Vacuüm een probleem bij luchtkoeling
Tijdens het Power Electronics & Energy Storage event op 14 juni aanstaande zijn er twee lezingen over de hyperloop, een magnetische zweeftrein die met een hele hoge snelheid door een vacuümbuis moet gaan rijden. Technisch een hoogstandje, want er zijn veel hobbels te nemen voordat het zover is. Koeling bijvoorbeeld, want in een vacuüm kun je niet met luchtkoeling werken.
Een magnetische zweeftrein die met 1000 km per uur door een vacuümbuis schiet: Het lijkt een onmogelijke opgave, maar eind juni presenteert een studententeam van de TU Delft hun prototype. Wat tien jaar geleden begon als een experimenteel idee van Elon Musk, is inmiddels de full time baan van 38 technische studenten in Delft. Zij werken sinds de zomer van 2021 aan een prototype van hun magnetische zweeftrein, de Helios I, die alle technologieën bezit van een volwaardige hyperloop.
Hidde de Bos, Chief Engineer van het hyperloopteam mag als plenair spreker tijdens het Power Electronics & Energy Storage event op 14 juni in Den Bosch de dag openen. Tijdens zijn lezing laat hij zien hoe zijn team van vrijwilligers het op neemt tegen studenten en commerciële partijen uit de hele wereld. Zij zijn het eerste studententeam dat gebruik maakt van actieve levitatie. Hiervoor werken ze met permanente magneten op het voertuig en elektromagneten in de baan om zo het voertuig te laten zweven. Dit levert als voordeel op dat je meer invloed en dus controle hebt op het regelsysteem. In de toekomst opent dat zelfs mogelijkheden voor high speed lane switching, waarbij de bestuurder op hoge snelheid van baan kan wisselen.
De theoretische snelheid van 1000 kilometer per uur, waar Elon Musk tien jaar geleden over fantaseerde, haalt het prototype nu nog niet, maar over 20 jaar moet het mogelijk zijn om binnen een half uur met passagiers van Amsterdam naar Parijs te ‘zweven'.
Het hyperloopteam is na amper een jaar ontwerpen, ontwikkelen en bouwen al in de testfase beland. Ze hebben nu een volledig functionerend schaalmodel van twee meter lang dat ze mogen testen in de vacuümbuizen van Hardt Hyperloop, een commercieel bedrijf en een spin-off van één van de eerste hyperloopteams van de TU Delft.
Koeling
Eén van de sponsors van het hyperloopteam is Telerex. Zij zijn bij het project betrokken geraakt omdat ze fraaie oplossingen hebben voor koeling van elektrische en elektroniche onderdelen. Zoals al gezegd is het heel erg lastig om een slim koelsysteem te maken voor de elektromagneten van de hyperloop. We zijn gewend dat we op de een of andere manier warmte overdragen naar de lucht door middel van actieve koeling met ventilatoren of passieve koeling met koellichamen. Dit soort systemen werkt in een vacuüm helaas niet omdat daar immers geen lucht aanwezig is.
Er zijn echter systemen om warmte te verplaatsen zonder gebruik te maken van lucht en zonder dat daarvoor energie nodig is. We hebben het dan over heat pipes, een manier van koeling die in laptops veelvuldig gebruikt wordt. Met een heatpipe kun je direct de warmte vanuit de hot spot transporteren, ook als die hot spot in een vacuüm zit.
Afbeelding 1. De schematische werking van een heat pipe.
Een heat pipe in zijn simpelste vorm is een afgesloten buis die deels gevuld is met een vloeistof. Omdat de buis verder luchtledig is, zal hij naast de vloeistof ook damp bevatten. Op de plek waar de warmtebron zit, verdampt de vloeistof waardoor de druk in de buis toeneemt. Aangezien aan de koude kant een veel lagere temperatuur heerst door het daar gemonteerde koellichaam condenseert daar de damp weer tot vloeistof en neemt de druk weer af. Aan de warme kant kan zo weer warmte opgenomen worden door vloeistof te laten verdampen. Doordat de wand van de heat pipe voorzien is van een speciale laag, kan door capillaire werken de vloeistof van de koude kant terug stromen naar de warme kant waardoor de kringloop compleet is (afbeelding 1). Omdat heat pipes op klantenspecificatie gemaakt kunnen worden, is er voor elke applicatie wel een heat pipe te maken. Ook voor de hyperloop waar de warmte die in de elektromagneten ontstaat vanuit het vacuüm afgevoerd moet worden.
Lezing 14 juni
Tijdens het Power Electronics & Energy Storage event zal Norbert Engelberts van Optimal Thermal Solutions (namens Telerex Nederland) het belang aantonen van goede koeling en schetst hij een aantal voorbeelden hoe dit succesvol wordt toegepast in E-Mobility. Zijn lezing met als titel 'Loopt u ook warm voor elektrisch aangedreven transport?' zal dan ook deels gaan over de hyperloop waar Telerex bij betrokken is.
Voor informatie over de Helios I klik hier .
Meer informatie over heat pipes op de website van Telerex .
Voor een lezenswaardige white paper over de werking van heat pipes klik hier .
