De KU Leuven Kernfaciliteit KFGS vind je in het Leuven NanoCentre-gebouw. | © KU Leuven - Rob Stevens
Van zonnecellen over microchips tot led-lampen: fundamenteel zijn deze hightech-toepassingen allemaal gebaseerd op de interactie tussen licht en materie. In de nieuwe KU Leuven Kernfaciliteit KFGS worden die interacties onderzocht én gemanipuleerd. "We zijn constant bezig bestaande materialen te verbeteren en nieuwe te ontwikkelen."
Ondanks hun fundamenteel verschillende karakter zijn licht en materie vaak niet los van elkaar te zien. Dat is vooral zo in materialen waarvan de specifieke eigenschappen van beide fenomenen uitgebuit worden in toepassingen. Onze hoogtechnologische wereld is voor een groot stuk gebaseerd op die interactie tussen materie en licht, en bij uitbreiding alle elektromagnetische straling. Licht ligt bijvoorbeeld aan de basis van de processen in materialen die bepalen hoeveel elektriciteit een zonnecel kan oogsten. Vaak zijn het net de lichtgevende eigenschappen van materialen die de toepassing vormgeven, denk maar aan fluorescerende stoffen of led-verlichting.
De licht-materie-interactie wordt onderzocht binnen de spectroscopie, een domein op het kruisvlak van chemie, biologie en fysica dat een lange traditie kent aan KU Leuven. Al ruim vijftig jaar worden er in verschillende labo's en onderzoeksgroepen spectroscopische instrumenten ontwikkeld en gebruikt. Van fluorescentiemicroscopen over single molecule detectors tot ultrasnelle spectroscopen: materialen worden op het fundamentele micro- en nanoniveau (in de grootteorde van duizendsten tot miljoensten van een millimeter) helemaal binnenste buiten gekeerd. Er wordt bijvoorbeeld gekeken hoe elektronen onder impuls van invallend licht verspringen, of hoe een protonentransfer plaatsgrijpt. Deze specifieke fenomenen spelen zich af op een extreem korte tijdsschaal, de specialisatie van de ultrasnelle spectroscopie.
Eerst bestuderen, dan manipuleren
De Leuvense ‘spectroscopisten' kijken echter niet alleen passief toe hoe licht en materie fundamenteel met elkaar reageren, ze manipuleren ook materialen zodat die gewenste eigenschappen gaan vertonen en kunnen worden gebruikt en geïntegreerd in toepassingen. Dat doen ze bijvoorbeeld bij perovskiet, een zeer beloftevol materiaal voor de massaproductie van goedkope, efficiënte en zelfs plooibare zonnecellen. "We bestuderen dit materiaal eerst in detail, en trachten het dan op verschillende vlakken te verbeteren", zegt Dr. Eduard Fron, hoofd van de recent erkende KU Leuven Kernfaciliteit voor Geavanceerde Spectroscopie, kortweg KFGS. "Hoewel zonnecellen uit perovskiet in zeer korte tijd zeer efficiënt zijn geworden moeten we eerst nog een aantal uitdagingen oplossen voordat ze een concurrerende commerciële technologie kunnen worden."
Dat er bij het perovskietonderzoek wordt samengewerkt met het Leuvense onderzoekscentrum imec, dat onder meer is gespecialiseerd in nano-elektronica, ligt voor de hand. Dat gebeurt ook in het onderzoek naar betere halfgeleidermaterialen, die eerst grondig worden bestudeerd en vervolgens gemanipuleerd om er almaar betere en kleinere transistors mee te kunnen maken.
"We zijn constant bezig bestaande materialen te verbeteren en nieuwe te ontwikkelen, steevast met het oog op toepassingen die de samenleving en de economie ten goede komen", zegt Fron. "Van de opwekking van hernieuwbare energie over de verdere miniaturisering van microchips en zuinigere verlichting tot nieuwe medische scanners, microscopen en biosensors."
Om die continu voortdurende missie meer in de verf te zetten en de verschillende deelgebieden van de spectroscopie beter op elkaar af te stemmen, werden vijf spectroscopielabo's samengevoegd tot één groot ‘platform'. Dat spectroscopieplatform is nu erkend als ‘KU Leuven Kernfaciliteit'. "Onder de noemer van de KFGS willen we meer naar buiten treden als één groot spectroscopielabo, en aantonen dat de verschillende deelgebieden heel nauw met elkaar samenwerken", zegt Fron. De erkenning verhoogt ook de zichtbaarheid, en kan zo ook de financiering vergemakkelijken - vandaag wordt de KFGS ondersteund door fondsen van het FWO, KU Leuven, imec en een aantal Europese onderzoeksprogramma's. "Dat zal ons helpen om in de voorhoede te blijven van het mondiale spectroscopieonderzoek."
Op de schaal van femtoseconden
De KFGS wil ook nieuwe ‘klanten' aantrekken om van haar rijke expertise en geavanceerde onderzoeksapparatuur gebruik te maken. De expertise gaat zoals gezegd al een halve eeuw terug, maar de meettoestellen zijn nagelnieuw. Een twintigtal zijn het er, voldoende om alle mogelijke interacties tussen materie en licht te bestuderen én te manipuleren. Fron: "De volledigheid van het spectroscopieplatform is een van onze troeven. We kunnen alle onderzoeksvragen rond spectroscopie behandelen."
