day you use technology that contains microchips. From smartphones and laptops, to washing machines, credit cards and cars. ASML is the world leader of advanced technology systems for the semiconductor industry. Due to our growth we are continuously searching for new talent. We like to welcome pro-active team players and strong communicators who can deliver high quality services to our Management Support Organization (MSO). You will be part of a creative, dynamic work environment with encouraging management assistants. We have multiple opportunities for junior, mid-level and senior candidates.
Read more >>
Application form >>
AE Sensors - Dordrecht
Sales engineer
AE Sensors BV is een groothandel die ook totaaloplossingen levert en ontwikkelt. Wij zoeken een techneut die met passie voor elektronica en sensoren graag problemen oplost en uitdagingen zoekt. Daarnaast is flexibiliteit een absolute pré. Het kan zijn dat je op het ene moment op een offshore platform, een zeegaand schip of een kraan in de Rotterdamse haven staat, maar een paar uur later in de clean room van een chip machine fabrikant.
Lees meer >>
VanLien/ABB Noodverlichting wijst de weg
Test je kennis & win een slipcursus!
Het doel van noodverlichting is eenvoudig: zorgen voor een veilige uitweg. Hoe regel je dat? Wat weet jij over noodverlichting? Test je kennis in de WegWijsQuiz van VanLien/ABB Noodverlichting. Je maakt dan kans op een slipcursus op Circuit Zandvoort. Naar de Quiz! >>
Sinds 1999 waarborgt ICAPE Group de toelevering van printen en op maat gemaakte technische onderdelen voor grote spelers in de globale elektronica-industrie. Met bijna 3000 actieve klanten ontwikkelt het Franse bedrijf zich tot een van de gevestigde wereldleiders in zijn sector.
Lees verder
ICAPE Group ; Expert services supplier of customized PCBs and technical parts.
Bent u voldoende vertrouwd met PCB-ontwerp?
RS Components Nederland:
De rol van sensoren in IIoT - Sensoren zijn een sleuteltechnologie geworden. Lees in deze gratis whitepaper alles over de cruciale rol van slimme sensoren in het Industrial Internet of Things en lees meer over IIoT op de themapagina van RS Components.
Transfer Multisort Elektronik:
Hoe meet ik stroomverbruik - kom te weten hoe u zelf uw stroomverbruik thuis kunt meten!
RS Components Nederland:
Tussen leverancier en klant
RS Components is meer dan een webshop
Transfer Multisort Elektronik:
DC-spanningsomvormer - welke te kiezen?
Binder Nederland B.V.:
M16-connectoren
De perfecte oplossing voor toepassingen die veel contacten vereisen
Acal BFi:
5G voor uw project?
5G is er, maar wanneer kunnen we echt beginnen?
Transfer Multisort Elektronik:
Optische kabel - alles wat u moet weten
RS Components Nederland:
Als de winkel om de hoek
RS Components neemt veel werk uit handen
Transfer Multisort Elektronik:
Leds voor sterilisatie met UV-C-licht
Ontvang wekelijks het laatste nieuws uit uw vakgebied. Meld u hier aan voor de gratis nieuwsbrief. U wordt dan ook op de hoogte gehouden van het verschijnen van de nieuwe
e-zines.