De coronapandemie en de oorlog in Oekraïne hebben aangetoond dat zelfvoorziening bij de productie van halfgeleiders en computerchips cruciaal is voor onze nationale veiligheid. Het is een van de redenen waarom de Europese Unie minder afhankelijk wil worden van processoren die buiten Europa worden geproduceerd. Nu kunstmatige intelligentie zich steeds meer verplaatst van de cloud en datacenters naar slimme apparaten, hebben we nieuwe chips nodig die snel, veilig en energiezuinig zijn. Convolve, een nieuw Europees gefinancierd en door de TU/e geleid project, wil dat mogelijk maken.
Om deze veelbelovende aanpak te ondersteunen (de wereldwijde markt voor edge computing groeit naar verwachting met ongeveer 40 procent per jaar tot meer dan 65 miljard euro in 2026), investeert de EU 11 miljoen euro in een nieuw en veelomvattend onderzoeksproject.
Convolve , zoals het door de TU/e geleide project heet, omvat 18 partners uit heel Europa en heeft tot doel nieuwe processoren voor edge computing te ontwikkelen die de huidige afhankelijkheid van Europa van chips van buiten Europa beperken.
Bij het bouwen van deze nieuwe processoren moet een aantal uitdagingen worden overwonnen, legt Victor Sanchez uit, de coördinator van Convolve bij de faculteit Electrical Engineering.
Een belangrijk probleem is volgens Sanchez de energie-efficiëntie. "Op dit moment gebruiken edge devices veel te veel energie, zeker als je de energieverslindende deep learning-modellen wilt gebruiken die de slimme toepassingen van de toekomst mogelijk maken. Edge-apparaten worden meestal gevoed door zeer kleine batterijen, of door energie uit de omgeving te halen, en zijn niet erg efficiënt vanwege warmteverlies."
Het doel van Convolve is om edge-processoren te maken die 100 keer minder energie verbruiken dan de huidige AI-processoren, waardoor het gebruik van de nieuwste deep learning-algoritmen mogelijk wordt. "Dit is de enige manier waarop de edge computing echt intelligent kan worden," zegt Sanchez.
Energie-efficiëntie vereist veranderingen in zowel hardware als software. "Een van de dingen die wij en onze partners willen doen, is het voltage van de processoren zoveel mogelijk verlagen, met behoud van prestaties. We denken ook dat neuromorphic computing, een nieuwe techologie die chips modelleert naar het menselijk brein, een echte belofte laat zien op dit gebied."
Een andere oplossing is het ontwerpen van nieuwe neurale netwerkmodellen die minder complex zijn. De huidige deep learning-modellen zijn weliswaar zeer nauwkeurig, maar gebruiken veel geheugen en energie."
Het Convolve-project wil ook proberen de tijd te beperken die nodig is om ultralaagvermogen-processoren te ontwerpen en ervoor zorgen dat de chips beveiligd zijn tegen hacken. Nu kwantumcomputers alle cryptografische beveiligingsmechanismen die momenteel onze gevoelige communicatie en gegevens beschermen, dreigen te doorbreken, is dit een belangrijk punt van zorg.
De jungle en de dierentuin
Maar dat is niet alles. Sander Stuijk, een van de TU/e-onderzoekers die bij het project betrokken is, ziet nog een bijkomend voordeel van het project.
"Met de vooruitgang in diepe neurale netwerken is er op softwareniveau een dierentuin aan alternatieve netwerkmodellen ontstaan. Tegelijkertijd hebben hardwareontwerpers een jungle van verschillende componenten gecreëerd, waardoor het bouwen van efficiënte processoren erg tijdrovend is. Het combineren van de jungle met de dierentuin is een steeds grotere uitdaging geworden. Convolve wil nieuwe ontwerptechnieken ontwikkelen die de hardware- en softwarecomponenten naadloos aan elkaar lijmen, waardoor de ontwerptijd van nieuwe processoren korter wordt."
Ondanks alle uitdagingen hebben Sanchez en Stuijk er alle vertrouwen in dat Convolve haar doelstellingen in de komende drie jaar kan verwezenlijken.
"Europa heeft een sterke positie als het gaat om AI en edge computing, met name bij universiteiten, maar ook bij kleine en middelgrote bedrijven. Als we erin slagen deze expertise samen te brengen in een nieuw innovatie-ecosysteem, ben ik ervan overtuigd dat Europa een leider kan worden op de edge AI-markt", aldus Sanchez.
De vakbeurs voor wetenschap en technologie
Mogelijk door een piëzo-resistive druktransducers
Energy Storage en Power Electronics bundelen krachten
Interessante producten en ontwikkelingen zijn na twee jaar onderbreking weer te vinden op een afgesl..