Om in de internationale voorhoede te blijven, zijn Fron en zijn collega's van de KFGS continu bezig hun apparatuur te verbeteren. Dat doen ze grotendeels vanuit de eigen ervaring en knowhow. "We verbeteren voortdurend onze technieken en onderzoeksmethoden." Vooral in Frons persoonlijke specialisatiedomein, de ultrasnelle spectroscopie, is dat een hele uitdaging. De fenomenen grijpen er plaats op de schaal van femtoseconden (een femtoseconde is een biljardste van een seconde). "Dan komt het erop aan verschillende lasers met ongelooflijke precisie op elkaar af te stellen, en dit zowel in ruimte als in tijd."
Meer door kunstmatige intelligentie
Ook de lader vraagt om een voeding
Veiligheid en beschikbaarheid 24/7
Het Evoluon, een dag lang het centrum
Advanced Engineering 11 & 12 mei 2022
VanLien/ABB Noodverlichting wijst de weg
Test je kennis & win een slipcursus!
Het doel van noodverlichting is eenvoudig: zorgen voor een veilige uitweg. Hoe regel je dat? Wat weet jij over noodverlichting? Test je kennis in de WegWijsQuiz van VanLien/ABB Noodverlichting. Je maakt dan kans op een slipcursus op Circuit Zandvoort. Naar de Quiz! >>
Nauwkeurige en ergonomische schroevendraaiers van WERA
Service- en onderhoudsbenodigdheden van de serie Kraftform Micro. Lees meer >>
Sinds 1999 waarborgt ICAPE Group de toelevering van printen en op maat gemaakte technische onderdelen voor grote spelers in de globale elektronica-industrie. Met bijna 3000 actieve klanten ontwikkelt het Franse bedrijf zich tot een van de gevestigde wereldleiders in zijn sector.
Lees verder
ASML - Veldhoven
Management Assistant
Does assisting top managers in a dynamic, high demanding, international environment energize you? Then ASML is what you are looking for! Every day you use technology that contains microchips. From smartphones and laptops, to washing machines, credit cards and cars. ASML is the world leader of advanced technology systems for the semiconductor industry. Due to our growth we are continuously searching for new talent. We like to welcome pro-active team players and strong communicators who can deliver high quality services to our Management Support Organization (MSO). You will be part of a creative, dynamic work environment with encouraging management assistants. We have multiple opportunities for junior, mid-level and senior candidates.
Read more >>
Application form >>
Hertek B.V. - Weert
Teamleider Service (50% Weert - 50% landelijk)
Ben jij op zoek naar een zeer afwisselende en interessante teamleiders functie?
Wil je naast het aansturen van je service en planning medewerkers vanuit kantoor, ook een aantal dagen per week op pad naar je medewerkers in de buitendienst? Kwaliteit, veiligheid en welzijn voor onze medewerkers staat hoog in het vaandel. Wil je graag werken bij een bedrijf dat verbetervoorstellen en initiatieven van hun medewerkers waardeert?
Dan is deze baan bij de Hertek Groep wellicht iets voor jou. Lees meer >>
AE Sensors - Dordrecht
Sales engineer
AE Sensors BV is een groothandel die ook totaaloplossingen levert en ontwikkelt. Wij zoeken een techneut die met passie voor elektronica en sensoren graag problemen oplost en uitdagingen zoekt. Daarnaast is flexibiliteit een absolute pré. Het kan zijn dat je op het ene moment op een offshore platform, een zeegaand schip of een kraan in de Rotterdamse haven staat, maar een paar uur later in de clean room van een chip machine fabrikant.
Lees meer >>
Vandentempel Service - Hattem
Kalibratietechnicus
Binnen een team van technisch specialisten ga je diverse test- en meetapparatuur kalibreren. Je maakt hierbij gebruik van moderne hoogwaardige Fluke kalibratoren in combinatie met MET/CAL kalibratie management software. Of het nu gaat om eenvoudige laagspanningstesters of complexe meetapparatuur voor midden- of hoogspanningstoepassingen; bij Vandentempel kun je jouw technische hart ophalen en jezelf blijven ontwikkelen. Lees meer >>
Lees hier de meest recente editie van e-totaal magazine!
U scrollt eenvoudig door de verschillende artikelen en via de actieve hyperlinks komt u direct in contact met de verschillende leveranciers en adverteerders.
Wilt u de papieren editie gratis ontvangen, vul dan uw gegevens in via het contact formulier .
ICAPE Group ; Expert services supplier of customized PCBs and technical parts.
Bent u voldoende vertrouwd met PCB-ontwerp?
RS Components Nederland:
De rol van sensoren in IIoT - Sensoren zijn een sleuteltechnologie geworden. Lees in deze gratis whitepaper alles over de cruciale rol van slimme sensoren in het Industrial Internet of Things en lees meer over IIoT op de themapagina van RS Components.
Transfer Multisort Elektronik:
Hoe meet ik stroomverbruik - kom te weten hoe u zelf uw stroomverbruik thuis kunt meten!
RS Components Nederland:
Tussen leverancier en klant
RS Components is meer dan een webshop
Transfer Multisort Elektronik:
DC-spanningsomvormer - welke te kiezen?
Binder Nederland B.V.:
M16-connectoren
De perfecte oplossing voor toepassingen die veel contacten vereisen
Acal BFi:
5G voor uw project?
5G is er, maar wanneer kunnen we echt beginnen?
Transfer Multisort Elektronik:
Optische kabel - alles wat u moet weten
RS Components Nederland:
Als de winkel om de hoek
RS Components neemt veel werk uit handen
Transfer Multisort Elektronik:
Leds voor sterilisatie met UV-C-licht
Ontvang wekelijks het laatste nieuws uit uw vakgebied. Meld u hier aan voor de gratis nieuwsbrief. U wordt dan ook op de hoogte gehouden van het verschijnen van de nieuwe
e-zines.