Meer informatie over het Power Electronics & Energy Storage event: https://fhi.nl/powerelectronicsevent/
![]() | |
Telefoon | 033 - 465 75 07 |
Fax | 033 - 461 66 38 |
Bedrijfsnaam
FHI, federatie van technologiebranchesAdres
Dodeweg 6BPostcode en plaats
3832 RC LEUSDENWebsite
http://www.fhi.nlMeer informatie
Leveranciersgids
Moderne software maakt het u gemakkelijk
Deze gaan vandaag de dag hand in hand
De vakbeurs voor wetenschap en technologie
Mogelijk door een piëzo-resistive druktransducers
Energy Storage en Power Electronics bundelen krachten
EDAC connectoren in de TME catalogus
Duurzame, veilige connectoren voor de industrie en de automobielsector. Lees meer >>
Alliander
Uitvoerder Elektrotechniek
Als Uitvoerder Elektro ben je klant- en resultaatgericht door een goed overzicht te hebben over de lopende werkzaamheden. Dit doe je door zowel met klanten, aannemers en collega's goed en duidelijk te communiceren en verwachtingen te managen. Er wordt van jou verwacht dat je storingen veilig en zo snel mogelijk oplost met jouw team van monteurs. Daarnaast verzorg je ook het onderhoud van het Liander net.
Lees meer >>
ASML - Veldhoven
Experienced Electrical Integration Engineer
Are you an experienced electrical engineer? And do you like to execute measurements on Electrical test set-ups & prototypes? Then our position of Electrical Integrator will be very interesting for you!
Learn more about this job >>
Application form >>
ASML - Veldhoven
Electrical Design Engineer
Are you an experienced electrical design engineer? Do you like to design complicated electrical systems? You'd better contact us today! As an Electrical Design Engineer, you design and maintain interconnections between boards, racks, cabinets, interconnect PCBA's, sensors and actuators.
Learn more about this job >>
Application form >>
ASML - Veldhoven
Management Assistant
Does assisting top managers in a dynamic, high demanding, international environment energize you? Then ASML is what you are looking for! Every day you use technology that contains microchips. From smartphones and laptops, to washing machines, credit cards and cars. ASML is the world leader of advanced technology systems for the semiconductor industry. Due to our growth we are continuously searching for new talent. We like to welcome pro-active team players and strong communicators who can deliver high quality services to our Management Support Organization (MSO). You will be part of a creative, dynamic work environment with encouraging management assistants. We have multiple opportunities for junior, mid-level and senior candidates.
Read more >>
Application form >>
AE Sensors - Dordrecht
Sales engineer
AE Sensors BV is een groothandel die ook totaaloplossingen levert en ontwikkelt. Wij zoeken een techneut die met passie voor elektronica en sensoren graag problemen oplost en uitdagingen zoekt. Daarnaast is flexibiliteit een absolute pré. Het kan zijn dat je op het ene moment op een offshore platform, een zeegaand schip of een kraan in de Rotterdamse haven staat, maar een paar uur later in de clean room van een chip machine fabrikant.
Lees meer >>
VanLien/ABB Noodverlichting wijst de weg
Test je kennis & win een slipcursus!
Het doel van noodverlichting is eenvoudig: zorgen voor een veilige uitweg. Hoe regel je dat? Wat weet jij over noodverlichting? Test je kennis in de WegWijsQuiz van VanLien/ABB Noodverlichting. Je maakt dan kans op een slipcursus op Circuit Zandvoort. Naar de Quiz! >>
Sinds 1999 waarborgt ICAPE Group de toelevering van printen en op maat gemaakte technische onderdelen voor grote spelers in de globale elektronica-industrie. Met bijna 3000 actieve klanten ontwikkelt het Franse bedrijf zich tot een van de gevestigde wereldleiders in zijn sector.
Lees verder
ICAPE Group ; Expert services supplier of customized PCBs and technical parts.
Bent u voldoende vertrouwd met PCB-ontwerp?
RS Components Nederland:
De rol van sensoren in IIoT - Sensoren zijn een sleuteltechnologie geworden. Lees in deze gratis whitepaper alles over de cruciale rol van slimme sensoren in het Industrial Internet of Things en lees meer over IIoT op de themapagina van RS Components.
Transfer Multisort Elektronik:
Hoe meet ik stroomverbruik - kom te weten hoe u zelf uw stroomverbruik thuis kunt meten!
RS Components Nederland:
Tussen leverancier en klant
RS Components is meer dan een webshop
Transfer Multisort Elektronik:
DC-spanningsomvormer - welke te kiezen?
Binder Nederland B.V.:
M16-connectoren
De perfecte oplossing voor toepassingen die veel contacten vereisen
Acal BFi:
5G voor uw project?
5G is er, maar wanneer kunnen we echt beginnen?
Transfer Multisort Elektronik:
Optische kabel - alles wat u moet weten
RS Components Nederland:
Als de winkel om de hoek
RS Components neemt veel werk uit handen
Transfer Multisort Elektronik:
Leds voor sterilisatie met UV-C-licht
Ontvang wekelijks het laatste nieuws uit uw vakgebied. Meld u hier aan voor de gratis nieuwsbrief. U wordt dan ook op de hoogte gehouden van het verschijnen van de nieuwe
e-zines.