Vacuüm een probleem bij luchtkoeling
VanLien/ABB Noodverlichting wijst de weg
Test je kennis & win een slipcursus!
Het doel van noodverlichting is eenvoudig: zorgen voor een veilige uitweg. Hoe regel je dat? Wat weet jij over noodverlichting? Test je kennis in de WegWijsQuiz van VanLien/ABB Noodverlichting. Je maakt dan kans op een slipcursus op Circuit Zandvoort. Naar de Quiz! >>
Alliander
Uitvoerder Elektrotechniek
Als Uitvoerder Elektro ben je klant- en resultaatgericht door een goed overzicht te hebben over de lopende werkzaamheden. Dit doe je door zowel met klanten, aannemers en collega's goed en duidelijk te communiceren en verwachtingen te managen. Er wordt van jou verwacht dat je storingen veilig en zo snel mogelijk oplost met jouw team van monteurs. Daarnaast verzorg je ook het onderhoud van het Liander net.
Lees meer >>
ASML - Veldhoven
Experienced Electrical Integration Engineer
Are you an experienced electrical engineer? And do you like to execute measurements on Electrical test set-ups & prototypes? Then our position of Electrical Integrator will be very interesting for you!
Learn more about this job >>
Application form >>
ASML - Veldhoven
Electrical Design Engineer
Are you an experienced electrical design engineer? Do you like to design complicated electrical systems? You'd better contact us today! As an Electrical Design Engineer, you design and maintain interconnections between boards, racks, cabinets, interconnect PCBA's, sensors and actuators.
Learn more about this job >>
Application form >>
ASML - Veldhoven
Management Assistant
Does assisting top managers in a dynamic, high demanding, international environment energize you? Then ASML is what you are looking for! Every day you use technology that contains microchips. From smartphones and laptops, to washing machines, credit cards and cars. ASML is the world leader of advanced technology systems for the semiconductor industry. Due to our growth we are continuously searching for new talent. We like to welcome pro-active team players and strong communicators who can deliver high quality services to our Management Support Organization (MSO). You will be part of a creative, dynamic work environment with encouraging management assistants. We have multiple opportunities for junior, mid-level and senior candidates.
Read more >>
Application form >>
AE Sensors - Dordrecht
Sales engineer
AE Sensors BV is een groothandel die ook totaaloplossingen levert en ontwikkelt. Wij zoeken een techneut die met passie voor elektronica en sensoren graag problemen oplost en uitdagingen zoekt. Daarnaast is flexibiliteit een absolute pré. Het kan zijn dat je op het ene moment op een offshore platform, een zeegaand schip of een kraan in de Rotterdamse haven staat, maar een paar uur later in de clean room van een chip machine fabrikant.
Lees meer >>
Connectoren en lintkabels van het merk CONNFLY
Overzicht van het aanbod voor toepassingen in de productie en industrie. Lees meer >>
Sinds 1999 waarborgt ICAPE Group de toelevering van printen en op maat gemaakte technische onderdelen voor grote spelers in de globale elektronica-industrie. Met bijna 3000 actieve klanten ontwikkelt het Franse bedrijf zich tot een van de gevestigde wereldleiders in zijn sector.
Lees verder
ICAPE Group ; Expert services supplier of customized PCBs and technical parts.
Bent u voldoende vertrouwd met PCB-ontwerp?
RS Components Nederland:
De rol van sensoren in IIoT - Sensoren zijn een sleuteltechnologie geworden. Lees in deze gratis whitepaper alles over de cruciale rol van slimme sensoren in het Industrial Internet of Things en lees meer over IIoT op de themapagina van RS Components.
Transfer Multisort Elektronik:
Hoe meet ik stroomverbruik - kom te weten hoe u zelf uw stroomverbruik thuis kunt meten!
RS Components Nederland:
Tussen leverancier en klant
RS Components is meer dan een webshop
Transfer Multisort Elektronik:
DC-spanningsomvormer - welke te kiezen?
Binder Nederland B.V.:
M16-connectoren
De perfecte oplossing voor toepassingen die veel contacten vereisen
Acal BFi:
5G voor uw project?
5G is er, maar wanneer kunnen we echt beginnen?
Transfer Multisort Elektronik:
Optische kabel - alles wat u moet weten
RS Components Nederland:
Als de winkel om de hoek
RS Components neemt veel werk uit handen
Transfer Multisort Elektronik:
Leds voor sterilisatie met UV-C-licht
Ontvang wekelijks het laatste nieuws uit uw vakgebied. Meld u hier aan voor de gratis nieuwsbrief. U wordt dan ook op de hoogte gehouden van het verschijnen van de nieuwe
e-zines.